Média

Igaz történet: a Sikoly film inspirálója

A Sikoly című horror 1996-ban debütált és a slasher műfaj alapdarabja lett, kultikussá vált és ennek jó oka van. A film első megjelenésekor 173 millió dollárt keresett a jegypénztárakban, így minden idők egyik legjobban kereső alkotása lett. Ennek hatására készült több rész is készült belőle, ráadásul 2022. januárjában érkezik az újabb, immár ötödik folytatása.

Ez a Sikoly sem lesz másabb, mint a többi, szokás szerint azt kell kideríteni ki gyilkol az álarc mögött. A szereplők közé újra visszatérnek a megszokott túlélők Courteney Cox, Neve Campbell és David Arquette, valamint új szereplők is feltűnnek, úgy mint a Wednesday színésze Jenna Ortega vagy a 13 okom volt sztárja Dylan Minnette.

A Sikoly inspirátora

Hogy izgalmasabbá tegyük a kultikus film visszatértét, elárulunk pár érdekességet a történetével kapcsolatban. Sokan ugyanis azt nem tudják, hogy az eredeti forgatókönyvet a floridai Gainesville-ben történt valós bűncselekmény ihlette. Kevin Williamson írta a Sikoly első történetét, aminek eredeti címe Scary Movie volt és a cselekményt lazán a Gainesville Hasfelmetsző 1990-es esetére alapozta.

A sorozatgyilkos

Danny Rolling sorozatgyilkos volt, aki 1954-ben a louisianai Shreveportban született és nőtt fel. Apja rendőr volt, aki bántalmazta az anyját. Rolling fiatalkorában mindig bajba került, többször letartóztatták rablások miatt, valamint azon is rajtakapták, hogy nők után kémkedett. 1990-ben megpróbálta megölni az apját, de nem sikerült neki. Később viszont elkövette azokat a bűncselekményeket, amik miatt a “Gainesville-i Hasfelmetsző” néven ismertté vált.

A férfi a floridai Gainesvillebe költözött, ahol szörnyű dolgokat tett. 1990 augusztusában négy napon keresztül öt főiskolás – négy nő és egy férfi – után leskelődött, majd leszúrta őket. Mindegyikkel ugyanúgy végzett; betört a lakásukba, a nőket megerőszakolta, majd leszúrta őket. Mindenkit ugyanazzal a gyilkos fegyverrel, késsel ölt meg. Danny miután megölte áldozatait megcsonkította őket, levágott fejeket hagyott maga után, szörnyű szexuális pozíciókban, furcsa pozícióba állította a holttesteket, hogy az sokkot idézzen elő.

A gyilkosságok széles körű figyelmet kaptak Floridában. Sok diák visszavonta felvételét az érintett főiskolákra, de hamar lezárták az ügyet.

Elkapták a Sikoly inspirátorát

Danny Rollingot egy hónappal később letartóztatták betörés miatt a közeli Ocala területén és egy idő után a gainsvillei gyilkosság gyanúsítottjává vált. A DNS bizonyítékok végül a bűncselekményekhez igazították és hivatalosan is összekötötték őt több gyilkossággal.

A férfi 1994-ben bűnösnek vallotta magát, elmagyarázva, hogy olyan híressé akar válni, mint Ted Bundy. A gainesvillei gyilkosságok miatti beismerő vallomása után azt is beismerte, hogy három embert ölt meg Shreveportban a gainesvillei bűncselekményekhez hasonló módon. Danny Rollingot végül halálos injekcióval kivégezték a floridai állam börtönében 2006. október 25-én.

A Sikoly film tervezése

Kevin Williamson egy hírt nézett a Gainesville Hasfelmetszőről, és miközben nézte, körülnézett saját otthonában, majd rájött, hogy milyen könnyen bejöhet valaki és meglepheti. Ahelyett, hogy túlzottan megijesztette volna ez a felismerés, inkább arra ösztönözte, hogy írjon egy forgatókönyvet és ebből lett a Sikoly című kultikus film. A bűncselekmények szörnyű természete ihlette; azonban nem próbálta elmesélni a történetüket. A film számos további folytatást inspirált és rengeteg pop-kulturális utalást készített, de az ezt követő filmek egyike sem érte el a legelsőnek a siker szintjét.

A Sikoly című alkotásban a gyilkosok bosszút állnak, a való életben Rolling bűncselekményei véletlenszerűek voltak és az, hogy milyen könnyen végezhet áldozataival.

Legutóbb olvashattatok a démoni doboz igaz történtéről, most pedig a Sikoly inspiráló alakjáról. Melyik volt a kedvenc sztoritok?

Az Annabelle baba igaz története

Hozzászólások