Utazás

Kultúrkörút: Helyek, amiket nyugodtan kihúzhatsz a bakancslistádról

A cikksorozatunk következő állomása nem egy adott ország lesz, hanem olyan helyekkel ismerkedünk meg, amelyeket jobb, ha azonnal kihúzol a bakancslistádról. A világon számos terület akad, ahova valamilyen okból kifolyólag emberek számára tilos a belépés. Ez alkalommal összegyűjtöttem nektek pár olyan helyet a Földön, ahova nem érdemes utat tervezni.

India – Észak-Szentinel-sziget

Az Ázsiában található szigetet bennszülött törzsek lakják, akiknek eszük ágában sincs bekapcsolódni a turizmusba, így egyáltalán nem engednek senkit a környezetükbe. Nem akarnak kapcsolatot a modern civilizációval, ezért saját maguk védelme érdekében minden odalátogatót nyílesővel sújtanak. Kedves nemzet, nem igaz? A lakosok vadászatból, halászatból és gyűjtögetésből élnek. A 2000-es években két halász veszett oda, mert véletlenül arra jártak, ám ezt az ország kormánya nem ítélte el, nem lett következménye az esetnek. A következő ilyen eset tavaly történt, amikor John Allen Chau halászok segítségével ment el a szigetre, hogy felvegye a törzzsel a kapcsolatot, ám az útból nem tért haza élve. A misszioárius Jézusról akart beszélni nekik, azonban ők nem voltak vevők a felvilágosításra, íjakkal támadtak a fiatalemberre, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy nem élte túl az utazást.

Amerikai Egyesült Államok – 51-es körzet

Talán senkinek sem kell bemutatni az USA-beli Nevadában található 51-es körzetet. A Las Vegastól északra található katonai bázis a Föld egyik, ha nem a legrejtélyesebb helye. A létezését az amerikaiak 2013-ig tagadták. A bázis közelébe senkit nem engednek, nincs rajta a térképeken és még a levegőből sem lehet megközelíteni. Annyit tudni róla, hogy valószínűleg a CIA és az amerikai légierő használja kísérletezésre – ők voltak amúgy azok, akik végül 2013-ben beismerték, hogy létezik a hely –, de még UFO-kal kapcsolatos hírek is napvilágot láttak, miszerint egy leszállt űrhajót vizsgálnak a sivatag közepén. A terület a Groom Lake kiszáradt tavában terül el, amelynek déli részén egy nagy és titkos katonai reptér van.

Izland – Surtsey

Ki ne vágyna a csodálatos Izlandra, a gejzírek világába? A szigethez tartozik Surtsey, amely 1963-ban tenger alatti vulkáni erózió során jött létre. Ide néhány tudós kivételével még senki nem tette be a lábát és ez valószínűleg örökre így marad. Kizárólag kutatási célokra használják a megkövesedett lávából és hamuból álló, vulkáni eredetű szigetet. Arra kíváncsiak, hogy a semmiből létrejött szárazföldön emberi beavatkozás nélkül, hogy jön létre az élet. Az ország legdélebbi pontjaként is ismert sziget felszíne 2002-ben 1,4 négyzetkilométer volt. A terület a skandináv mitológia egyik alakjáról, a tűzóriás Surturról kapta a nevét, amely izlandi nyelven annyit tesz: Surtur szigete.
A Surtsey-t 1965-ben védett területté nyilvánítottak, azóta pedig olyan növények lelhetőek fel itt, mint a moha, a zuzmó, a tealevelű fűz, amely négy méter magasra is képes megnőni. Az állatokról se feledkezzünk meg, hiszen ők is rátaláltak a háborítatlan területre, így a viharmadárfélék mellett sirályok és algafélék is megtalálhatóak a szigeten, ahogy a legyek, az atkák vagy éppen pár gerinctelen rovarfaj. Egészen 1993-ig várni kellett a magasabb életformák megjelenéséig, ugyanis ekkor fedeztek fel először a helyen földigilisztát, illetve pár pók és bogár is partra szállt még a 2000-es évek előtt.
A jövője egyelőre kérdéses, hiszen folyamatosan húzódik vissza a tengerbe, de annyi biztos, hogy még jópár évtizedig megfigyelhető lesz. Az UNESCO 2008-ban nyilvánította a Világörökség részévé.

Ilha Da Queimada Grande – Kígyó-sziget

Jártunk már Ázsiában, Európában, Észak-Amerikában, de ennek déli részén is van olyan hely, ahova nem érdemes repjegyet foglalnunk. Az Atlanti-óceánon, Brazíliához igencsak közel található egy aprócska sziget, amelyet olyan veszélyezetetett állat ural, akivel senki sem szeretne találkozni. Az arany lándzsafejű viperából 4000 darab él, ami azt jelenti, hogy minden négyzetméterre 4-5 kígyó jut. Jó kérdés, hogyan számolták meg az egyedeket, de ez már mást tészta. A vipera a legveszélyesebb mérgű kígyók egyike, hiszen erős, véralvadást okozó izom- és sejméreggel öl, amely megbénítja a kisebb és nagyobb állatokat, illetve természetesen az embereket is. Akit megmar egy egyed, fájdalmas kínhalált hal, így az Ilha Da Quimada Grande-t egyes körökben halál-szigetnek is nevezik.

Hát nem aranyosak?

Olaszország – Poveglia sziget

Utolsó állomásként térjünk kicsit vissza Európába, annak is a déli részére. A Poveglia sziget Olaszországhoz tartozik és a világ egyik leghátborzongatóbb helyeinek egyike. A középkorban rengetegen éltek itt, ám mikor kitört a pestis Velencében, a betegeket ide szállították, így próbálták megakadályozni a terjedését. A Poveglián körülbelül 200 ezer ember halt meg, majd később egy elmegyógyintézetet építettek ide, ahol egy orvos látta el az összes beteget. A páciensek hallották az itt elhunytak sikolyát, amely miatt tovább romlott az állapotuk. A jelenlegi állapota olyan, ahogy 1968-ban otthagyták a helyet, azóta senki nem nyúlt az ágyakhoz, kórtermekhez. Az áldozatok a földbe lettek eltemetve, amely annyira átalakította a talajt, hogy a terület körülbelül fele áll emberi maradványokból. A mai napig láthatóak az emberi csontok a partjainál, azonban manapság már senki sem léphet a Poveglia-ra. Nappal rendőrök vigyáznak a területre, hogy senki se kísérletezze meg a belépést, de éjszakára ők is hazatérnek. Természetesen voltak olyanok, akik beléptek a területre – külön engedéllyel természetesen -, és elmondásuk szerint borzalmas a hely. Az olasz kormány viszont sokszor feletette már annak lehetőségét, hogy wellness szállodát nyitnak a szigeten. Nos, aki esetleg a megvalósítás után még betenné a lábát a helyre, annak kellemes nyaralást kívánok! 

Ti hova látogatnátok el mégis a tilalom ellenére? 

Hozzászólások