Gasztro

Szezonális kisokos: Füge

Közeledik az ősz, ami azt jelenti, hogy vele együtt érkezik a fügeszezon is. Ebben a bejegyzésben mindent megtaláltok, amit tudni érdemes erről a mediterrán gyümölcsről.

A füge egészen ősi gyökerekkel bír. Már az időszámításunk előtti 2700-as években is említést tettek róla egyiptomi szövegekben, Palesztinában pedig a bibliai időkben ez volt az egyik legfontosabb gyümölcs a szőlő és az olajbogyó mellett. A görögöknél a termékenység szimbóluma volt és Dionüszosz, a bor és mámor istenének ünnepén elmaradhatatlan kellék volt a füge és a fügebor.

Mint sok más gyümölcsnek, a fügének is több változata létezik. Annak ellenére, hogy a fügefa mediterrán növény, bizonyos fajtái itthon is megélnek és annak ellenére, hogy napfényigényesek, jobban tűrik a hideget vagy az enyhe fagyot, ám ezek a fajták sajnos nem alkalmasak aszalásra. Magyarországon leggyakrabban a lila fügével találkozhatunk, de a fajtájától függően létezik bordó, sárga, de még zöld színű is. Sok karakterjegyben eltérhetnek, van amelyik édesebb, másik körteformájú, az olyan fajtáknak pedig, mint a citromsárga görög füge, szinte alig van magja.

Míg télen csak szárított formában tudjuk beszerezni, kora ősszel frissen is megtalálható a gyümölcsárusok standján, a szezonja ugyanis augusztus végétől októberig tart. Válasszunk puha, sérülésmentes darabokat, de figyeljünk arra, hogy óvatosan nyomkodjuk meg a gyümölcsöket, ugyanis könnyen sérül a héja. Érdemes minél hamarabb elfogyasztani, szobahőmérsékleten tárolva egy napnál tovább ne várjunk vele, de a hűtőbe eltett fügét is érdemes két napon belül megenni. Utóbbi esetben érdemes fogyasztás előtt félórával korábban kivenni, hiszen így lesz legjobb ízű.

Ezt a zamatos, édes gyümölcsöt leginkább nyersen érdemes fogyasztani. Bár vannak, akik nem szeretik, de a füge héja is ehető, így bátran kóstoljuk meg egészben, főleg a szezon elején, amikor a héja még vékony és lágy. Ha ez kevésbé szimpatikus, akkor pedig vágjuk csak félbe és együk ki a közepét. A belseje ragadós és annak ellenére, hogy a füge 30-40%-a cukor, egyáltalán nem tömény vagy fullasztó, inkább könnyű. Ezenfelül azt is fontos megemlíteni, hogy a füge magas nyomelemmel és vitamintartalommal rendelkezik, ráadásul jótékony hatással bír a szívre és az idegekre egyaránt.

A fügét használhatjuk pitékben, salátákban, de akár húsok mellé is. Nagyon jól illik hozzá a dió, méz, kecskesajt, feta, joghurt és a balzsamecet, húsok esetében pedig leginkább füstölt sonkával, kacsával vagy báránnyal érdemes párosítani. A fügelekvár készítés is jó ötlet lehet, de nyár végi grillpartik során akár még grillezhetjük is félbevágva, a hő hatására ugyanis gyönyörűen karamellizálódik a cukor, így még különlegesebbé válik. De bárhogy is döntsünk, nyersen önmagában fogyasztva és süteményben vagy főételben felhasználva is remek választás lesz ez az őszi csemege.

Szezonális kisokos: Spárga

Hozzászólások