Sean Smith – Ed Sheeran

Ed Sheeran rajongók figyelem! Megérkezett a zenész-dalszerző életrajzi könyve, ezúttal Sean Smith tollából. A szerző számtalan interjút folytatott, alaposan körüljárta az énekes minden életszakaszát, és egy olyan kötetet tárt az olvasók elé, ami által még közelebb érezhetjük magunkat hozzá.

Érdekes volt a könyvvel való kapcsolatom, mert jómagam nem vagyok egy hatalmas Ed Sheeran fan. Szeretem néhány dalát, viszont gyakran olyan elemeket alkalmaz a zenéiben, amiket egyszerűen nem kedvelek hangzásilag, így egy-két népszerű számát eltekintve nem nagyon hallgattam. Azt azonban kétségtelenül elismerem, hogy kitűnő dalszerző és elképesztően tehetséges, ezért kíváncsi voltam az életútjára. Honnan jött ő, hogyan kezdődött a zenével a kapcsolata és hogyan vált napjaink egyik legismertebb személyévé?

Szóval engem a kíváncsiság hajtott és elképesztően meglepődtem, hogy ennek a könyvnek az elolvasása után teljesen más érzéseket váltott ki egy-egy zenéje belőlem. Sokkal több számot hallgattam meg, rákerestem az esetlegesen ismeretlen dalokra, kíváncsi voltam milyen érzelmeket váltana ki belőlem és olyat tettem, amit korábban soha: rákerestem a régi videóira is, amik a könyvben említve voltak.

Sean Smith egészen addig visszamegy, amikor Ed 2002-ben Eric Clapton inspirálására megveszi az első gitárját. A még egészen fiatal, általános iskolás Sheeran ének- és gitártudás nélkül nekikezd a gyakorlásnak, és annyira elvarázsolja a hangszer, hogy még az iskolába is magával viszi. Szülei ezt felismerve gitártanárt keresnek neki. A siker valószínűleg ennek is köszönhető, édesanyja és édesapja mindent megtett annak érdekében, hogy kisebbik fiúk álma valóra váljon és ismert dalszerző lehessen. Lehetőséget biztosítottak neki, hogy gitározhasson, majd hogy az énekhangját fejlessze, na meg hogy megtanuljon looper pedálozi. Segítettek neki stúdiót szerezni, ahol az első számait felvehette, kapcsolataikat kihasználva amit tudtak, megadtak neki. Édesapja koncertekre, találkozókra kísérte el, zeneszerzőknek mutatta be egy-egy előadás után, amit meghallgattak.

Mindezek mellett nyomon követhetjük édesanyja aggódását a tanulmányi jegyei miatt, azt, hogy Londonba költözésekor egyik koncertről sietett a másikra, hogy mindenhol hallathassa a hangját és megismerjék őt. Azt, hogy egyik este még egy haverjánál aludt, a másik este a legújabb zenésztársánál, valamint, hogy milyen lelkesen dolgozott a Nizlopi együttesnél nyári munkaként azok turnéján.

Ed az a személy, aki bebizonyíthatja az embereknek, hogy a kemény munka igenis meghozza gyümölcsét. Ha hívták, ment, ha nem hívták, hát elintézte, hogy mégis ott legyen. Ahol tudott énekelt, amikor tudott gyakorolt, és mindezt szívvel lélekkel. Ő az ékes bizonyíték arra, ha valakit van ki támogasson – legyen az szülő, barát, barátnő –, igenis valóra tudjuk váltani az álmunkat.

Ebből a könyvből megtudhatjuk, hogyan és mikor íródtak Ed Sheeran dalai, minek milyen jelentősége van, mi ihlette azokat a számokat, de emellett valóban egy alapos munka, amely bemutatja az életét 2002-től a 2018-as nyári eseményekig. A kötet végén pedig kivannak emelve Ed életében levő legfontosabb dátumok, illetve egy bibliográfia is, középen pedig pár fotó is található róla hangulatkeltésnek.

Rajongóknak kötelező darab, hiszen ezúttal olyan formában olvashatnak kedvencükről, mint korábban soha. Mert bár ott van A Visual Journey, az mégis magától Edtől származik, nem pedig egy külső szemlélőtől.

Nem  unalmas, nem száraz, informatív, de olyan formában, hogy az kifejezetten érdekes lehet még olyanok számára is, akik csak kíváncsiak. Hangulatos volt, tele zeneszámokkal, inspirációval és érdekességgel. Végre bulvártól mentesen láthatjuk, ki is Ed Sheeran igazából.

A recenziós példányt köszönöm szépen a 21. Század Kiadónak!

Marina Chapman – A lány, akinek nem volt neve

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?