Könyvek

Michelle Frances – Az új munkatárs

Ha egy kicsit is kedveled a könyvek világát és követsz egy-két kiadót, online vásárlós könyves oldalt vagy instagram fiókot, esetleg a moly.hu-t, biztos te is találkoztál Az új munkatárs reklámjával. A 21. Század kiadó ezt nagyon jól beharangozta, így nem csoda, hogy már a megjelenés előtt alig vártam, hogy kézhez kapjam. Elmondok nektek valamit itt a bejegyzés elején, nem erre számítottam.

A történet két fő szálon fut, a fiatal és ambíciózus Emmáén, illetve a negyvenes éveiben járó Carrie-én, akinek mindene a munka. Carrie sikeres producerként dolgozik, legújabb projektje pedig igen ígéretesnek tűnik, ráadásul még a férjével közösen is dolgozna rajta. Viszont egy kis bibi csúszik a nagy tervezgetésbe, kiderül, hogy Carrie terhes. A nő bár megállapodott férjével, hogy nem lesz közös gyermekük, Carrie mégis úgy dönt, megtartja a babát, mondván, talán ez az utolsó esélye. A dolgok azonban nem úgy történnek, ahogy arra ő gondolt, és lassan minden kicsúszik a keze alól. Vajon sikerül rávennie kedvesét Adriant, hogy őt válassza a munka helyett? Vajon megmarad idilli házasságuk? Mi lesz így az új TV műsorával?

Carrie-t rengeteg kérdés foglalkoztatja ezzel kapcsolatban, de a legnagyobb problémának mégis új kolléganőjét, illetve helyettesét tekinti, Emmát. A lány fiatal, feleannyi idős mint ő, gyönyörű és nem mellesleg okos is. Rengeteg jó ötlettel látja el Adriant a műsor szöveg illetően, amivel teljesen lenyűgözi a körülötte levőket, és Carrie-ben felmerül, mi van ha fiatal újonc az ő állására pályázik? Ellenszenve a lány iránt azonban csak tovább növekszik amint észreveszi, férje Adrian túlzott érdeklődést mutat Emma felé.

Carrie az elejétől a végéig teljes mértékben érthető maradt, átéreztem minden egyes évődését, paranoiáját, ellenben Emmával. Utóbbi az elején még szimpatikusnak tűnt, utána ellenszenvesnek, majd megint szimpatikusnak, aztán elkönyveltem, hogy a lány teljesen őrült. Egyik érthetetlen dolgot tette a másik után, aztán mikor azt hittük megvilágosodtunk vele kapcsolatban, jött az újabb fordulat. Mert igen, vannak a könyvben fordulatok, érdekes események, de ezek jóval csak a könyv közepe után bukkannak fel, addig pedig olyan érzésünk van az olvasás során, mintha egy pszicho-thrillert fognánk a kezünk között ami egy újdonsült munkamániás nőről szól, aki akaratának ellenére édesanya lesz, és annak terheit, kételyeit mutatja be.

Összességében bevallom, nem azt kaptam amit vártam. Pörgősebb, izgalmasabb és cselekménydúsabb sztorira számítottam. Egy ízig vérig szorongató történetre, vártam a csattanót, hogy mitől lesz ez az egész thriller szagú, de mikor jött, elég gyéren jött. Mindezek ellenére egyébként nem volt ez egy rossz könyv. Átéreztem mindkét nő, Emma és Carrie indítékait, félelmeit és vágyait, ami végülis elérte nálam azt, hogy tetszen a könyv.

Igazság szerint Az új munkatárs arra mindenképpen jó volt, hogy felkeltse az érdeklődésem az írónő iránt, mert Michelle Frances nagyon jól ír. Tetszettek a fejezetek, a vágások, a szemszögváltások, hogy mindegyik fontosabb karakternek a nézőpontjába bepillantást nyerhettünk, ezek mind szuperek voltak. Az egyes szereplők is nagyon jól fel lettek építve. Az egyetlen hibája tényleg az, hogy egy kicsit lapos lett.

Mindenesetre ha felkeltette nektek is a figyelmeteket a könyv vagy csak tetszett nektek az írónő korábbi kötete, szerintem nyugodtan vegyétek le a könyvesbolt polcáról, aztán írjátok meg nektek, hogy tetszett. Én a napokban beszereztem A barátnőt, ha lesz egy kis időm mindenképp elolvasom azt is, mert nagyon tetszik Frances stílusa, kíváncsi vagyok mit tud még.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század kiadónak!

Timothy Snyder: A szabadság felszámolása

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?