Könyvek

December elején érkezik Az éjféli égbolt!

Az Agave Könyvek nem tétlenkedik, ami a könyvek megjelenését illeti. Sorra adják ki a frissített köteteket új köntösben – gondoljunk csak az Éjszakai cirkuszra -, de emellett számtalan újdonság is érkezik a  boltok polcaira. December elején például Lily Brooks-Dalton: Az éjféli égbolt című kötetét dobják piacra!

„A kihalt tájak remek krónikása, legyen szó az univerzum hideg mélyéről vagy az emberi szív legeldugottabb zugairól.” – Colson Whitehead

Az alkotás csodaszép leírásokkal büszkélkedhet, ráadásul olvashatunk itt befagyott sarkvidékről és a végtelen világűrről is. A posztapokaliptikus regény olyan kérdéseket vet fel, mint például hogy mi marad a világ végén? Mennyit ér egy élet munkája? A kötetből ráadásul a Netflix még filmet is készített.

A 2016-os megjelenésű Az éjféli égbolt tehát nem egy embert győzött meg. A filmet George Clooney adaptálta filmre, aminek még a főszerepét is ő játsza a gyönyörű Felicity Jones (Inferno, Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet) oldalán. A forgatókönyvíró Mark L. Smith, akihez az Overlord és A visszatérő köthető.

Lily Brooks-Dalton: Az éjféli égbolt

Augustine-t, a zseniális, idős asztronómust csak a csillagok érdeklik. A tudós évek óta elszigetelt kutatóállomásokon él, és az eget tanulmányozza, hogy felderítse az univerzum létrejöttét. A mostani állomásán, egy sarkvidéki kutatóbázison viszont katasztrofális eseményről kapnak hírt, és evakuálják a dolgozókat, ám Augustine makacsul megtagadja a munkája félbehagyását. Nem sokkal a többiek távozása után felfedez egy rejtélyes gyermeket, Irist, és észreveszi, hogy a rádiófrekvenciák elnémultak. Magukra maradtak.

Ugyanebben az időben Sullivan éppen az Aether fedélzetén repül hazafelé a Jupitertől. Ő és a csapata többi tagja az első olyan űrhajósok, akik ilyen mélyen merészkedtek az űrbe, és Sully már megbékélt az áldozatokkal, amelyeket ez megkövetelt tőle: a lánya hátrahagyásával és a házassága felbomlásával. Az útjuk eddig sikeres volt, de amikor a Küldetésirányítás magyarázat nélkül elhallgat, Sullynak és társainak el kell gondolkozniuk azon, hogy hazatérnek-e valaha.

Miközben Augustine és Sully embertelen, de gyönyörű környezetben néznek szembe bizonytalan jövőjükkel, a történetük fokozatosan összefonódik, egy megrázó végkifejlet felé tartva. Lily Brooks-Dalton regénye a legfontosabb kérdéseket teszi fel kristálytiszta prózájával: mi éli túl a világvégét? Hogyan adjunk értelmet az életünknek? A kötetet a 2016-os megjelenését követően számos magazin beválogatta az év legjobbjai közé, Colson Whitehead egyenesen a kedvencének nevezte. 2020-ban George Clooney készített belőle filmet a Netflixre, ráadásul ő játssza főszerepben Augustine karakterét.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?