Kultúra

Könyvbemutatón jártunk – Hogyan ne érezd magad sz*rul

Az Agave könyvek által került megrendezésre Andrea Owen, híres coach Hogyan ne érezd magad sz*rul című könyvének bemutatója a Magvető Caféban. Fiala Borcsa újságíróval, illetve Sudár Györgyi pszichológussal beszélgetett Molnár Berta Eleonóra, a könyv tartalmáról, tanácsairól, valamint annak szakmai oldaláról.

A Hogyan ne érezd magad sz*rul egy igazán szókimondó, őszinte hangvételű könyv, amely nagyban eltér a szokásos önsegítő művektől. 14 rossz szokást mutat be, ami a boldogságunk útjában áll, majd tanácsokkal lát el bennünket, hogy hogyan küszöböljük ki ezeket az ön-szabotáló habitusokat. Könnyű, rövid fejezetekből épül fel. amelyek mind egy-egy ilyen problémát dolgoznak fel. Hogy közelebb álljon hozzánk a téma, néhány saját történetet is mesél az írónő, hogy lássuk, bizony ez még a legjobbakkal is megesik.

A bemutató szerintünk remek kedvcsináló volt a könyvhöz. Fiala Borcsa írói oldalról vizsgálta a művet, és ő is megosztott néhány személyesebb történetet, hogy nőként és anyaként hogyan találkozik ezekkel a problémákkal. Sudár Györgyi szakmai szemmel véleményezte Andre Owen tanácsait, és segítségével beleláthattunk abba is, hogy ezeknek mi a háttere. Volt szó arról is, mennyire játszik szerepet a neveltetés, családi háttér, illetve a társadalom és annak elvárásai ezeknek a problémáknak a kialakulásában. Témába vágó volt az a kérdés is, hogy mégis mennyire nő-specifikusak ezek a szokások, gondok. A legtöbbünk azon a véleményen volt, hogy bizony a férfiak is küzdenek ezekkel. A közönségben egy szintén szakmabeli hölgy úgy nyilatkozott, hozzá nagyon sok férfi kliens jön ezekkel a gátlásokkal.

“A belső kritikusod már megint a földbe döngöl egy apró botlásod miatt? Elképzelhetetlennek tartod, hogy az elért sikereidet ne a szerencsének, hanem saját magadnak köszönd? Képtelen vagy kiengedni az irányítást a kezedből, muszáj mindent neked csinálnod? Folyamatosan próbálsz mindenki kedvében járni és mindenkinek megfelelni?”

Nagyon érdekes volt számunkra több oldalról vizsgálni a művet, de ez a beszélgetés azok számára is érdekes lehetett, akik még nem olvasták. Bár mindenképp meghozza a kedvet az olvasáshoz, sokszor kellemesen elvonatkoztattunk a műtől, és saját tapasztalatokról, véleményekről beszélgettek a pódiumon ülők. Összességében nagyon tetszett nekünk ez a bemutató, és szívesen élveztük volna még tovább is a rendezvényt.

Egy biztos, legközelebb is ott leszünk!

Fülszöveg:

A Hogyan ne érezd magad sz*rul – 14 rossz szokás, ami a boldogságod útjában áll nőknek szóló, szókimondó és lényegre törő segítség az önfejlesztéshez. Világos és valós képet fest azokról az elterjedt, önromboló viselkedési formákról, amelyekkel a nők gyakran keserítik az életüket. Szélhámos-szindróma. Kegyetlen belső kritikus hang. Katasztrofálás. Folyamatos mások kedvében járás.

Andrea Owen, a nemzetközi hírű életmód-coach és segítő világossá teszi, hogy mi állhat ezen láthatatlan, de kifejezetten kártékony szokások hátterében. Minden egyes fejezetben igyekszik kibillenteni minket, olvasókat a megszokott működési mechanizmusainkól, hogy boldogabban és elégedettebben élhessünk. A fejezetek rövidek, egyértelműek és jól befogadhatóak, a szerző pedig kerüli a súlyos elemzéseket, sokkal inkább a tudatosság előmozdításához igyekszik eszközöket adni.

Hozzászólások