Könyvek

Liz Braswell – A vén idő mesél

A Manó Könyvek gondozásában megjelent Disney – Sorsfordító történetek közül ez volt a negyedik könyv, amit olvastam, és eddig ez tetszett a legjobban! Ez a sorozat a klasszikus Disney meséket ismerteti meg egy új perspektívából. Liz Braswell az Ami enyém volt rég című regényét is nagyon szerettem, de a Vén idő mesél mérföldekkel túlszárnyalta!

A vén idő mesél történetéről

Mi ​lett volna, ha Belle édesanyja az, aki megátkozta a Herceget? 

Ebben a modern feldolgozásban Belle ugyanaz a különc, ámde különleges lány, aki rajong a könyvekért. A Szörnyetegen is ugyanaz a kegyetlen átok ül, azonban az átkot Belle édesanyja bocsátotta rá. A rejtélyes Varázslónő nemcsak a lánya emlékeiből törölte ki magát, hanem minden olyan emberéből is, akik valaha ismerték. A cselekmény nagyrészt követi a klasszikus mese eseményeit, azonban az átkot övező rejtély és Belle édesanyjának eltűnése más irányba sodorja a szereplőket.

„A könyvek olvasása segített rájönni, hogy van világ a folyón túl, azokon az embereken túl, akik gúnyoltak engem és apámat.”

Megismerjük a múltat, hogy megértsük a jelent

A történetet a könyv első részében egy új szemszögből is megismerhetjük, és nagyobb rálátást kapunk a múltbéli eseményekre. Többek között Maurice és Rosalind, Belle szüleinek találkozásáról és az akkoriban jelen lévő problémákról olvashatunk. Az alapvető gondot az jelentette, hogy a varázserőt birtokló egyéneket el akarták tüntetni, illetve ezzel egyidőben felütötte a fejét egy járvány is, amely megtizedelte a falu lakosságát. Rosalind elsődleges célja a királyi család meggyőzése volt a les charmantes ártatlanságáról. Ám amikor az események rossz fordulatot vettek, Rosalind meghozta élete legrosszabb döntését: elátkozta az akkor 11 éves királyfit. Nekem ezek a fejezetek különösen tetszettek, mert kiegészítették az eredeti mesét egy teljesen új és egyedi cselekményszállal.

Pár évvel később, Belle a már ismert módon a palotába keveredik, és felajánlja magát az apja szabadságáért cserébe. Ez a történetszál kevésbé hatott izgalmasnak a múltat felölelő fejezetek mellett, viszont a nosztalgikus hangulatot azonnal megteremtette. Miután Belle megtudta, hogy az anyja áll az átok kibocsájtása mögött, azonnal nyomozásba kezdett a Szörnyeteggel együtt. Sok esetben visszaköszönt az egy évtizeddel ezelőtti eseménysorozat hatása, ezért még nagyobb előnyt jelentett, hogy már az elején megismertette az írónő a gyökerező problémákat az olvasókkal.

Miért jó Retellinget olvasni?

A retelling szót azokra a könyvekre használjuk, amelyek egy, már létező történetet mesélnek el egy új perspektívából, amely vagy kiegészíti, vagy teljesen újraértelmezi a klasszikus animációs filmet.

A meséből ismert szeretett karakterek ebben a történetben is szerepet kaptak. Lumiére, Cogsworth, Mrs. Potts és Csészike most is megdobogtatták a szívemet, akárcsak gyerekkoromban. Belle és a Szörnyeteg közötti szerelem kialakulása nem volt annyira észrevehető, mivel ezúttal inkább a nyomozás kapta a nagyobb szerepet és emiatt a romantikus szál jelentősen háttérbe szorult. Viszont, aki jól ismeri a klasszikus történetet, annak szerintem nincsen szüksége a kifejtésre, hiszen már tudjuk, mi vár a szereplőkre a könyv végén.

Boldogan éltek, amíg meg nem haltak…?

A regény vége egészen mást tartogatott, mint amire számítottam. Teljesen elrugaszkodott az eredeti történettől, viszont ettől függetlenül nagyon izgalmas volt. Nem szeretnék semmi konkrétat elárulni, viszont arra fel kell készítselek benneteket, hogy a várva várt happy endet nem kapjuk meg a végén. Engem ez kicsit csalódottá tett, de nem rontott az olvasási élményen. Szerintem pont az a jó egy modern feldolgozásban, hogy nem tudjuk, miben fog eltérni a klasszikustól, ezért még izgalmasabb és kiszámíthatatlanabb lesz a könyv. Ez teljesen igaz A Vén idő mesélre is.

„Mindenkinek megvan a saját lelke, és ő a saját sorsának az ura.”

Én elképesztően szerettem ezt a regényt. Végig fenntartotta a figyelmemet, nem volt olyan fejezet, amelyen unatkoztam volna. Tény, hogy Liz Braswell könyvei lassan épülnek fel, de nekem pont ez tetszik bennük. Részletgazdagok és abszolút éreztetik az eredeti mesék okozta nosztalgiát.

A vén idő mesél kis időre visszarepített a gyerekkoromba, elbújhattam a felnőtt élet nehézségei elől, és önfeledten élvezhettem a Szépség és a Szörnyeteg történetét.

Hozzászólások