Holly Miller – Álmomban már szerettelek

Holly Miller kötete az Álomgyár Kiadó jóvoltából kerül a boltok polcaira. Az újdonság az Álmomban már szerettelek címet kapta, amely már önmagában is sokatmondó, mégis sejtelmes. A sztoriból megismerjük Callie és Joel életének egy darabkáját. Az olvasás során megannyi gondolat foglamazódott meg bennem, amit most spoilermentesen meg is osztok veletek. 

Vajon te, hogy döntenél egy kapcsolatról, ha tudnád a végét? Bele mernél vágni, ha sejtenéd, hogyan alakul a történetetek? Én biztosan máshogy állnék hozzá. És te? Holly Miller ezt a kérdést veti fel mindannyiunkban, amikor az Álmomban már szerettelek című olvasmányt tartjuk a kezünkben. A történet kezdetén megismerjük Calliet és Joelt, akik látszólag teljesen különböznek, mégis vonzalmat éreznek egymás iránt. Callie nemrég elhunyt barátnőjétől örökölt meg egy kávézót, amelyet most ő vezet. Ott van mellette Dot és Murphy. Míg előbbi a lány jóbarátja, addig az utóbbi a leghűségesebb társa. Murphy egy kutya, aki mindenhova elkíséri Calliet. Egy nap, amikor Joel betér a kávézóba, fizetés nélkül távozik. Murphy ettől függetlenül azonnal beleszeret és a férfi nem bírja magáról levakarni az ebet. Persze ez nem véletlen. Joel korábban állatorvosként dolgozott, de fura álmai miatt kénytelen volt otthagyni a pályáját. A férfi szinte a jövőbe lát, ami az álmait illeti. Folyamatosan kísértik ezek az előrejelzések, amiket nem képes figyelmen kívül hagyni.

A végén ijesztően egyszerű volt ajtót nyitni egy teljesen más életre.

Callie belekerült egy mókuskerékbe, amiből bár ki tudna törni, nem olyan könnyen megy neki az. A lány természetbarát, mindent szeret, ami visszaviszi őt a gyökerekhez. Főbérlője kiteszi a lakásból, így új helyet kell keresnie. Talán nem spoilerezem el, ha azt mondom, természetesen Joel felett találja meg az új helyét. Innentől kezdve nem volt megállás. Egyre több időt töltöttek együtt. Nem voltak katartikus pillanatok, ellenben nagyon sok kedves és aranyos dolgot kaptunk az írónő jóvoltából. Olyan mélységekig hatolt az apróságokkal, amik miatt folyamatosan azt kívántam, hogy bárcsak lenne belőle egy jól megrendezett filmváltozat. Nem mondom, hogy nem volt érdekes, viszont sokkal jobban magával tudott volna ragadni a történet, ha a vásznon is láthatom. Ettől függetlenül nagyon élveztem.

A kötet két részre volt osztva. Az első részből megismerjük a szereplőket és a hétköznapjaikat, míg a másodikban már kicsit fordult a kocka. A karakterek változásokon mennek keresztül, és ha szereted a drámát, akkor ez a könyv neked való. Az alkotás második felének hatására rengeteg érzelem kavargott bennem. Hiába tudtam a végkimenetelt – hiszen Joel megálmodta –, tudni akartam, hogyan élik meg a szereplők. A végkimenetel tehát várható volt, talán már a sztori legelején, mégis borzasztóan mélyen érintett. Összetört és letartgiába rombolt. Ami nem baj, szeretem ezt a stílust.

Amikor Joel megtudta a történetük végét, máshogy állt a kapcsolatukhoz. Ezzel szemben Callie nem akarta tudni az álmot. Nem akart változtatni, csak élvezni akarta a közös életüket. A férfi el akarja őt engedni, hogy világot lásson, ismerkedjen és kiélvezze mindazt, amije még van.

– Az az igazság, hogy kizártam magam. Elfelejtettem rátenni a bejárati ajtó kulcsát a kulcstartómra.
– Én ugyaníhy jártam, amikor ideköltöztem.”

Olvasás közben felmerült bennem több kérdés is. Vajon milyen lehet egy olyan élet, amelyben szinte semmi újdonság nincs? Joel hozzászokott ehhez, mégis belevágott a kapcsolatba. Tudta, hogy nem kéne beadnia a derekát mégis megtette. És Callie? Egy egyszerű lányról van szó, aki nyugalomra és boldogságra vágyik. Vajon, ha Joelhez hasonlóan megálmodta volna az életét, akkor is így élte volna? A könyv megtanítja, hogy ne féljünk megvalósítani az álmunkat és attól se tartsunk, hogy változtassunk, ha szükségét érezzük. Arról nem is beszélve, hogy lehet, nem mindenkinek az a boldogság, ha világot lát. Lehetséges, hogy vannak olyan emberek – köztük én is –, hogy apróságokkal is nagyon boldoggá lehet tenni.

Összességében tehát bár szomorú és drámai kötetről van szó, egyszerűen nem tudtam abbahagyni. Hiába a szomorú végkifejlet – de egyáltalán nem rossz –, akit ez nem tántorít el, az mindenképpen szerezze be Holly Miller újdonságát az Álomgyár Kiadó jóvoltából. Köszönjük szépen nekik az előolvasási lehetőséget!

Hozzászólások