Unbelievable – Megrázó igaz történet

A Netflix szeptemberi minisorozata az Unbelievable, amely igaz történetet dolgoz fel. A Hihetetlen című széria feliratosan és magyar nyelven is felkerült a platformra, így bárki számára elérhető a szexuális erőszakról szóló alkotás. 

Az Unbelievable természetesen hordozza azokat a jegyeket, amelyek a Netflix-hez köthetőek, így kicsit drámai, kicsit sötét, de mégis figyelemfelkeltő és megbotránkoztató. Nincsenek benne különlegesebb aláfestő zenék, illetve nem mutatja be részletesen az eseményeket, hiszen az már nem lenne ide való. A brutalitás tehát kimaradt, helyette van rengeteg titok, több meggyötört áldozat és sokkoló pillanat. Itt nem a kidolgozottságra mennek rá, hanem arra, hogy bemutassák az áldozatok sorsát a kezdetektőol egészen addig, amíg el nem ítélik a férfit.

A sztori egy szexuális ragadozóról szól, aki évtizedeken keresztül egyedül élő nőkhöz tör be, majd bizonyos rituálékat követően órákkal később kielégülten távozik a helyszínről. A lakásokban semmi bizonyítékot nem hagy, ezért történhetett meg az, hogy nem sikerült a nyomára bukkanni. A legelső rész egy fiatal lány, Marie történetét dolgozza fel, akinek nem hisz a rendőrség, sőt még meg is vádolják hamis bejelentéssel. Bemutatják, hogy milyen is az, ha egy férfi megy ki egy fiatal lányhoz egy szexuális támadást követően. A zsaru szinte minden érzelem nélkül támad neki és próbálja elhitetni vele, hogy mindez tulajdonképpen meg sem történt.

A második részben megismerkedünk egy újabb lánnyal, akit vélhetően ugyanaz a tettes támadott meg. Ide már Duvall nyomozó érkezik elsőként a helyszínre, ezzel is bemutatva, hogy milyen ha egy nőhöz kerül egy ilyen eset. Sokkal empatikusabban áll a hölgyhöz, aki biztonságban érzi magát mellette. A továbbiakban találkozik össze Duvall és Rasmussen nyomozó, akik végigviszik az ügyet egészen a tárgyalásig. A két nő néhol még humorosabb jeleneteket is össezhozott, amely üdítő volt egy ilyen komor sztorinál. A történet témája tehát jelentős, hatásosan ábrázolja a rendszert, amelyben jelenleg élnek Amerikában. Új megvilágításba helyezi az áldozatokat és megmutatja, milyen az, ha valakinek a múltja miatt nem hisz a rendőrség.

A sorozat tökéletesen beleillene a mai krimik világába, akár egy NCIS szálként is alkalmas lenne. De ez nem az volt. Ez egy igaz történet, amelyen komolyan el tud gondolkodni az ember. A női páros, a női jelenlét nagyon jót tett az alkotásnak, amelyből nyolc rész készült. Ebben a pár epizódban végigviszik az esetet Marie támadásától egészen addig, amíg meg nem tudjuk, hogy ki volt a tettes és miért tette mindezt. Érdekes volt látni, hogy még a férfi rendőröket is mennyire megviseli az ügy lelkileg. Hiába voltak többségben a női karakterek, nem mentek rá arra a készítők, hogy a másik nemet állítsák be rossznak. Egyszerűen csak bemutatták a két verziót, amely szóba jöhet egy ilyen nyomozás kapcsán.

Az, hogy miért nem hittek a lánynak, már más kérdés. Néhol ő maga sem tudta, hogy mi történt, mert sokkhatás alatt volt. Mindenki másként reagál egy támadásra, nem lehet őt azért okolni, mert nem bőg a sarokba, mint egy ötéves. Az ő agya máshogy raktározta el az információt és amilyen múlttal rendelkezik, sok mindenen átment ahhoz, hogy ne törjön össze teljesen egy szexuális erőszakot követően. A másik leányzó sem rokkant bele teljesen, tudott róla beszélni és élte az életét az esetet követően. Mégha trauma is érte őt, amely élete végéig elkíséri.

Az utolsó epizódig kell várnunk arra, hogy igazságot szolgáltassanak. A tárgyalás meghökkentő volt, de mégsem annyira, hogy ne bírjam végignézni. A pasas kicsit sem tűnt pszihopatának, kívülről szinte semmi sem látszott rajta, ami nem véletlen, de ezen részét nem szeretném elspoilerezni. Szívfacsaró volt látni az áldozatokat és a kérdéseiket, hogy miért tette ezt? Miért pont velük? Miért pont ott és akkor? A néző számára ezek a jelenetek lehetnek a legnehezebbek a nyolc rész során.

A főszerepben Kaitlyn Dever, aki Marie-t formálja meg, a két nyomozót pedig Toni Collette és Merritt Wever alakítja. A színészekre semmi panasz nem lehet, hiszen mint Toni, mind pedig Merritt zseniális átéléssel játszották a szerepüket, Kaitlyn-ről nem is beszélve. A 23 éves fiatal tökéletes választás volt a szerepre, hiszen kellő magabiztossággal és átéléssel öltötte magára a megtört lány szerepét. A Netflix továbbra is tudja, hogy kiket szerződtessen le egy-egy karakterre, és ez itt sem volt másként.

A sorozat tehát egy hihető igaz történet áldozathibáztatásról, szexuális erőszakról és nehéz sorsokról. Világosan bemutatják, milyen következményei lehetnek egy ilyen esetnek, hogy mennyire nehéz egy ilyen komplikált ügyet megoldani. Arról nem is beszélve, hogy mekkora szerencse kell, hogy végül a tettes nyomára bukkanjanak. A téma komoly, de nem nézhetetlenül mutatja be a történeket. Az utolsó pillanatokért pedig biztosan megéri végignézni az egész évadot! 

Hozzászólások