Hírek

Természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánították Kaliforniát

Talán már mindenki hallott a napok óta tartó kaliforniai tűzvészről. Ezzel kapcsolatban már számos cikk napvilágot látott az interneten. Mint tudjuk, az állam északi részén fekvő Paradise városa teljes mértékben leégett, szinte kizárólag csak a város határában álló tábla maradt épségben. Azóta már azt is megerősítették, hogy sosem építik újra a várost, rendkívül költséges és időigényes lenne. Valószínűleg már senki sem lenne képes visszatérni oda, még évekkel később sem.

Idős betegeket mentenek a Paradise kórházból

Az amerikai elnök hétfő este természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította az egész államot. Jerry Brown kormányzó kérése volt, hogy ezt meglépjék, hiszen a lakóknak és a sérülteknek segítségre van szükségük. Ez a nyilatkozat azt is magában foglalja, hogy az érintettek külön szövetségi pénzügyi segítséget igényelhetnek lakásépítéshez, munkanélküli-támogatáshoz, vagy éppen jogi tanácsadáshoz. Paradise-ban közel 27 ezren laktak korábban, többnyire idősek. Csak itt, több mint 20 ember égett halálra otthonában, az utcán vagy éppen az autóban.

A településen 6700 otthon és üzlethelyiség semmisült meg, ezeket kutatják át még mindig a mentőcsapatok. A polgármester elmondta, hogy a lakóövezet 90%-a megsemmisült, tehát tulajdonképpen semmi sem maradt a kaliforniai kisvárosból. A tűzöltők és a mentők munkáját antropologusok is segítik, mivel az áldozatok nagy része teljesen összeégett, az azonosításukhoz DNS-vizsgálatok szükségesek.

A halálos áldozatok száma jelenleg 42, de több, mint 200 embert tartanak számon eltűnt személyként. Kalifornia legpusztítóbb tűzvésze folyamatosan halad tovább, nem akar enyhülni. Emiatt a sztárok is aggódnak otthonukért. Miley Cyrus és Gerard Butler otthona már leégett, de szerencsére ők és családtagjaik is biztonságban vannak.

Az eddigi jelentések szerint több, mint 300 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát Kalifornia államban. A tűzön közel nyolcezer tűzoltó dolgozok éjjel-nappal, hiszen jelenleg is 450 négyzetkilométeren ég az erdő. A kontinens belsejéből érkező szél miatt egyáltalán nem akar enyhülni a pusztító tűz. A lángok csütörtökön csaptak fel Malibu környékén, így az ott élőknek már lassan egy hete tart a rémálom.

Forrás: x x

Hozzászólások