Könyvek

Bella Ellis – Ördögi ​csontok

Közel két év után a General Press Kiadó meghozta számunkra a Brontë nővérek nyomoznak című sorozat második részét, Bella Ellis tollából. Az Ördögi csontok idén ősszel jelent meg a kiadónál és szerencsére viszonylag hamar sikerült is elolvasnom. A könyv mindamellett, hogy tökéletesen megidézte a régmúlt korszakát, télen játszódik, így tehát a hideg napokra is tökéletes, illetve hangulatos lehet!

A történetről

Az Ördögi csontok körülbelül fél évvel az Eltűnt hitves után játszódik. A lányok, Charlotte, Emily és Anne kezdik megunni a szürke hétköznapokat. Mivel az írás nem kifizetődő nekik, a hangulatuk is igen feszült egészen addig, míg hírt nem kapnak, hogy az egyik szomszédos birtokon emberi maradványokat találtak egy régen elzárt szobában. A felháborodást mégis az kelti igazán, hogy a birtok ura nem akarja tisztességesen, szentelt földbe eltemetni a csontokat. A Brontë nővérek ezt nem hagyhatták szó nélkül, így tehát felkerekednek testvérük, Branwell társaságában és ellátogatnak Clifton Bradshaw házába, Top Withensbe, hogy nyugalomra helyezzék azt, amit találnak.

A kötet ott válik igazán izgalmassá, mikor a lányok és fivérük rájönnek, hogy a ház falaiba rejtett test sokkal nagyobb titkokat rejt, mint azt elsőre gondolták volna. Clifton Bradshaw nem bánik velük kesztyűs kézzel, amihez hozzájön az is, hogy a férfiról elég súlyos pletykák keringenek a falun belül. Így hát a lányok kezükbe veszik az irányítást és megpróbálnak utána járni, mégis kit rejthettek el Top Withensbe és mi történhetett vele. Vajon milyen titkokat rejteget Clifton Bradshaw? Ki lehet a titokzatos személy, akit elrejtettek? Sikerrel járnak a Brontë testvérek?

Könnyű velük azonosulni

Jólesett újra elmerülni Bella Ellis könyvében, ugyanis nagyon szeretem azt a hangulatot és légkört, amit megteremt. A tér és tájleírások, a karakterek hozzáállásai mind-mind hozzáadtak ahhoz, hogy a 19. századba érezzük magunkat. A testvérek, Charlotte, Emily, Anne és Branwell nagyon szimpatikus szereplők, akikkel könnyen azonosul az olvasó, még akkor is, ha nem igazán vagyunk művészi hajlamokkal megáldva. Tehát ha nem vagy tisztában a testvérek műveivel, akkor is nyugodtan vedd a kezedbe ezt a sorozatot, mert nem fogsz semmiben hiányt szenvedni. Mi több, lehet még kedvet is kapsz arra, hogy elolvasd az Üvöltő szeleket vagy egyéb kötetet valamelyik testvértől. A kedvet ugyanis szerintem meghozza hozzá, hogy megismerd, hogyha pedig már ismered a műveiket, akkor lesznek  rájuk utaló jelek az Ördögi csontok során.

Nagyon rémisztőnek találom ezt az elméletet – felelte Charlotte. – Minden bátorságom elszállt, és azt kívánom, bár soha ne keveredtünk volna bele azoknak az ördögi csontoknak az ügyébe!

Érdekes volt olvasni, hogy a testvérek karaktere mennyit fejlődött a kötet során, pláne az előző részhez képest. Az Eltűnt hitves során megismert lányok már eleve szerethetőek voltak, itt azonban tovább mélyülnek a szereplők. Igen szórakoztató például a tyúkanyó Charlotte és Emily évődése, amiket általában Anne szakít félbe, ő a békítő a testvérek között. Benne nagyon tetszett, hogy amilyen kicsi és törékeny a leírtak alapján, úgy kezd egyre jobban kinyílni és kiállni magáért. Mégis úgy érzem, hogy Emily áll hozzám továbbra is a legközelebb az önfejűségével és kalandvágyával, csípősségével. Kíváncsi lennék, vajon a valósában mennyire igaz ez a valódi személyiségükhöz képest, tényleg ilyenek lehettek? Vagy az írónő csak a köteteik kapcsán alkotott róluk ilyen profilt? Biztosan utána fogok nézni a későbbiekben!

Borzongató, gótikus hangulat

Így Halloween környékén olvasva igazán hajmeresztő volt a könyv. A csontok, a babonák és az ördögűző technikák, amiket bevetettek különböző oknál fogva, igazán szórakoztató volt és tulajdonképpen aktuális is, a kiadó nagyon jól időzítette a megjelenést. A borító és a gótikus hangulat, légkör tehát így az őszi időszakra teli találat!

Ez a sorozat nálam továbbra is a kedvenceim között szerepel. A légkör, a lányok és Branwell személyiségét továbbra is szerethető és bár maguk a nyomozások nem a megprofibbak, legizgalmasabbak, mégis kerek egésznek és lebilincselőnek tartom az Ördögi csontokat. Szórakoztató és hangulatos történet Brontë lányok nyomozásáról.

A recenziós példányért köszönet a General Press Kiadónak!

Debbie Macomber – Tengerparti menedék

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?