Gyorstalpaló

Írási gyorstalpaló – Kezdetek

Mostanában elég sokan kezdtek el blogot írni, vagy cikkeket, vagy novellákat, vagy verseket. Vagyis szinte teljes mértékben biztos vagyok abban, hogy eddig is pontosan ugyan ennyi ember írt, akármit is, csak valahogy az elmúlt időkben figyeltem fel ezekre a dolgokra.
Az, hogy ki, mit, mennyire vesz komolyan, személyes ügy, azonban azoknak, akik fejlődni szeretnének, vagy kicsit is megalapozottan írnának bármit is, szeretnék adni egy kis gyorstalpalót.

(zárójelesen, azonban teljes fontossággal szeretném megjegyezni, hogy én sem vagyok profi, sőt, leginkább kezdőnek szeretném magam említeni, azonban láttam már egy-két dolgot, amiből úgy gondolom, lehet tanulni. ha más nem egy kicsit elgondolkodtatja az olvasót, ami már fél siker)

Több olyan dolog van, amire egy állomásként meg fogjuk állítani a kis vonatunkat. Először a köszöntő szöveget olvashatjátok, a további hetekben pedig a megállókon haladunk végig, egytől-egyig.

Szóval az írás. Az a bizonyos kreatív írás. Gondolom, már egy íróval van dolgom, vagy egy kedves érdeklődővel, hogyha idáig eljutottál.
Szeretnék bemutatkozni, Herold Renátának hívnak, és jópár éve már annak, hogy elkezdtem foglalkozni a novellákkal és a versekkel. Persze ezalatt az idő alatt mást is sikerült kiadnom a kezem közül, sőt, nem egy olyan dolgot, amiről még én sem tudom mi az. De természetesen majd erre is ki fogunk térni. Lényeg a lényeg, egy kicsit elkezdtem már egy jó ideje komolyan venni, persze fejlődnöm nekem is kell. Nem csak az írásra vonatkoztatva, hanem a dolgok tudatos megszerkesztése, átnézése és megalapozásával kapcsolatosan.
Azokon a dolgokon kívül, amik állomások lesznek, van pár, amit, mivel gyorsvonaton ülünk, sajnos kihagyunk, de fontosak. Ezeket, hogy most kiemeljem, hiszen még van rá időnk, az olvasási szokásokról és az ötletelésről beszélnék.

Azon kívül, hogy nyitott szemmel járjunk a világban, nagyon fontos, hogy olvassunk is. Kezdve a cikkektől kezdve, a novellákon és verseken át, egészen a regényekig. Nem feltétlenül szükséges a saját stílusunkban olvasni, vagy a saját alkotási témánkban. Talán, hogyha teljesen más, többet tudunk tanulni belőle.
Hogyha van a közelünkben olyan ember, aki szintén ír, próbáljuk felvenni vele a bizalmas kapcsolatot, és kialakítani egy kis magán írókört. Ez az egész azt jelenti, hogyha mi írunk, vagyis esetedben, hogyha te írsz valamit, elküldheted neki, azonban, hogyha ő is ír valamit, akkor ő is elküldi neked. Te elolvasod és próbálsz kritikát írni róla. Kezdve a címtől egészen át a történetig, a stíluson át a karakterekig és a párbeszédekig.
Fontos, hogy ebből nem csak ő, de te is nagyon sokat tanulhatsz. Főleg hogyha ezt viszonylag sokáig csináljátok, és már automatizmus lesz, nem kell mindig odafigyelni az egyes pontokra. Hogyha arra kerül a sor, a saját írásaid javításával is egyszerűbb lesz a helyzet.

Kedves utasaink, akkor meg is kezdjük ezt az utat.
Állomásaink a következők lesznek:

  • karakterépítés
  • atmoszférateremtés
  • párbeszédek (valószínűleg itt hosszabb időt fogunk eltölteni)
  • vers-novella-blog-regény – esetleg cikk (összehasonlítás gyanánt)
  • vers
  • novella
  • blog
  • regény

Most pedig teljesen őszintén köszönöm a figyelmeteket, hamarosan várlak titeket vissza az első megállóval. Addig is jó utazást!

Hozzászólások