Könyvek

T. J. Newman – Zuhanás

T. J. Newman Zuhanás című regénye nemcsak azért érdekelt, mert a kiadó az általam úgy szeretett keményfedeles krimi-sorozatában jelentette meg, hanem azért is, mert az írónő légiutaskísérőként dolgozott, a könyv pedig egy öt órás repülőutat foglal magába. Mivel én még sohasem repültem, így kíváncsi voltam, hogy milyen hangulata lehet az egésznek és milyen új infókkal tud szolgálni, amikkel valóban ott érezhetem magamat a felhők felett. Nos, talán elég ha annyit mondok, hogy végig aggódtam az egészet.

A történet Bill Hoffman repülőgép pilótáról szól, aki szabadnapját feláldozva elvállalja, hogy főnöke helyett ő lesz a 416-os Los Angeles-New York-i járat kapitánya. A felszállást követően szörnyű üzenetet kap. A családját túszul ejtették, és ha nem zuhan le és töri össze a gépet, meghalnak. Bill hatalmas dilemmába ütközik, hiszen nem akarja elveszíteni őket, ahogyan az utasok életét sem akarja kioltani. Vajon mit választ Bill, a családját vagy a repülőgépen levőket?

Nagyon jó szériát kaphattam el, A fenti lakók után ugyanis a Zuhanás is egy olyan választás lett, amit eszembe sem jutott letenni. Korábban még nem olvastam olyan regényt, ahol egy repülőgép pilótát azzal fenyegetnek, hogy térítse el a gépet, így aztán egy hatalmas adrenalinfröccsként ért az egész. Pláne úgy, hogy T. J. Newman elképesztően pörgősen ír. A fejezetek rövidek és feszesek, egyik jelenet után következik a másik és olyan, mintha az egyes részek egy-egy jelenetek lennének az akciófilm során.

Abszolút el tudnám képzelni ezt a vásznon is.

A Zuhanás nem csak azért pörgős, mert rövid részek jellemzik, hanem azért is, mert egyből az elején beleugrunk az akcióba, így a regény olvastatja magát. Természetesen Bill személyisége is sokat ad az egészhez, hiszen ő nem hajlandó engedni a terroristák követeléseinek. Határozottan állítja, hogy nem fogja sem a gépet összetörni, sem pedig hagyni, hogy a családját megöljék. Az olvasó pedig az utolsó pillanatig azon izgul, hogy akkor vajon hogyan fogja az egészet túlélni? Hiszen ha ő nem töri össze a gépet, akkor a terrorista állítása szerint valaki más fogja. De vajon kicsoda?

Mindig jól jönnek a barátok a bajban.

Bill segítségére sietnek a légiutas kísérők is, akik mindent megtesznek azért, hogy életben maradjanak. Newman erre hatalmas hangsúlyt fektetett, részletesen és aprólékosan írta le nemcsak azt, hogy milyen feladataik vannak, hanem azt is, hogy mennyire komolyan veszik az egészet. Azt, hogy az elsődleges szempontjuk mindig az utas és annak biztonsága. Meglepődve olvastam, hogy milyen komoly munka áll mögöttük, ezek tudásával még inkább csodálatos olvasni azt a tiszteletet, amit mutat feléjük és a pilóták felé is.

Érdekes volt olvasni a terroristákról is, akiknek a tette és kegyetlensége megdöbbentő – mint mindig –, mégis általuk felhívja a figyelmet a kötet arra, hogy milyen keveset is tudunk a világról. Felnyitja a szemünket, hogy bár mi itt békében élünk, máshol kegyetlen háborúk dúlnak. Háborúk, amiktől családok halnak meg és mennek tönkre. Azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy ezekért a szörnyű tettekért nem hibáztathatunk egy egész nemzetet.

A regény lendülete adja az igazi feszültséget és izgalmat.

A Zuhanás zseniálisan adagolja az információt, nyújtja folyamatosan az ingereket, amitől a feszültség folyamatosan jelen van. Ez ad egyfajta olyan dinamikát, hogy az olvasó egyszerűen nem tudja letenni a könyvet. Nem éreztem túl sok csattanót és váratlan fordulatot, ugyanakkor elképesztően lekötött és végig izgultam minden egyes szereplő miatt. A végé pedig igazi gyomorgörcs volt számomra, olyan gyorsan pörgött minden egyes fejezet. Newman kitűnő érzékkel váltogatta a nézőpontokat.

Szeretem az ilyesfajta thrillereket, ahol nem igazán kell gondolkodni és nyomozni, hanem egyszerűen csak élvezni kell a feszültséget. Aki szereti a jó kis akció sztorikat, ahol tényleg kapkodnod kell a fejedet, hogy ne maradj le semmiről, az szerintem ezt garantáltan élvezni fogja. Ez egy igazi klasszikus elemeket felsorakoztató mű, ami kellemes kikapcsolódást nyújthat a téma kedvelőinek.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Paula Hawkins – Lassan izzó tűz

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?