Utazás

Hova látogass el idén nyáron? – Magyarország eldugott részei

Mégha rendelkezel is védettségi igazolvánnyal, idén nyáron nem könnyű utazni. Sok helyre még mindig nem látogathatunk el vagy nem mehetünk be. Magyarország eldugott részei azonban számos lehetőséget kínálnak kikapcsolódni. Lássuk, hogy mik közül válogathatunk!

Somogyvámos: Krisna-völgy

Kevesen tudják, hogy hazánkban is élnek krisnások, akik teljesen máshogy tekintenek a mindennapokra és az életre egyaránt. A Krisna-völgy egy csendes somogyi település egyik szegletében található, a Balatontól alig 30 km-re. A területen több dísztó, több száz növény- és állatfaj él, de találhatunk itt még tehenészetet, valamint iskolát is egyaránt. A 150 hívőből álló közösség harmóniában és békességben élik az életüket. Itt szinte bárki feltöltődhet, hiszen egy teljesen más kultúrába cseppen bele. Amennyiben pedig színes programokra vágyunk, érdemes ellátogatni a Krisna-völgyi búcsúba is, hiszen ebben az időszakban biztosan nem kell majd unatkozni! Idén ezt július 16-18-ig rendezik meg, így egy remek hétvégi program lehet a balatoni látogatás mellett. Ha pedig már erre jártok, akkor mindenképpen kukkantsatok be Somogyvárra, ahol a Szent László Nemzeti Emlékhely is tárt karokkal vár benneteket!

A Gemenc tanösvényei

Ki ne szeretne a természetben túrázni? Ha már unod a budapesti levegőt és a környékbeli erdőket, akkor érdemes lenne egy kicsit távolabb is látogatást tenned. Idén nyáron nem árt időt szakítani a Gemenci tanösvényekre, ahol a Tájvédelmi Körzet egy valódi kincsnek számít. Itt található a Molnárka-tanösvény a családok részére, a Fekete Gólya tanösvény azoknak, akik az erdei hangokat hallgatnák meg. Emellett természetesen vadlesen is részt vehettek, hiszen a Forgó-tavi tanösvény erre is remek lehetőséget ad. A Gemencben ráadásul még kisvasutazhat és borkostolón is részt vehetsz. Pattanjatok vonatra és irány az ország déli része!

A csodálatos Zselic

Hallottál már a zselici erdőkről? A Somogy és Baranya megyében elterülő országrész hatalmas kiterjedésű erdősséget jelent. Itt található a Zselici Csillagpark, amely az ország legfényszennyezettség mentesebb területén helyezkedik el. Ennek köszönhetően esténként remek lehetőségetek nyílik a csillagokat csodálni. Ha pedig érdeklődtök az éjszakai túrák iránt, akkor akár részt is vehettek egyen. Szerencsére a szállást is könnyedén megoldhatjátok, hiszen számos vadászház és hotel is tárt karokkal vár benneteket!

Ördögárok

Amennyiben Debrecen környékén járnátok, akkor tekintsétek meg az Erdőspuszták nyugati szélén elterülő Ördögárkot. A Zsuzsi Erdei Vasút vonalán megcsodálható földsáncrendszer egy rekonstruált maradvány. A 2-3 méter mély árkokban faoszlopok állnak, a felhalmozott töltés tetején pedig egy varázslatos fonott sövény fut végig. Akár kerékpárral, akár kisvasúttal néznétek meg, mindegyikre lehetőségetek van.

Nem árt tehát nyitott szemmel járni, hiszen Magyarországon sokkal több mindent fedezhettek, mint a Balaton vagy éppen a Tisza-tó. Idén nem biztos, hogy mindenki kimerészkedik az országból, így bízunk benne, hogy ezekből a helyekből megtetszik valamelyik és időt szenteltek az egyik meglátogatására. Ha így történik, akkor osszátok meg velünk is!

Hozzászólások