Könyvek

Kiderült ki nyerte a Szívünk rajta program júniusi fordulóját!

Idén júniusban is kiválasztásra került egy nemrég megjelent mesekönyv a Szívünk rajta program jóvoltából, melynek célja, hogy igazán minőségi irodalmat adjon a gyerekek és a fiatalok kezébe.

A megtisztelő címet júniusban Kiss Judit Ágnes köynve, a Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg kapta. A regényben minden benne van, ami egy jó meseregényhez elengedhetetlen: van itt unikornis, tündérek, sárkány, herceg és hercegnő is. A kötet első ránézésre egy szimpla gyerekmesekönyvnek tűnhet, azonban sokkal több annál, a feszes tempójú, izgalmas történet mögött sokkal fontosabb üzenetek rejlenek: fontos leckék a bátorságról, az elfogadásról, és persze csodálatos illusztrációk. Mindez azonban szinte észrevétlenül húzódik meg a varázslatos történések mögött, szinte észrevétlenül tanítja meg a legfontosabb értékekre a gyerekeket.

A történet főszereplője Zsálya, aki egy hétköznapi kislány, egészen addig míg szobájában meg nem jelenik egy tündér, aki segítséget kér tőle hazája, Aevus királyságának érdekében. Valami gond van ugyanis az idővel – egy ideje mintha valaki játszadozna vele: felcserélődnek a nappalok és az éjszakák, a király nem öregszik és hatalmát sem szeretné átadni a fiának. Zsálya az egyetlen, aki a herceggel egyazon hónapban, napon, órában és percben született a földi világban, így rá vár a feladat, hogy segítő kezet nyújtson az ifjúnak, hogy az megkaphassa jussát, a trónt. A lány tehát nekivág a kalandnak, mely során segítségére lesznek Fényilonca, a zsörtölődő tündér, Efirfira, az unikornis és Aldo, a titokzatos öregember.

A Szívünk rajta zsűrije júniusban tehát ezt a kötetet találta legméltóbbnak arra, hogy teljeskörű garanciát vállaljanak rá. Egyik tagjuk, Szinetár Dóra egyenesen így nyilatkozott a műről:

Igazán szép és mély mese, gyönyörű képekkel illusztrálva. Jó szívvel ajánlom a mesét felolvasásra, akár a hat-hét éves korosztálynak, de talán saját olvasmánynak is, kicsit nagyobb, meseszerető gyerekeknek.

Maga a Szívünk rajta kezdeményezés még 2014-ben indult a Bookline és az Unicef Magyar Bizottságának közös kezdeményezéseként és célja, hogy megkönnyítse a szülőknek a könyvválasztást, hogy a gyermekek valóban az életkoruknak és érdeklődésüknek legmegfelelőbb könyvet kapják és ezáltal a későbbiekben is szívesen forduljanak a könyvek felé. A kezdeményezéshez 2017-ben harmadik tagként a Libri is csatlakozott.

A hónap ajánlott gyerekkönyvei közé tartozik még Emma Wunsch és Jessika Von Innerebner: Maja és Molli – A hercegnő és az egyáltalán NEM hercegnő című kötete, illetve Philippe Nessmann: Irány a Mars! – Hogy döntesz? című könyve is.

Hozzászólások