Könyvek

Robin Norwood – Nők akik túlságosan szeretnek

Az Édesvíz Kiadó jóvoltából lehetőségem akadt elolvasni a Nők akik túlságosan szeretnek című kötetet. A főként ezoterikus témájú könyveket megjelentető csoport nemrég dobta piacra az alkotást, amely azokról a hölgyekről szól, akik “túlszeretésben” szenvednek.

Robin Norwood képesített házassági, családi és gyermekekkel foglalkozó pszichológus, akinek szakterülete a szerelmi kapcsolatokban előforduló egészségtelen viselkedésminták, valamint a függőség, kényszerevés és a depresszió kezelése. Az író Kaliforniában él feleségével.

“Bár nagyon jók vagyunk abban, hogy ösztönösen rájöjjünk, mit éreznek mások, vagy hogy kitaláljuk, másoknak mire van szükségük vagy mit kellene tenniük, a saját érzelmeinkkel nem vagyunk összhangban, és képtelenek vagyunk bölcs döntéseket hozni az életünk fontos részeivel kapcsolatban, amelyek zavarnak minket.”

A most bemutatott alkotás azoknak szól, akik újra és újra problémás, távolságtartó és szeszélyes férfiakhoz vonzódnak, a rendes férfiak már-már unalmasnak tűnnek számukra. Olyanoknak, akik folyamatosan érzelmileg elérhetetlen, munkamániás, alkoholista, nőbolond férfiak mellett kötnek ki. A világon sok nő számára gyötrelmes és fájdalmas tapasztalat a szerelem, amely nem mindig olyan, mint a mesékben. A mű segít a probléma mélyére nézni, és megoldani azt.

Felteszi a kérdést, hogy miben gyökerezik a “túlszeretés”? Miért alakul ki valakiben az a különös függőség, amely aztán évekig benne tartja a nőt egy rosszul működő, kilátástalan kapcsolatban? Az okok valószínűleg a múltban keresendők. Ha megelégelted, hogy újra és újra ugyanabba a hibába esel, ha eleged van abból, hogy folyton rosszul választasz, elérkezett az alkalom, hogy a téma szakértőjének segítségével örökre véget vess a párkapcsolati ámokfutásodnak.

“Nem könnyű, és nem is kellemes abba belegondolni, hogy az önzetlen viselkedést, a jó magaviseletet és másokon való segítést valójában az irányításra tett kísérlet, nem pedig a puszta jóakarat vezérli.”

A könyv több mint 300 oldalon keresztül taglalja a témát. A szerző olyan témákba megy bele mélyebben, mint a jó szex egy rossz kapcsolatban, vagy éppen, a felépüléshez vezető út. A fejezetek mindegyike egy-egy idézettel kezdődik, amelyek a szeretetről szólnak. Minden egyes rész egy-egy páciens történetét veszi alapul. Az első felvonás címe “Szeretni a férfit, aki nem szeret viszont”. Ez már önmagában is megfog és magával ragad, hiszen szinte mindenki életében fordult már elő olyan eset, hogy beleszeretett valakibe, vagy csak megkedvelt egy férfit, de neki mégsem mi kellettünk.

A későbbiekben találkozunk olyan fejezetcímmel, minthogy “Ha szenvedek érted, szeretni fogsz?”. Ez is egy tipikus emberi probléma, méghozzá, hogy megteszek mindent, hogy szeress, mindegy mibe kerül. Tudni kell feladni és belátni, ha valakinek nem mi kellünk, mindegy, hogy férfiról, barátról, rokonról vagy családtagról van szó. Egy idő után tudnunk kell, hogy nem érdemes mindent megtenni, csakhogy viszont szeressenek.

“Nem a fájdalom tart vissza minket. Már most is aggasztó mennyiségű fájdalmat viselünk el, aminél csak a változás hozhat megkönnyebbülést. A félelem, méghozzá az ismeretlentől való félelem tart vissza minket. Tudomásom szerint a legjobban úgy lehet szembeszállni a félelemmel és felvenni vele a harcot, hogy olyan társakhoz csatlakozol, akik ugyanezt az utat járják.”

Az utolsó részben a gyógyulásra és intimitásra fekteti a hangsúlyt, ahol a szakadék bezárul. Az itt olvasható páciens tudni akarja, hogy hová tűnt az összes szexuális érzelme? Vajon visszahozható-e még valaha, vagy ez már örökre így marad?

A könyv végén az író ajánl nekünk plusz alkotásokat, amelyek a témában íródtak. Ilyen például Melody Beattie Ne függj senkitől! Az önmagunkkal való törődés alapjai, amelyet szintén meg tudtok vásárolni az Édesvíz Kiadó jóvoltából.

http://www.ahmagazin.com/konyvek/david-wolfe-termeszetes-szepseg-a-szepseg-belulrol-fakad/

Hozzászólások