Filmek

Kirk Douglas, a legenda

Február 5-én, 103. életévében elhunyt Kirk Douglas amerikai színész, producer.  A kezdeti nehézségek ellenére, Kirk karrierje szépen ívelt felfelé, magánélete is végül révbe ért. Kirk Douglas-től családja, számos barát és híresség búcsúzik.

1916. december 19-én született a New York állambeli Amsterdamban, Iszur Danyielovics Gyemszkij néven. Családja Oroszországból vándorolt Amerikába. Heten voltak testvérek, abból egyedül ő volt fiú. Gyermekkora nehézkes volt, de kiválóan tanult, emellett sportolt és az egyetemen színészkedett is.

Ezt követően a Színművészeti Akadémiára járt. Tandíját saját maga teremtette elő. 1930-as évek végén változtatta meg nevét Kirk Douglas-re. A háború folyamán a haditengerészetnél szolgált, így pályafutása rövid ideig szünetelt, ezután kezdődött filmes karrierje. Burt Lancaster oldalán számos remek műben láthattuk, köztük az Újra szól a hatlövetű western nagy sikert aratott. Douglast elsőként 1950-ben jelölték Oscar-díjra a Champion című filmben nyújtott alakításáért, azonban ezt sajnos nem kapta meg. A továbbiakban még két Oscar szobrocskára volt esélyes, A rossz és a szép, illetve A nap szerelmese sem hozta el számára az elismerést a gálán. Utóbbival azonban Golden Globe-díjat kapott, a festő Vincent van Gogh megformálásáért.

A legnagyobb hírnevet a Spartacus-szal érte el 1959-ben, amelyet máig életének egyik legfontosabb alkotásaként említenek.
Kirk a színészet mellett producerként is remek volt. Ő azonban néhány alkotásával volt elégedett csak. Pedig vállalkozása beindítása után a második rendezése rögtön kilenc Oscar-díj jelölést kapott. Száll a kakukk fészkére címet viselő művében fia, a szintén színész Michael kapta a főszerepet. Az 1975-ös átadón öt szobrot zsebeltek be a fő kategóriákból: a legjobb filmért, férfi és női főszereplőért, rendezésért, forgatókönyvért. A továbbiakban Kirk rendezőként is tevékenykedett, de szívesen játszott saját filmjeiben, továbbá sorozatokban is szerepet kapott. Későn, de az Oscar-díjat végül életművéért kapta meg 1996-ban, melyet Steven Spielberg adott át a színésznek.
A 2003-ban bemutatott Túl nagy családban együtt szerepelt fiával, Michael Douglas-szel és unokájával Cameronnal.

Kirk számos kitüntetést kapott, köztük francia Becsületrendét, Arany Medve díjat, az Elnöki Szabadságérmet, de 1968-as Golden Globe díjátadón Cecil B. DeMille-díjjal tüntették ki. Kirk Douglas zsidó családba született, melyet büszkén vállalt, ezért Zsidó Világkongresszus kulturális kitüntetését is átvehette. Douglas sokat jótékonykodott, egy Alzheimer központot is támogatott, de több szervezet aktív támogatói voltak feleségével.

2012-ben megjelent könyvében életéről vallott a színész.
Egy ideje betegeskedő Kirk Douglas sosem adta fel. Helikopterbaleset érte, a ’80-as évek végétől szívritmus-szabályzóval élt, majd 1991-ben ért szélütés után is felépült, újra megtanult járni és beszélni.

65 éve boldog házasságban élt második feleségével Anne Buydens-el. Első házassága mindössze nyolc évig tartott, két fia született, Michael és Joel, majd Anne-el közösen is két fiúk született. A család végig összetartó volt, boldogan ünnepelték az idős színész 100. születésnapját a Beverly Hills Hotelben. Menyével, a szintén filmes szakmabeli Catherine Zeta-Jones-szal nagyon kedvelték egymást. Családja, barátai közösségi oldalaikon szomorúan tudatták a hírt, hogy Kirk Douglas elhunyt.

Kirk Douglas kora utolsó ikonja, legendája volt.

Hozzászólások