Utazás

Kultúrkörút – A világ legszebb vasútvonalai

A megszokottól eltérően most nem egy országot vagy várost mutatok be nektek, hanem összegyűjtöttem a világ legszebb és leghíresebb vasútvonalait, amelyek a világ több pontján közlekednek. Európából indulva érinteni fogjuk Ázsiát, Ausztráliát és Amerikát is. A vonat azért is a legjobb közlekedési eszköz, mert kényelmesen és nyugodtan juthatunk el egyik pontból a másikba, közben pedig változatos tájakat csodálhatunk meg az utunk során. 

West Highland Line, Skócia

Amikor a cikk ötlete megjelent a fejemben, akkor Harry Potter rajongóként a West Highland Line jutott először eszembe. A Skóciában közlekedő jármű érinti a híres Glenfinnan hidat, amelyet a filmekben már annyiszor láthattunk. Mindemellett természetesen az ország számos pontján áthaladva több természeti csodának is tanúi lehetünk 33 állomáson és 264 kilométeren keresztül. Az út hossza öt és fél óra, ám a jegyünk megvásárlásával olyan lehetőséget kapunk, amely ritkaságnak számít. A vonatról többször le- és felszállhatunk anélkül, hogy újat kellene vásárolnunk, akár több napon keresztül is, hátha valahol több időt szeretnénk tölteni.

Transzszibériai vasút, Oroszország

A Transzszibériai vasút az egyik, ami sokak számára ismerős lehet. Az Oroszországban közlekedő vonat érdekessége, hogy két kontinenst szel át, hiszen Európából indulva Ázsiába érkezik a Föld leghosszabb pályája. A közel 9300 kilométeres utat 148 óra alatt tesz meg 140 km/órás sebességgel. A vonalat több mint 100 éve üzemelteti az ország, amely nyolc időzónát érint. A vasútvonal széles nyomtávú, kétvágányú és a teljes hosszán villamosított, amely mentén 87 város található, tehát átlagosan 110 kilométerenként terül el egy-egy település. Egy út körülbelül 180 ezer forintba kerül másodosztályon, elsőn viszont közel 300 ezret kell kifizetnünk egy jegyért. Emellett érdemes azt is megemlíteni, hogy érdemes felkészülni az időjárás viszontagságaira is. Télen nem ritka a 60 fokos ingadozás sem, amely csak akkor okozhat gondot, ha mondjuk a 30 fokos kocsiból kilépve arconcsap bennünket a szibériai hideg, a körülbelül -30 Celsius. Érdemes tehát felöltözni, ha jegyet veszünk a Transzszibériai vonatra.

Orient Express, Európa

Az Orient Express az Agatha Christie rajongók kedvence, hiszen a gazdagok körében mindig is népszerű vonalat az írónő krimije örökre beírta a történelembe. A Nyugat-Európát Kelet-Európával összekötő vasút egy luxuseszköz volt a 19-20. században. Jelenleg London és Velence, illetve Párizs és Isztambul között közlekedik. Érdekesség, hogy az expressz már az első útjától kezdve megállt Magyarországon, bár sajnos voltak időszakok, amikor nem érintette a fővárost. A jelenleg Venice-Simplon néven futó vonat egyik állomása Budapest, ráadásul 2020-ban forgalomba áll egy olyan kocsi is, amelyet a magyar fővárosról neveztek el.

The Ghan, Ausztrália

A The Ghan Ausztrália leghíresebb vasútvonala. A kontinenst átszelő vonat közel 3000 kilométeres utat tesz meg, amelyen két kiemelt osztály és több jegykategória közül választhatunk. Egyedisége nem csak az, hogy a sivatagon keresztül halad, hanem az is, hogy autókat is szállít. A szerelvények végéhez kapcsolt szállító vagonban a kocsinkat is elhelyezhetjük, természetesen felár ellenében. A Darwinból Adelaidebe közlekedő jármű 54 óra alatt szeli át Ausztráliát 85 km/órás átlagsebességgel. A szerelvény közel 500 és 800 méter hosszú attól függően, hogy melyiket választjuk. Nem érdemes viszont a nyári forróságban számítani a vonatra, hiszen hőség idején mindössze hetente egyszer közlekedik. Az út során érinti Alice Springs-et, amely a sivatag fővárosa. Itt több órát várakozik a vonat, ezzel is lehetővé teszi a városnézést.

Glacier Express, Svájc

Amikor azt hisszük, hogy a magyar vonatok lassan közlekednek, akkor még nem hallottunk a világ leglassabb vonaláról. A Svájcban közlekedő Glacier Express Zermatt-ot és St. Moritz-ot köti össze, de nyáron lehetőségünk van egészen Davosig utazni. Az alig 300 kilométeres út során 291 hídon és 91 alagúton halad át a szerelvény. Ez azt jelenti, hogy minimum kilométerenként, de inkább pár száz méterenként találkozunk vagy egyikkel, vagy másikkal. Hiába a tempó, a kilátás mindenért kárpótolja az embert. Az utat hét és fél óra alatt teszi meg, egyes részeken fogasléces szakaszok is vannak. Azért megy ennyire lassan, mert nehezen közlekedik a hegyvidékes szakaszokon.

Coast Starlight, USA

Jártunk már Ázsiában, Európában és Ausztráliában is, de ígértem, hogy nem feledkezem meg Amerikáról sem. A Coast Starlight vonalon utazva lehetőségünk van megcsodálni az országot, hiszen Seattle-ből indulva Los Angelesbe közlekedik a 35 órán át úton lévő vonat. A szerelvény áthalad Oregon, Kalifornia és Washington államokon, ezáltal pazar kilátást biztosít a környező hegyekre, völgyekre és városokra. Mindezt az óceán is fokozza, amelyet szintén érint a vonal. Az 1971 óta úton lévő vonat 34 megállót érint a 2200 kilométeres szakaszon. Érdekesség, hogy a híres The Big Bang Theory című amerikai sorozat egyik részében a szereplők ezzel a járattal utaztak.

Hozzászólások