Könyvek

Nnedi Okorafor – A halálmegvető

Ismered az érzést, amikor a társadalom elítél téged? Mikor kinéznek téged a közösségedből, mert te más vagy? Túl kicsi, túl nagy, vöröshajú, szemüveges, esetleg bandzsa vagy ügyetlen, mert nem vagy olyan okos, szép mint a többiek? Nos, A halálmegvetőben a főszereplőt, Onyesonwu-t is kinézi a társadalom azért, mert ő más. Csúfolják, megverik, megtépik és megkövezik. Ő mégis arra törekszik, hogy felszabadítsa az embereket.

A történet alapvetően nem túl bonyolult. Háború dúl a a sötétbőrű okeke nép és a világos bőrű nuruk között. A Nagy Könyv szerint bár az okekék az igaz nép, a nuruk mégis a saját rabszolgájukká akarják tenni őket. Vannak falvak, akik ezt elfogadják, azonban lázadók is, illetve olyan okekék, akik Keleten tartózkodnak, távol a Nyugati háborútól, így nem bírják felfogni ennek jelentőségét. A nuru férfiak nyugaton okeke nőket erőszakolnak meg, remélve, hogy ezzel számkivetetteket, ewu-kat hoznak létre, kik újabb fenyegetést jelentenek az okekéknek. Őket fogják igazán bűnösnek tartani, a feketebőrűek ugyanis úgy tartják, mivel az ewu-k erőszakból születnek, ők maguk is erőszaktevők lesznek.

Onyesonvu is ewu születésű gyerek, akit az édesanyja a sivatagban hozott világra, majd ott is nevelte fel. Azonban édesanyja hamarosan rájött, hogy nem élhet a lánya elszigetelten a társadalomtól, így letelepednek és az asszony hamarosan férjhez megy. A könyv onnan indul, hogy Onyesonvu nevelőapja meghal, a lány pedig megpróbálja őt visszahozni az életbe. Itt válik világossá a nép számára, hogy Onyesonvu nem csak ewu, hanem még varázslónő is. Megijednek tőle, azonban a lány nem rosszra szeretné használni az erejét, hanem sokkal inkább arra, hogy kiűzze a gonoszt az emberekből. Fel szeretné szabadítani az okeke népet a nuruk elnyomása alól, szeretné, ha az emberek rájönnének az ewu-k is ugyan annyira a társadalom részei mint bárki más. Ami pedig a legfontosabb, hogy megölje édesapját, aki megerőszakolta szeretett anyját.

A regény elolvasta után úgy gondolom, méltán kapta meg a World Fantasy Díjat. A halálmegvető ugyanis olyan komoly témákat boncolgat a nemi erőszak mellett, mint a társadalmi elnyomás, a rasszizmus, a nemi sztereotípiák, illetve ami engem talán a legjobban megrendített, az a családjuktól elszakított gyermekek harcra való kényszerítése. Iszonyatosan kemény és nehéz témák, melyekről úgy esik szó, hogy az ember tulajdonképpen megdöbben rajta, felfogja a fontosságát, a valósságát, mégis élvezi olvasni, mert olyan jó történetet hozott létre köré a szerző. Izgalmas volt, és habár nem minden pillanata volt eseménydús, mégis vonzotta a tekintetem, a fantáziám.

Egyszóval tehát magával ragadott az egész világ, amit a szerző megteremtett. Érdekes volt végigkísérni Onyesonwu felnőtt nővé válását, azt, hogy hogyan viszonyul az emberekhez, hogyan dolgozza fel azt, hogy miért rekesztik ki őt, miért ütik, rúgják és csúfolják, és azt, hogy mindezek ellenére barátokra és szerelemre talál. Csodálatos volt ezt végigkísérni. A regény kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a szexualitás kérdésére, mindezt úgy, hogy egyáltalán nem válik kellemetlenné. Erotikusabb részletek nélkül vezet be minket a romantikus együttlétekre is, és úgy tárja elénk a nemi erőszakot, hogy nem borzadunk el a könyvet olvasva. Érzi, hogy hol a határ, mi az, amit az olvasó még el tud viselni.

A szexualitás kérdésébe beletartoznak a hagyományok is, amiket Okorafor előszeretettel használ. Ebben a kötetben azt is megtudhatjuk, hogy a nők milyen szertartáson vesznek részt tizenegy éves korukban, és hogy ennek milyen következményei vannak, mit jelent ez a fiatal lányoknak és nőknek egyaránt. Onyesonwu-t hiába nézi ki a környezete, azonban mégis részt vesz ezen, hogy megmutassa a világnak, az okekéknek, ő is ugyan olyan ember, mint bárki más.

Mint láthatjátok, A halálmegvegtő egy igazán lebilincselő olvasmány, aminek talán az egyetlen hibája, hogy voltak bizonyos részek, amiket a szerző nem fejtett ki igazán, hiszen korábbi kötetei is már eleve ebben a világban játszódnak. Ezt igazán sajnáltam, hiszen így maradtak szürke foltok a történet során, ilyen például az, hogy miért fontos egy-egy állat, mint jelkép, honnan ered a Nagy Könyv, annak a története, az afrikai mítoszok-mondák-mesék, amiknél a szerző sajnos tévesen azt hitte, mindenki tisztában van velük. Remélhetőleg a kiadó, majd további Okorafor köteteket is a piacra dob majd, hogy jobban képben legyünk Onyesonwu világával kapcsolatban.

Muszáj említést tenni a szereplőkről. Onyesonwu egy erős, határozott jellem, aki igazi vezető egyéniség, és habár néha nem kifejezetten értettem a sok belső vívódást, a döntéseivel pedig nem mindig értettem egyet, zseniális főszereplő lett belőle. Mwita pedig tökéletes társ volt számára, aki helyre tudta pofozni. Az egyedüli karakterek, akik ellenszenvet váltottak ki belőlem, a három barátnő, akik ilyen-olyan módon elárulták egymást. A testvéries szeretet odalett, gyűlölködés és hazugság lépett a helyére, ami bizonyos szempontból érhető, bizonyosból pedig nálam egyáltalán nem. Aróról és Onyesonwu édesapjáról azonban jó lett volna többet tudni, hiszen mindketten roppant érdekes karakterek. Meg merem kockáztatni, hogy róluk, illetve a főszereplő édesanyjáról legalább ilyen izgalmas kötetet össze lehetne hozni.

A történet maga azonban igen hullámzóra sikerült. Hol dúskálunk az eseményekben, hol pedig csak nézzük Onyesonwu örldését vagy vándorlását a sivatagban. Viszont ezeket se mondanám kimondottan érdektelennek, hiszen ezek is fontos elemei a kötetnek, ezek nélkül nem biztos, hogy megértenénk, mi zajlik a főszereplő fejében. Mind nagyon értékes elemei a könyvnek, hiszen Onyesonwu által mi is bepillantást nyerhetünk a mai Afrikában zajló eseményeknek, igaz, egy kicsit átformálva. De ezek mind valós problémák, egy valós helyszínen, ami hihetetlen és hátborzongató. Emiatt válik igazivá és varázslatossá ez a sztori.

Aki egy olyan történetre vágyik, ahol egy új világot ismerhet meg, és rajong a fantasy sztorikért, az mindenképpen olvassa el. De aki csak a fejlődésregényeket, a női főszereplős köteteket kedveli, azok is. Azonban ha még ez sem győzött meg, akkor az tuti megfog, hogy a kötetből George R. R. Martin közreműködésével sorozat fog készülni bőlele!

A recenziós példányért köszönet az Agave Könyveknek!

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?