Sorozatajánló: Downton Abbey

A Downton Abbey egy angol-amerikai kosztümös dráma sorozat. Az első rész eredeti nyelvén 2010-ben jelent meg, a zárás pedig a hatodik évad után, 2015-ben következett be. Már ennek is örülhetünk, hiszen Julian Fellows, az alkotó eredetileg csak három évadosra tervezte.
Magyarországon a sorozatot 2013-ban kezdte vetíteni a Story 4. A sorozat megnyerte a Golden Globe-ot és az Emmy-díjat is, sőt a harmadik évad végére a legnézettebb sorozat lett. Már ezekből az adatokból is látszik, hogy a Downton Abbey rettentő népszerű lett. De miért kedvelik ilyen sokan ezt a sorozatot?

A történet 1912 és 1925 között játszódik, vagyis korunk egyik legnépszerűbb időszakát öleli fel. Ennek segítségével jobban beleláthatunk és megérthetjük az akkori szokásokat és viszonyokat.
Mivel a történéseket leginkább Downton Abbey-ben, egy képzeletbeli yorkshire-i kúriában követhetjük végig, nem csak az angol arisztokrácia életét ismerhetjük meg, hanem a szolgálóékét is.
Egy letűnőben lévő kor éppen elég érdekes a maga konfliktusaival, de a Crowley családnak elég gondja van, s emellett még a változó viszonyokkal is foglalkozniuk kell.

A szereplőgárda hatalmas és 6 évad alatt bőven elég típust felsorakoztat.
A gróf és a grófné (Cora és Robert) tökéletes és reális párt alkotnak. Robert maga a férfi, aki hiú és ragaszkodik a saját véleményéhez, a saját szokásaihoz, míg Cora amerikai származása révén sokkal nyitottabb az új dolgokra.
A családba három lány született, így az első problémát rögtön az örökös kérdése jelenti. Mary, a legidősebb lányt illetné minden, de az akkori helyzet szerint ez még nem lehetséges. Rögtön megindul a kavarás, és a testvérek közötti konfliktusok hamar körvonalazódnak.
Edith, a középső testvér úgy tűnik, vénlány marad, habár a szívfájdalomból így is bőven kijut neki. A legfiatalabbik, Sibyl a legnyitottabb az új dolgokra, s fel is meri emelni a hangját, ha az szükséges.

Mindenki egyik kedvenc szereplője az özvegy grófné, Robert anyja, aki idős kora miatt a legkevésbé hajlamos a változtatásra. Egyértelműen elmaradott, a szálakat mégis úgy tudja csavarni a háttérben, hogy azt öröm nézni. A szövegei verhetetlenek, erre pedig csak rátesz egy lapáttal Isobel Crowley karaktere, aki kora ellenére, ám származása miatt sokkal empatikusabb és támogatja a fejlődést. Kettejük párosa és ellentétei szerencsére sokáig szórakoztatja a nézőket.

A szolgálók között hatalmas szereplőgárdára számíthatunk, akik között nagy a jövés-menés, néha elmennek, néha visszajönnek. Állandó karaktereink azonban Anna Smith, cselédlány és Mr. Baits, komornyik, a kedvesség és szerelem mintaképei. Az ő sorsukért joggal aggódhatunk, hiszen ahogy ez lenni szokott, a legártatlanabbak veri a sors.
Az állandóságot képviselik még Mrs. Petmore, a szakács, Daisy a konyhalány, Mrs Hues és Mr Carson. Bennük nem csalódhatunk, hiszen mindig ott vannak és több-kevesebb sikerrel próbálnak alkalmazkodni a változásokhoz. Thomast pedig akármennyire is a pokolba kívánjuk, végig fog minket kísérni mind a 13 éven.
A tömérdek vissza-visszatérő mellékszereplő is remekül megállja a helyét. Néhányuk a szívünkhöz nő és bánjuk az eltűnésüket, esetleg meg is siratjuk őket. Párat pedig időnk sincs megismerni.

A sorozat egyik fő építő eleme a hatalmas szereplőgárda, akik mind remekül tudják a dolguk. A másik pedig a kor, a történelem. Remekül bemutatja a ’10-es, ’20-as évek kultúráját, leginkább Angliában, de az amerikai helyzetekre is kaphatunk utalást. Minden, amit gimnáziumban történelem órákon tanultunk, most megelevenedik előttünk. Megismerhetjük az arisztokrácia és cselédség életét, mind előnyeivel és hátrányaival. Még a Titanic is szóba kerül egy szokatlan és más szempontból mint eddig. Mögé tekinthetünk az I. világháború szörnyűségeinek és annak, hogyan és mi indítja meg ezután a fejlődést, ami a mai világrendünkhöz vezet.

Az évadok, sőt néha a részek között több hónapnyi kihagyás áll a történetben, amivel csak fokozzák az izgalmakat. A Downton Abbey bárkinek tudom ajánlani, főleg a történelem, illetve az 1920-as évek rajongóinak.

képek forrása: jhuclub.jhu.edu, pbs.org, digitalspy.com, wifflegif.com/

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.