Gasztro

Szezonális kisokos: Spárga

Nem örvend itthon túlzott népszerűségnek, pedig a spárga több szempontól is jó választás lehet tavasszal. Kevés kalóriát tartalmaz, mégis nagy mennyiségű rost, vitamin és ásványi anyag található benne, mint például kálium, foszfor, kalcium, magnézium és vas. Mivel csak április végétől júniusig kaphatjuk a piacokon és a boltokban, így érdemes kihasználni az időt és kipróbálni néhány spárgás fogást, amíg tart a szezonja.

Leggyakrabban a zöld és a fehér spárgával fogunk találkozni az üzletekben, de bármelyikről is legyen szó, vásárláskor válasszunk friss, roppanós spárgát, aminek az alsó vége nem száraz, töredezett, a hegye pedig feszes. Érdemes minél előbb elfogyasztani, de hűtőben kissé nedves papírba csomagolva akár egy hétig is tárolható.

Egyedi íze van, ami nemigen hasonlít más zöldségekéhez. Van, aki a brokkolihoz vagy az articsókához hasonlítja, mások inkább a gombához, hiszen ugyanolyan könnyen átveszi a többi alapanyag ízét, ezért is illenek hozzá jól az erősebb ízek, mint a fokhagyma vagy a citrom.

A zöld spárga sokkal zsengébb, akár nyersen is használhatjuk salátában, csak arra kell figyelni, hogy mosás után törjük le az alsó, fás részét. Ez rendkívül könnyen megvan, hiszen ha friss, pont a fás rész felett fog eltörni. Ezzel szemben a sokkal markánsabb, erőteljesebb ízű fehér spárga csak hámozva és főzve fogyasztható, különben kesernyés ízt ad az ételnek. A pucolásához azonban elegendő a legegyszerűbb zöldséghámozó is, nem érdemes beruházni speciális eszközökbe.

Ami az elkészítését illeti, azzal járunk a legjobban, ha szorosan összekötve, egy magasfalú edénybe állítva főzzük meg, így a feje csak párolódni fog. Ez azért fontos, mert ez a növény legzsengébb része, így lényegesen rövidebb a főzési ideje, mint a vaskosabb száraknak. A fehér spárga esetében ez az idő a vastagságától függően 12-18 perc közé tehető, míg a zöldnek 8-12 perc is elegendő. Ha megpuhult, rögtön merjük jeges vízbe, hiszen ez megóvja attól, hogy túlpuhuljon és a zöld spárga se fogja elveszíteni élénk zöld színét.

Érdemes egyébként a főzővizet is ízesíteni sóval, egy kevés cukorral és pár csepp citromlével, így sokkal jobb ízű lesz a végeredmény, de ami fontos, hogy semmiképpen se öntsük ki a visszamaradt főzőlevet, inkább tegyük félre alaplének. Az se baj, ha nem tudjuk rögtön felhasználni, nyugodtan tárolhatjuk a fagyasztóban.

A másik népszerű elkészítési módja a párolás, amihez egész zöld spárgát vagy a fehér spárga fejét használhatjuk. Fedő alatt vajon pároljuk kevés folyadékkel felöntve, amíg meg nem puhul. Ha így készítjük el, szuper reggeli lesz belőle egy lágy tojás és pirítós kíséretében, de hús mellé köretként is jól fog illeni.

Persze nem járunk rosszul néhány klasszikus variációval sem. Göngyöljük baconbe vagy készítsünk mellé egy kényeztető hollandi mártást. Ha viszont szeretnénk megőrizni a spárga diétás jellegét, akkor salátához, rizottóhoz vagy egy könnyed quiche-hez is felhasználhatjuk. És ne feledkezzünk meg a klasszikus spárgakrémlevesről sem, ha alaposak voltunk pucoláskor, akkor a leszűrése sem fog annyi gondot okozni.

Hozzászólások