Sorozatok

Sorozatajánló: “OneChicago” Négy széria, egy történet

A televíziós crossoverek koronázatlan királya kétségkívül a „OneChicago” névre keresztelt franchise, ami összesen négy szériát foglal magába. A Derek Haas, Dick Wolf és Michael Brandt által alkotott sorozategyüttes a hétköznapi hősők életére koncentrál, így megismerkedhetünk a chicagoi tűzoltók, rendőrök, orvosok és ügyvédek mindennapjaival.

A nagyszabású projekt 2012 októberében a Lángló Chicago című sorozattal indult el, az NBC csatornán. Az 51-es tűzoltóállomás dolgozóit a csatorna nézői gyorsan a szívükbe zárták, így az első évad után szinte senkiben sem merült fel a kasza gondolata. Mindenki várta a folytatást.

A viszonylag nagy színészgárdát felvonultató produkcióban az eltelt évek alatt cserélődtek az emberek, de sokan a kezdetek kezdete óta, mind a mai napig jelen vannak. Ide sorolhatjuk például Jesse Spencert, akit korábban a Dr. House-ban láthattunk, Taylor Kinneyt, David Eigenberg-et, Eamonn Walkert, Yuri Sadarov-ot, Christian Stolte-t és Joe Minoso-t is. Korábban ugyanakkor fontosabb szerepekben láthattuk a Lauren Germant (a Luciferben Chloe Deckert alakító színésznőt), Monica Raymund-ot, Steven R. McQuennt (a Vámpírnaplók Jeremy Gilbertjét) és Charlie Barnett-et. A később becsatlakozó – és a jelenleg is a sorozatban játszó – színészek között Kara Killmer, Miranda Rae Mayo és Annie Ilonzeh nevével találkozhatunk.

A Lángoló Chicago-ban a tűzoltóknak és a mentősöknek részről részre szembe kell nézniük valamiféle vészhelyzettel, miközben a magánéletükbe is bepillantást nyerhetünk. A széria sikerének titka talán pont ebben keresendő, hiszen a szereplők emberi oldala is bemutatásra kerül, aminek köszönhetően a nézők könnyen azonosulni tudnak velük. A népszerű szuperhősöket felvonultató sorozatokkal ellentétben a karakterek itt hasonló problémákkal néznek szembe, mint mi magunk.

A széria sikerét látva a producerek fejében megfogalmazódott egy újabb produkció ötlete, és szép lassan elindultak a „OneChicago” univerzumának kiépítéséhez. A Bűnös Chicago 2014 januárjában mutatkozott be először, és az új szereplők mellett néhány ismerős arcot is tartogatott. A Jon Seda, Jason Beghe és Jesse Lee Soffer által alakított karakterek korábban már mindannyian feltűntek visszatérő szereplőként a Lángoló Chicago-ban.

Újoncként csatlakozott hozzájuk Sophia Bush, Elias Koteas, Patrick John Flueger, Marina Squerciati és LaRoyce Howkins is. A fent említett színészek – Bush és Koteas kivételével – mind a mai napig szerepelnek a sorozatban. Az ötödik szezontól kezdve pedig Tracy Spiridakos is részese a csapatnak.

A tűzoltók mellett így már a rendőrök mindennapjait is megismerhetjük, miközben a hétköznapi gondjaik mellett különböző bűnügyeket kell megoldaniuk. A két széria szereplői idővel egy crossover epizódban egyesültek, és a készítők egyre szorosabbá építették a köztük lévő kapcsolatot.

A franchise 2015-ben a Chicago Med-del teljesedett ki, amikor is egy saját sorozat keretein belül az orvosokat és a nővéreket is hozzáadták az általuk kiépített univerzumhoz. A főbb színészek között Nick Gehlfuss, YaYa Dacosta, Torrey DeVitto, Colin Donnell és Brian Tee nevével találkozhatunk. A készítők ekkorra már szorosan összefonták a három széria történetét, és bár a legtöbb esetben (amennyiben a crossovereket nem számoljuk) mindegyik külön-külön is megállja a helyét, mégis rendszeressé vált a szereplők átvándorlása egyik sorozatból a másikba. Ha máshol nem is, az epizódok végén gyakran láthatjuk a Molly’s-ban együtt sörözgetni az orvosokat, tűzoltókat és a rendőröket.

A negyedik sorozat, amibe a készítők belefogtak, a Chicago Justice volt, ami az ügyvédek életét volt hivatott bemutatni. A színészgárdában Philip Winchester, Joelle Carter, Monica Barbaro és Carl Weathers nevével találkozhattunk. Ötödikként csatlakozott hozzájuk a Bűnös Chicago sorozatból megismert Jon Seda, akinek a karaktere egy kis időre a rendőröktől a jogászokhoz került. A tárgyalótermet azonban nem sikerült meghódítaniuk, ugyanis az előző három szériához hasonlóan, ez a produkció nem hozta meg számukra a remélt sikert, így egy évad után, a csatorna elkaszálta.

A Lángoló Chicago, a Bűnös Chicago és a Chicago Med azonban továbbra is sikeres, és a csatorna is támogatja mind a három sorozatot. Nemrégiben három különböző napról, mindegyik produkció szerdára került, és egymás után kerülnek levetítésre. Ez a beosztás tovább erősíti a szériák között kialakult szoros kapcsolatot, és lehetőséget ad a a további crossoverekre. 2019. szeptember 25-én mindhárom széria egy vadonatúj évaddal tér vissza a tévéképernyőkre.

A “OneChicago” sorozatok minden olyan nézőnek kötelező darabok, akik szeretik az életszerű történeteket, és nem riadnak vissza egy kis drámától sem. A párkapcsolati gondoktól kezdve, a munkával járó stresszig, számtalan problémával szembesülnek a szereplők, és akadnak bizony bőven olyan jelenetek is, ahol a sírósabbak bekészíthetnek egy csomag zsebkendőt. A szereplők összetartása a szériákban már-már irigylésre méltóan erős, mindenki szívesen tagja lenne egy hasonló közösségnek. Nem tökéletes, bőven akadnak hibái, mégis minden karakter számára egy biztos alapot nyújt. Minden olyan, akár a való életben. Néha összetörik a szíved a szívszaggató jelenetektől, máskor pedig fülig érve vigyorogsz a boldogságtól. 

Hozzászólások