Filmek

5 életrajzi film művészekről

A írókról, zeneszerzőkről és művészekről szóló életrajzi filmek egyik legnagyobb vonzereje, hogy megismerjük a műalkotások mögött rejlő embert. Lehet, hogy kissé botrányosnak tűnik fel az élete, de az is lehet, hogy a művészfigura megmarad homályos, titokzatos alaknak, az viszont egészen biztos, hogy a legtöbb esetben segít abban, hogy egy kicsit jobban megértsük a műveiket. Ezúttal festőkről készült életrajzi filmeket ajánlunk.

Frida (2002)

Frida Kahlo leginkább a portréiről ismert, amik nagyon sok önéletrajzi elemmel bírnak, így ha szeretnénk megérteni munkásságát, akkor mindenképpen érdemes bővítenünk az ismereteinket Frida magánéletével kapcsolatosan is. A film elkísér minket élete legfőbb állomásain; a baleset, mely az egész hátralévő életét meghatározta, tartós, ugyanakkor viharos kapcsolata a kicsapongó művész férjével, Diegoval, sokat vitatott viszonya Trotsky-val, a marxista politikussal és az első önálló kiállítása. Merész, kompromisszummentes életet élt, kitartása, küzdeni vágyása pedig mindenképpen inspirálóan hathat még azok számára is, akiket nem mozgatnak meg a festményei.

Pollock (2000)

Az amerikai festő, Jackson Pollock absztrakt festményeiről híres, amiket a festék fröcskölésével vagy csurgatásával ért el. A negyvenes években játszódó életrajzi drámában megismerjük az önbizalomhiánnyal és alkoholproblémákkal küszködő feltörekvő művészt. A kezdeti sikerek után szerelmével, Lee Krasnerrel (aki visszavonult a művészettől, hogy támogassa tehetségesnek tartott férjét) egy apró faluba költöznek. Itt vidéken talál rá egyedi stílusára, ami meghozza számára az igazi sikert, ám a személyes problémái és az önmagában folyamatosan kételkedő természete miatt a népszerűsége után sem tud kiegyensúlyozott életet élni.

Loving Vincent (2017)

Egy különleges animációs film a művészvilág egyik legismertebb alakjáról. Van Gogh olajfestményeinek stílusát utánzó alkotásban valósággal megelevenednek a műalkotásai, szinte vibrálnak és bár maga a művész nem szerepel az alkotásban, így is betekintést kaphatunk az életébe. Ebből a szempontból nézve egy igen sajátos életrajzi filmmel van dolgunk, ám ennek a választásnak köszönhetően a film megőrzi Van Gogh titokzatosságát. Egy évvel a halála után vagyunk, amikor egy postás fia nekiindul kézbesíteni az elhunyt festő búcsúlevelét. Különös utazás veszi kezdetét, ami rövidesen nyomozássá válik, hiszen egyre több kérdés merül fel a festő öngyilkosságával kapcsolatosan.

Túlélni Picassót (1996)

Természetesen nem hagyhatjuk ki a listáról az egyik legikonikusabb avantgárd festőt sem. A Túlélni Picassót nem is annyira a kubista festő munkásságára, sokkal inkább a magánéletére fókuszál. Picasso köztudottan imádta a nőket, és ezt a történetet is egyik szeretője, múzsája és volt növendéke, Francoise Gilot, szempontjából ismerjük meg. Francoise tíz viharos évet töltött együtt Picassóval, de közben soha nem adta fel önmagát, ám azután se tudott végérvényesen elszakadni tőle, hogy úgy döntött, elhagyja. A film kétségkívül nem a legszerethetőbb képet festi Picassóról, mégis jó belépő lehet, ha szeretnénk egy kicsivel többet megtudni az életéről.

Séraphine (2008)

Végezetül következzen egy kevésbé ismert festőnő, Séraphine de Senlis életéről szóló alkotás. A középkorú házvezetőnő életét soha nem tanult festészetet, mégis ösztönös tehetséggel nyúlt a vászonhoz. Munkáit leginkább a gazdag virágmotívumok jellemzik, amikre legnagyobb hatással az ólomüveg templomablakok és más vallásos képek voltak. Ihletforrásául mindig is a természet szolgált, előszeretettel áll meg séta közben megcsodálni a fákat, leveleket és a virágokat. A természetközeliségét mi sem ábrázolja jobban, mint azok a jelenetek, amik bemutatják, hogy a természet kincseihez nyúl festék gyanánt, legyen az föld vagy egy halott disznó vére. A film bemutatja, milyen környezetből indult a festőnő, hogyan vált ismertté és milyen sors várt rá a gazdasági világválságot követően.

Sean Smith – Ed Sheeran

Hozzászólások