Sorozatok

Évadkritika – A boszorkányok elveszett könyve 3. évada

Pontosan a második évad bemutatása után egy évvel folytatódott A boszorkányok elveszett könyvének újabb szezonja. Viszont ezúttal az utolsó. Diana és Matthew izgalmas és kalandokkal teli történetének befejezése nem várt fordulatokat és harcokat tartogatott.

Debora Harkness regényéből készült adaptáció első két évada megismertette velünk a vámpírok, démonok és boszorkányok világát. Diana Bishopnak (Teresa Palmer), miután ráébred képességeire, fenekestül felfordul az élete. A tanács az Élet könyvét követeli tőle, amit egyedül csak ő láthatott, amikor kikérte a könyvárból. Diana kezdetben nem akar tudomást venni a különböző lények felbukkanása miatt. Azonban ahogy a dolgok változnak, kezdi megismerni, ki miért akar a közelébe férkőzni. Ám nem várt segítőre akad egy vámpír, Matthew (Matthew Goode) személyében. Az indulatok elszabadulnak, amikor Diana és Matthew közelebb kerülnek egymáshoz, ráadásul ellenszegülnek a tanács, köztük Peter Knox utasításának, aki emiatt holtan akarja látni őket. Úgy döntenek, hogy a múltban keresik a megoldást, ezért visszautaznak a középkorba, ahol Matthew régi énje is megelevenedik, amikor nyomást helyeznek rá. Azonban Diana és Matthew mindent megtesznek azért, hogy megszerezzék a könyvet és visszatérjenek a jelenbe, ahol szörnyű esemény történt.

A jelenben szomorú és sötét események fogadják az utazókat

Diana és Matthew miután visszatérnek a középkorból, szomorúan tapasztalják, mi történt azalatt amíg távol voltak. Emily – Diana Bishop nagynénje – meghalt, ráadásul őt nem más, mint Peter Knox (Owen Teale) gyilkolta meg. A temetésre a de Clermont birtokon kerül sor, azonban Matthew fivére Baldwin – aki szintén tanácstag – megzavarja a gyászt azzal, hogy aki nem a családjához tartozik, távozzon onnan. Baldwin sem ismeri el testvére törekvéseit, ahogy Diana-val való kapcsolatát sem. Ráadásul a Szövetség is nagy nyomást gyakorol rá. A múltban történtek, a jelenbe is átcsapnak. Felbukkannak olyan emberek, akiknek szükségük van Diana-ra és Matthew-ra, de olyanok is, akik ártani akarnak nekik. Ezzel együtt felpörögnek az események, hiszen sokan a bukásukat várják, ők pedig versenyt futnak az idővel, hogy bebizonyítsák, a különböző lények felmenői közösek.

Kidolgozott, több szálon futó, izgalmas jelenetek jellemzik a harmadik évadot

Emily halála rányomja a bélyegét a sorozat epizódjaira. Egy határozott karakter távozott, emiatt Sarah-nak és Diana-nak közösen kell szembenézniük azzal, ami rájuk vár. Diana ráadásul áldott állapotban van, ikreket vár, ez a hír pedig a Szövetséghez is eljut.
Diana-nak és Matthew-nak azonban fontosabb teendői is akadnak, miszerint meg kell találni az elveszett lapokat az Élet könyvéből, ráadásul a vérdüh eredetét is kutatniuk kell. Felbukkan ugyanis a múltból Jack, akit Hubbard atya gondjaira bíztak, de végül vámpírrá tette a fiút. Jack felnőttként változott át, viszont a vérdühét nem tudja kontrollálni, több embert is megölt. Diana és Matthew befogadják őt, hiszen fiúkként szerették, de Baldwin és a Szövetség követeli tőlük, hogy öljék meg, mert veszélyt jelent. Mivel Matthew-tól is öröklődött a vérdüh, egy kutatócsoporthoz fordulnak, hogy segítséget kérjenek, illetve gyógymódot találjanak arra, hogyan lehetne ezt leállítani a vámpírokban.

 Diana mindeközben megakarja szerezni az Élet könyvét. Ereje erősebb lett a középkorban tett utazásuk során. A sorozat befejező évadában pedig összecsapnak az ellenségek, hogy legyőzzék a gonoszságot.

