FilmekHírekMédiaSorozatok

Meghalt Stan Lee, a Marvel atyja

November 12-én szomorú hír sújtotta le a Marvel rajongók közösségét. Stan Lee, a népszerű képregényíró, akinek a neve az elmúlt évek alatt szinte már eggyé vált a Marvellel, 95 éves korában elhunyt. Munkássága az egész világra nagy hatással volt, szinte nincs olyan ember, aki ne találkozott volna már valamilyen fomában az általa megalkotott képregénykarakterekkel. Neki köszönhetjük Pókembert, a Fantasztikus négyest, Daredevilt, Vasembert, Thort és Hulkot is, a lista azonban még közel sem teljes.

Lee legelső Marvel szuperhősös képregénye a Fantasztikus Négyes volt, ami 1961-ben került kiadásra. Munkájával alaposan felrázta az akkori képregényes trendeket, és a jól bevált receptek helyett, teljesen új alapokra helyezte a szuperhősök életét. Például a Fantasztikus Négyes szereplői nem titokban, álarcba bújva mentették meg a világot, a személyazonoságuk mindenki számára ismert volt. A másik nagy változás – ami sokak szerint a feleségének köszönhető – Stan Lee úgy alkotta meg a Marvel karaktereit, hogy azok egy cseppet sem tökéletesek. Minden szereplőnek megvannak a saját emberi hibái, aminek köszönhetően az olvasók sokkal könnyebben azonosulni tudnak velük. Talán részben ennek is köszönhető, hogy a Marvel napjainkra a világ egyik legismertebb cégévé nőtte ki magát.

Karakterei a filmvásznat is sikeresen meghódították, és a legtöbb alkotásban Lee maga is felbukkant, egy kisebb cameo-szerep erejéig. Legutóbb, a Bosszúállók: Végtelen háborúban például egy iskolabusz sofőrjeként láthattuk. Érdekesség, hogy az X-men: Apokalipszis című filmben nem csak ő, de felesége is látható volt.

Lee hosszú ideje betegeskedett. 2012-ben peacemakert kapott, de ezután sikerült összeszednie magát. 2017 júliusában elvesztette feleségét, akivel 69 éven keresztül élt boldog házasságban. Nem sokkal ezután egyik ismerőse, Keya Morgan menedzser, Lee egészségügyi állapotát kihasznáva megpróbálta ellopni a férfi pénzét. Az ügy végül odáig fajult, hogy 2018 augusztusában Keya távoltartási végzést kapott. Ezután ismét rendeződött a magánélete.

Lee halála előtt egy nappal kórházba került, de sajnos már nem tudtak rajta segíteni. Nem csak a családja, és a barátai, de milliónyi Marvel rajongó is gyászolja.

„Szégyelltem magam amiért csak egy képregényíró voltam, míg mások hidakat építettek vagy orvosi pályára léptek. Ezután kezdtem el rájönni: a szórakozás az egyik legfontosabb dolog az emberek életében. Enélkül, talán a mély sötétségbe kerülnének. Azt gondolom, ha szórakoztatni tudsz embereket, akkor jó dolgot teszel” – Stan Lee (forrás)

A The Hollywood Reporter tisztelete jeléül készített egy videót Stan Lee-ről, amelyben a cameo szerepei mellett, interjúrészleteket is láthatunk a Marvel atyjától. A jövőre megjelenő Marvel filmeknek köszönhetően – mint a Bosszúállók 4 és a Marvel Kapitány – valószínű még láthatjuk Lee-t a mozivásznon.

Hozzászólások