Sorozatok

Történelmi ihletésű sorozatok 2.rész

 

A történelmi, kosztümös filmek és sorozatok mindig nagy jelentőséggel bírtak a nézők körében. Akadtak azonnali rajongók, de olyanok is akik kritikát fogalmaztak meg, amiért az alkotó, rendező esetleg valahol eltért vagy megváltoztatta a történelem egy-egy momentumát. Mindenesetre  figyelmet kaptak ezek a művek. Előző cikkünkben már több történelmi sorozatról olvashattatok, most pedig, ahogy ígértük folytatjuk.

1. A szultána 

Szulejmán halála után majdnem negyven évvel, 1603-ban kezdődik. Ahmed szultán háremébe érkezik Anasztázia, aki fiatal és gyönyörű. A lány kivívja a palota tiszteletét, erős és hatalmas lesz, majd felveszi a harcot Szafije szultánával.  Köszem korábbi elődje (Hürrem szultána) után, az Oszmán Birodalom nagy hatalmú uralkodónőjévé válik.
A szultána két évig vetített török sorozat, amely 2017-ben ért véget. Számos előkelőség (pasa, szultán és szultána) neve felmerül, a főszerepben pedig Beren Saat -ot láthatjuk. A szultána hasonló népszerűségnek örvendett, mint a Szulejmán. 

2. Viktória 

A hosszú ideig uralkodó angol királynő nevét mindenki ismeri világszerte. Viktória 1819-ben született, III. György brit király unokájaként. György fiának, Eduardnak, Viktória volt az egyetlen lánya. Szigorú neveltetésben részesült, anyja német származású volt. A sorozat Viktória uralkodásának korai éveit mutatja be. 1838-ban koronázzák meg, miután nagybátyja elhunyt.  18 évesen a fiatal királynő élete teljesen megváltozik, a Kensington palotában mindenhez hozzá kell szoknia, illetve tapasztalatlanként számos hibát követ el, amit nem mindenki néz jó szemmel. Nyomon követhetjük megismerkedését, férjével Albert herceggel.
Valós eseményeken alapul, illetve a királynő naplója is felhasználásra került. A főszerepben Jenna Coleman látható, aki a Mielőtt megismertelek című filmből is ismerős lehet. Meglepően remekül alakítja a fiatal uralkodónő személyét. Teljesen korhű ruházatok és a 18. századi környezet visszaköszön a jelenetekben, ezért aki kedveli a történelmi sorozatokat, biztosan nem csalódik majd.

3. Csernobil

Korábbiakban olvashattatok már róla, a sorozat megtörtént eseményt mutat be, a 1986. áprilisában felrobbant csernobili atomerőmű, illetve annak hatását a környezetre. Az orosz tudósok mindent megtesznek azért, hogy megállítsák a megállíthatatlant és kiderítsék, mi is történt azon az éjszakán, amikor a tragédia bekövetkezett.  Az idei évben bemutatott Csernobil sikeres lett, főszereplői között olyan hírességek kaptak szerepet, mint például a Mamma Mia sztárja Stellan Skarsgard vagy a The Crown IV. György királyát alakító Jared Harris. A Csernobil tíz részből áll, mindegyik egy óra hosszúságú.

4. Templomosok

A leghíresebb keresztény harcos szerzetesrend vagy lovagrend a  12. században alakult. Életüket a Szentföld védelmének szentelik. A lovagok egyforma ruházatot és felszerelést hordtak, köpenyükön vörös kereszt volt látható a pápa engedélyével. A lovagok utolsó éveit mutatja be, bukásukat IV. Fülöp francia király általi feloszlatásukat a 14. században. Sir Landry du Lauzon a templomosok vezetője egy bátor harcos, szomorúan veszi tudomásul, hogy a muszlimok elfoglalták Akkót, illetve, hogy a Szent Grál is odaveszett. Azonban a tudomására jut, hogy az ereklye mégis megmenekült, mindent megtesz, hogy meglelje azt. A sorozatot 2017-ben kezdték el vetíteni az amerikai History Channelen.

Ti kedvelitek a történelmi sorozatokat? Melyek a kedvenceitek?

 

Hozzászólások