Peter May – Vesztegzár

A Vesztegzár című kötet első sorban a címe miatt fogott meg. A Peter May által írt regény egy halálos vírusról szól, amely ebben a helyzetben nagyon is aktuális. A thriller 2005-ben íródott, de egészen mostanáig csak kézirat formájában volt meg, hiszen a legtöbb kiadó úgy érezte, hogy a történet nem túl realisztikus. 15 évet kellett várni arra, hogy nyomdába kerüljön, hiszen 2020-ban nagyon is valóságossá vált a sztori. Ezek alapján úgy érzem, hogy több hasonló iromány is ki fog kerülni az elkövetkezendő időszakban.

A 21. Század Kiadó kapva kapott az alkalmon és piacra dobta az irományt. A thriller korábban még csak durva kitalációnak tűnt, 2020-ra viszont igaz lett, amit ő írt . Vajon Peter May előre látta a jövőnket? Nem hiszem, de az biztos, hogy érdekes volt olvasni egy olyan kötetet, amely tizenöt évvel ezelőtt íródott, egy olyan témáról, amely manapság szinte természetessé vált. Az alkotó megálmodott egy nagyon hasonló pandémiát, mint amelyet most mi is átélünk. Drámai, de mégis hatásos. Peter 15 évet várt, hogy valaki érdemesnek tartsa a könyvet, hogy kiadja. Soha ne mond, hogy soha.

“A világ azon országai tehát amelyek, megengedhették maguknak, több mint három és fél milliárd euró értékben rendeltek a gyógyszerből. Nagy-Britannia egymaga majdnem tizenötmillió kúrára valót vásárolt, a lakosság egynegyedének kezelésére elegendő mennyiséget.” 

A történet Londont mutatja be egy olyan korszakban, amikor a várost és a világot egy halálos vírus miatt zárnak le. Jack MacNeil utolsó napját tölti a helyi rendőrségen, ugyanis a karrierje és a házassága is romokban hever. Rossz hír számára, hogy már a rokonai is megfertőzödtek. Az elvált nyomozó mellett a másik fő karakterünk egy fiatal lány, aki törvényszékiként dolgozik szintén azon a rendőrségen, ahol a férfi. Egy nyomozás során egy építési területen csontokat találnak, amely nem hagyja nyugodni a két szereplőt. Ennek idejében a halálos vírus folyamatosan szedi az áldozatait London és persze világszerte.

Amy és Jack tehát próbálja kideríteni, hogy honnan származnak a csontok. Vajon ki lehet a tettes? A regény egy napot ölel fel, de ennek ellenére folyamatosan pörög, egy percig nem hagyja unatkozni az olvasót. Pontosan ezért szinte letehetetlen. Bár több mint 300 oldalas, egy esős délutánon simán ki lehet végezni. Az események láncolata magával ragadó, mindenképpen tudni akartam, hogy végződik a sztori. 
A történet egyedisége, hogy nem csak a nyomozó szemszögéből olvashatjuk a dolgokat, hanem a gyilkos is előtérbe kerül. Érdekes volt az ő oldaláról is szemlélni a dolgokat. A thrilleres beütés mellett az író nem feledkezett meg a romantika kedvelőitől sem, hiszen egy kis szerelmi szálat is belecsempészett a sztoriba. Összességében tehát több szemszög, több szál, több stílus találkozik egybe a Vesztegzár című könyvben.
“- Egek ura! – kiálott fel önkéntelenül a doktornő, amikor megpillantotta a szőnyegen heverő testet. Azonnal odatérdelt mellé, hogy kitapintsa a pulzusát. Aztán szomorúan felemelte a tekintetét.
– Már kihűlt.”
Az utolsó oldalak kapcsán van némi hiányérzetem, de összességében nem mondom egy rossz olvasmánynak. May egy igazán tehetséges író, aki tökéletesen szövi a szálakat, még ha néhány esetben kicsit durvának is tartja az olvasó. Nem volt hiány azonban a feszültségből és a drámából. A karakterek kapcsán viszont elmondható, hogy egyikük sem volt magával ragadó. Ebben az esetben viszont ez nem volt hátrány, mert az író legtöbb esetben megmenti a párbeszédeket. Jack és Amy szerethető volt, de valahogy nem sikerült közel engednem őket magamhoz, vagy nekik nem sikerült belopniuk magukat a szívembe. Nem tudom, de az biztos, hogy ettől függetlenül élveztem az olvasmányt.
Azért azt megjegyezném, hogy tényleg érdekesnek találom, hogy mennyi hasonló kézirat lát napvilágot mostanában. Persze a vírusos téma vagy éppen a bezártság nem mondható egyedinek, hiszen számos írótól olvashattunk már hasonlókat. De akkor is érdemes megjegyezni, hogy valószínűleg nem ez volt az utolsó, ami kikerült a nagyközönség számára.
A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!
http://www.ahmagazin.com/kordos-szabolcs-turista-from-hungary/

Hozzászólások