Uncategorized

A legizgalmasabb mozifilmek 2023 végére

Közeledik az év vége, és ahogy egyre hidegebb lesz, egyre jobban felértékelődnek a “benti programok” is. Az ünnepek közeledtével eljött a “mesék” ideje is, és streaming meg tévé ide vagy oda, egyik sem érhet egy jó mozizás nyomába. Ezúttal összeszedtünk nektek a legutóbbi időszak mozimegjelenéseiből néhány olyan filmet, amit érdemes lehet a nagyvásznon látni. Ezek voltak tehát itthon az elmúlt hetekben a legnépszerűbb mozifilmek.

Éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája

Több mint tíz éve már, hogy az Éhezők viadala berobbant a köztudatba és Katniss Everdeen történetét négy filmen keresztül is követhettük. Mostanra azonban már a legendás trilógia előzményének filmfeldolgozása került a mozikba, az Énekesmadarak és kígyók balladája, ami Corolianus Snow fiatalkoráról és egy különleges lányról, Lucy Gray Baird-ről szól. Az Éhezők viadala világa azonban kegyetlen, és ez régen sem volt másként. A körülmények a régiek, adott a viadal, intrika, szerelem, halál, de a történet teljesen új.

Kívánság

A Kívánság nem egyszerű Disney-film, ugyanis a filmstúdió idén ünnepli alapításának századik évfordulóját, és ez alkalomból készítették ezt a különleges alkotást. A film ötvözi a 2D-s és 3D-s animációt, és a készítők igyekeztek az elmúlt száz év történeteinek szellemiségét, szívét-lelkét beleönteni ebbe a mesébe. Arról, hogy ez mennyire sikerült, megoszlanak a vélemények – az újfajta animációs stílust rengetegen kritizálták. Ha azonban valaki a klasszikus Disney-meseélményre vágyik, zenével, izgalmas kalandokkal, legyőzendő főgonosszal és színes képi világgal, akkor a Kívánságot neki találták ki.

Napóleon

2023-ban két grandiózus életrajzi filmet is láthattunk a mozikban. Az Oppenheimer mellett Ridley Scott (Gladiátor, Szárnyas fejvadász) monumentális történelmi filmje, a Napóleon a nagy hódító életét dolgozza fel egy egészen egyedi narratíva mentén. A Joaquin Phoenix (Joker, Gladiátor) főszereplésével készült film az elhagyhatatlan tömegjelenetek és a brilliáns képábrázolás mellett különösen nagy hangsúlyt fektet a személyes vonatkozásokra. Még akkor is, ha ez esetleg a teljes realizmus rovására megy. Sokan éppen ezt kritizálták benne, de nem szabad elfelejteni, hogy ez sokkal inkább művészet, mint hiteles dokumentáció.

Marvelek

A Marvelekről joggal gondolhatjuk, hogy csupán a sokadik tömeggyártott szuperhősös mozifilm. Ezen a ponton ezzel nehéz lenne vitatkozni. A Marvelek fő motívuma az, hogy az elmúlt pár év ikonikus női hőseit hozza össze egy filmbe. Marvel kapitány, Ms. Marvel és Monica Rambeau kapitány egy váratlan eseménynek köszönhetően kénytelenek együttműködni. Természetesen ismét a világ megmentése a tét, bár ezen a ponton ki tudja már számontartani? Mindezek ellenére a Marvelekben megvan az, ami a Marvel mozifilmek igazi erőssége: mozgalmas képi világ, hihetetlen speciális effektekkel és színes jelmezekkel.

Wonka

Willy Wonkáról mindenki hallott már. Roald Dahl mára már kultikussá vált meséit számatalanszor megfilmesítették. Willy Wonkát is olyan neves színészek formálták meg, mint Johnny Depp (Charlie és a csokigyár) vagy Gene Wilder (Willy Wonka és a csokigyár). Az idén decemberben megjelent film azonban nem a korábbi filmekhez nyúl vissza, hanem az előzményeket meséli el. A fiatal Willy Wonka, akit ezúttal Timothée Chalamet alakít, itt még csak álmodik a csokoládégyárról. A zenés, varázslatos mesevilág biztosan lenyűgöz kicsit és nagyot egyaránt.

Hozzászólások