Könyvek

10 letehetetlen klasszikus

Sajnos a klasszikus regényeknek nem túl jó a marketingcsapata, amiken a kötelező olvasmányok végképp nem szoktak segíteni, és így gyakran a háttérbe szorulnak a megannyi könyves újdonság között. Ebben a cikkben 10 olyan izgalmas klasszikus regényt mutatunk be, amik könnyedén magukkal fognak ragadni.

George Orwell – Állatfarm

Az Állatfarm sok szempontból megkerülhetetlen, de az egészen biztos, hogy ez a rövidke (mindössze 130 oldalas) kisregény az egyik legjobb könyv, amivel kezdeni érdemes a klasszikusokkal való barátkozást. A történelmi szatíra valójában a sztálini korszakot parodizálja ki, és mindez egy állatmesén keresztül kerül eljátszásra. A farmon élő állatok ugyanis megdöntik az Ember uralmát, ám a kezdeti derűs élet hamar megváltozik. Megmutatja a hatalom és az ideológiák eltorzulását, de mindezt szórakoztató, könnyen érthető módon teszi.

Anthony Burgess – Gépnarancs

Kultikus regény az emberi természetről, erőszakról és az állami hatalom radikális eszközeiről. A disztópikus történet egy pontosan meg nem határozott jövőben játszódik, ahol az egyre növekvő erőszakkal szemben a hatalom már a drasztikus eszközöktől sem riad vissza. Egy kétségkívül romlott, előszeretettel kegyetlenkedő, klasszikuszene-szerető tizenéves bandavezér szemén keresztül ismerjük meg ezt a világot. Az orosz szavakkal teletűzdelt szleng miatt kezdetben lehet kissé döcögősen fog indulni az olvasás, de ha a nyelv kérdésen egyszer túllendülünk, a történet teljesen magával fog ragadni.

Henry James – A ​csavar fordul egyet

Egy angliai vidéki kastélyban járunk, ahova új nevelőnő érkezik. A kezdeti idillikusnak tűnő képet hamarosan rejtélyek és misztikus események törik meg; baljós jelek, paranoia, hátborzongató látomások és a múlt szeszélyes kísértetei. Úgy tűnik, a múlt titkai feltörni készülnek, ám hamarosan összemosódik a valóság és a képzelet közti határmezsgye. Igazi gótikus rémregény a 19. század végéről, mely izgalmas pszichológiai kérdéseket is magában rejt.

Arthur C. Clarke 2001 ​– Űrodisszeia

A sci-fi kedvelőire is gondoltunk. Ha valaha is izgatott a világűr kérdése és felmerült benned a kérdés, hogy vajon van-e a Földön kívül is élet, és ha igen, milyen lények népesíthetik be a világmindenséget, akkor ez a regény bizonyára jó választás lesz a számodra. Tudományos kérdéseket feszeget, ám ezek a közember számára is könnyedén érthetőek. Minden van benne az űrutazástól kezdve a mesterséges intelligenciáig.

Daniel Keyes – Virágot ​Algernonnak

Mi történne, ha az intelligencia műtéttel megnövelhető lenne? Egy naplóból ismerhetjük meg Charlie történetét, akit alávetnek ennek az újszerű kísérletnek, miután bebizonyosodott, hogy a műtét sikeresen elvégezhető az egerek esetében. Elgondolkodtató, mellbevágó történet az emberi lélekről és a tudomány határairól, amit mindenkinek érdemes legalább egyszer elolvasni.

Mary Shelley – Frankenstein

Mindannyian ismerjük Frankenstein nevét, ám a szörny és a feltalálója gyakran összekeveredik a köztudatban. A tudós Victor Frankenstein a tudomány eszközeit hívja segítségül, hogy megalkosson és életre keltsen egy emberi lényt, ám végül egy félelmet keltő szörnyet hoz létre. Másnap megtagadja a teremtményét és ezzel örök magányra kárhoztatja. Ebben a hátborzongató történetben Mary Shelley remekül ötvözi a horrort a romantikával, a végeredmény pedig a világirodalom egyik legizgalmasabb rémtörténete.

Harper Lee – Ne ​bántsátok a feketerigót!

A mostani Black Lives Matter tüntetések szellemében az első lépés, amit meg kell tennünk, hogy tanítsuk, fejlesszük magunkat, hogy jobban megértsük a rasszizmus mibenlétét. Harper Lee regénye jó kezdet lehet. A regény egy fiatal alabamai testvérpárról szól, akiket ügyvéd apjuk egyedül nevel, ám az események hirtelen váratlan fordulatot vesznek és az életük gyökeresen megváltozik. Elgondolkodtató, könyörtelen történet a fajgyűlöletről és az empátiáról. Nem egy könnyű olvasmány, de ha egyszer rákapunk, képtelenek leszünk letenni.

Agatha Christie – Gyilkosság ​az Orient expresszen

Nem feledkezhetünk meg a krimi koronázatlan királynőjéről sem. Bár a Tíz kicsi néger számít Agatha Christie legismertebb művének, a Gyilkosság az Orient expresszen nem marad el sokkal mögötte. A csavaros történet egy hóviharban vesztegelő luxusvonaton játszódik, ahol az egyik utas holtan fekszik kabinjában. A vonaton mindössze tizenkét utas maradt és a gyilkos egészen biztosan köztük van. A legendás nyomozó, Hercule Poirot feladata, hogy rájöjjön a gyilkos kilétére.

Robert Merle – Védett ​férfiak

Ez a társadalmi sci-fi egy igazi disztópikus regény, mely a férfi és női egyenjogúság, szexualitás és nemi szerepek kérdéskörével foglalkozik. A világon járvány söpör végig, mely kizárólag a nemzőképes férfiakat támadja, így a nők kerülnek a hatalom élére. A főhősünk, Dr. Martinelli, az egyik női milicisták által őrzött védett zónában tudósok kis csoportjából kutatja a betegség ellenszerét. Provokatív, lebilincselő olvasmány, mely most, a vírus alatti időszakban igazán találó regény lehet.

Chuck Palahniuk – Harcosok ​klubja

Végezetül következzen egy igazi modern klasszikus. Palahniuk 1996-ban írt regényének történetével a legtöbben már tisztában vagyunk hála a népszerű filmadaptációnak, ám ez nem jelenti azt, hogy ne érné meg elővenni az eredeti művet. Tyler kultikus figuráján keresztül úgy tűnik, csak egyféleképpen szabadulhatunk meg a túlságosan is tökéletes életből. Lázadás a fogyasztói társadalom kultúrája és a lélekölő hivatali rabszolgamunkák ellen, ahol a megváltást csak a rombolás és az önpusztító harcok hozhatják el.

Hozzászólások