 

A karakterek is lezárást kaptak

A harmadik szezonban minden történetszálat lezártak, így volt ez a karakterekkel is.  A már megismert szereplők sorsa is a vártak szerint alakult. Bíztam abban, hogy a régi jó öreg, happy end befejezést kapjuk majd. Az utolsó évadban összegyűltek a karakterek, felbukkantak régiek és újak is. Így találkozhattunk Diana és Matthew a középkorban fogadott gyermekével, a már felnőtt Jack-el, akit Az uralkodónő című sorozatból ismert Toby Regbo alakított. Jack vérdühvel fertőzött vámpír, aki próbálja kordában tartani erejét, amelyben csak “szülei” tudnak segíteni.

Aminek még nagyon örültem, hogy a legutóbbi szezonban kedvenc  karakteremmé vált, Gallowglass (Steven Cree) is felbukkant. Ő a múltbéli barátja Matthew-nak. Gallowglass, viszont sokkal több ennél, hiszen – Philippe-el közös megbeszélés után – születése óta óvta Diana-t. Csakhogy ezzel együtt ő nem csupán barátként tekintett rá, hanem többet érzett a nő iránt. Szerettem, hogy mindig ott volt, amikor segítség kellett, vigyázott és védte nem csak Diana-t, hanem a családot.
Szimpatikus volt, a kutatócsoport fejeként működő Chris is, aki ugyan halandó ember volt, szívesen állt a lények mellé, hogy segítsen nekik.

Az utolsó évadban sötét, izgalmas, meglepő és megható is volt. Varázslás, vámpírtámadás, bosszú. Világra jöttek Matthew és Diana iker gyermekei, akik birtokolják szüleik képességeit. Rebecca -, aki Diana édesanyjáról kapta a nevét – vámpír, míg testvére Philippe – Matthew apja után -, a boszorkány lett.

Méltó befejezés

Az utolsó jelenet után nem maradt bennem kérdőjel, sokkal inkább megkönnyeztem, hogy vége lett. Arra gondoltam, Deborah Harkness micsoda világot alkotott a köteteivel, amelynek jól állt, hogy sorozat készült belőle.
Már az első két évad is kidolgozott, alapos volt, de a harmadik szezonban méltóképpen lezárásra kerültek az eddig felvetődött kérdések. Rájöttek, hogy a lények honnan származnak, illetve, hogyan maradhatnak továbbra is életben. Ebben segítségükre volt egy kiváló kutató és csapata, akik előtt fel kellett fedniük a kilétüket, s akik segítették őket a kromoszómák vizsgálata során. Jó volt látni, Matthew és Diana szoros kapcsolatát, azt, hogy segítő kezet nyújtanak Jack-nek, vagy, ahogy képesek egymást óvni, megmenteni a végső leszámolás során. Ami picit hiányérzet volt bennem, hogy az utolsó epizódba sok minden bele lett sűrítve. Benjamin, Satu-val összejátszva, fogva tartja Matthew-t, akit végül Diana, Baldwin, Marcus és Miriam próbálnak megmenteni. Számomra gyorsan zajlott az akció, hosszabban is el tudtam volna képzelni Diana bosszúját. Jó kis jelenetek voltak, amikor Diana és Satu szemtől szemben álltak egymással, vagy ahogy legyőzi Benjamint, de erre több időt szántam volna, esetleg még egy részt.
A vége pedig azt hozta, amit vártam.

Nos, szomorúan vettem tudomásul, hogy A boszorkányok elveszett könyve ezzel véget is ért. Sajnálom, mert egy nagyon igényes, izgalmas sorozat fejeződött be, ugyanakkor nagyon örülök, hogy láthattam ezt a három évadot. A színészek, mind egytől-egyig kiválóak voltak, remekül alakították a karaktereiket, amellett pedig a rendezés is külön dicséretet érdemel. Biztosan nem ez az utolsó, hogy láttam, de aki szereti a boszorkányokról, vámpírokról és különböző lényekről szóló sorozatokat, semmiképp ne hagyja ki. 

Hozzászólások