Könyvek

Erica Katz – Fiúk klubja

Aki szívesen olvasna az üzleti életről, hogy hogyan épülhet fel, és működhet egy-egy jogi cég, annak bátram merem ajánlani a Fiúk klubja című Erica Katz regényt. A kötet ugyanis kegyetlenül mutatja be nekünk, hogy milyen mókuskerékben élnek az ügyvédek, milyen feladataik vannak, hogyan áll egy-egy munkanapjuk vagy munkahetük, milyen keményen dolgoznak és azt, hogy ezt mégis hogyan élik túl.

Főszereplőnk Alex, a Harvardon végzett, ráadásul a legjobb 10% között diplomázott, így lehetőséget kapott arra, hogy az USA egyik legnevesebb ügyvédi irodájában dolgozzon. Azt viszont, hogy melyik osztályon dolgozhat, egy igen érdekes besorolási procedúra. A gyakornoksága alatti teljesítményétől és az ő általa választott rangsor alapján fog elhelyezkedni, addig viszont keményen kell dolgoznia, amit Alex meg is tesz.

Bár alapvetően az ingatlanjoggal akar foglalkozni, mégis csábítja őt az F&F (Fúzió és Felvásárlás), ahol a legmenőbb ügyvédek dolgoznak. Az F&F-esek vannak bent mindig a legtovább, éjt-nappalá téve robotolnak, nekik vannak a leggazdagabb ügyfeleik és úgy vélik, ők az atyaúristenek, mindenki más alattuk van és nekik tevékenykednek. Persze ez nézőpont kérdése. Valahogy mégis mindenki közéjük akar tartozni, viszont ők csak nagyon kevés embert vesznek fel maguk közé. Alex pályakezdőként mégis esélyessé válik, ő pedig mindent meg is tesz azért, hogy bekerüljön. Folyamatosan dolgozik, nyomkodja a telefonját, írja az email-eket, olvassa a szerződéseket és szépen lassan egyre kevesebb a kapcsolata a külvilággal.

Ezt a történetet szakítgatja meg a kezdetekben felbukkanó tárgyalás, ami keretbe foglalja az egész cselekményt. Ez vezeti végig az egészet, ami számtalan szórakoztató, ugyanakkor figyelemfelkeltő és lebilincselő eseményt mutat be, egészen a végkifejletig.

Azért tartom nagyon érdekesnek ezt a könyvet, mert jó volt látni a kemény munka világát egy nő szemszögéből. Hiszen mennyi, de mennyi ilyen sztorit olvasni és látni, ahol nagymenő ügyvédek dolgoznak 0-24-ben. Ezek pedig szinte kivétel nélkül férfiak, ahogy ebben a kötetben is látni. Viszont most Alex mint nő került be a belső körbe, megtapasztalhatta milyen az, mikor “családosként” érkezik a szakmába, látjuk, hogy mennyi mindent kell feláldoznia a pénzért. Azért, hogy komolyan vegyék. Felmerült bennem is a kérdés. Én vajon hogyan viselkedtem volna a helyében?

Aztán pedig ott volt a másik része is a témának. Mennyire vesznek komolyan egy nőt az jogi szakmában? Vajon a férfiak a tudást is látják mögötte vagy csak a formás nőt?

Ugyanakkor roppant furcsa volt, hogy vajon ő mit tud, amit a többiek nem? Őt miért hívják bennfentes bulikba, gálákra, míg másokat nem? Ez sokszor felvetődött bennem, mégis hajtott a kíváncsiság, az amúgy gördülékeny történet pedig csak úgy olvastatta magát.

Izgalmas volt a versengés, az álszentség és a manipuláció, ami körbelengi az egészet.

Az is pozitívum, hogy valóban sok dologba enged bepillantást, amit az is elősegített, hogy a szerző nem fél szakmai kifejezéseket használni. A  műbe bőven építi be ezeket, amiket egyáltalán nem érthetetlen módon, könnyedén és egyáltalán nem terhelően magyaráz el.

Érdekesség viszont, hogyha megfigyeltétek, eddig csak pozitív dolgokat írtam, mert tényleg egy informatív könyvről van szó, ráadásul valóban izgalmas témát talált a szerző. De aztán ott a főszereplő karaktere, Alex, aki amilyen szimpatikus volt az elején, annyira ellenszenves lett, ahogyan haladtunk előre a történetbe. A naiv, kedves lányból pikk-pakk egy olyan nő lett, aki figyelmen kívül hagyja a szeretteit, ellenszenvesen és lekezelően bánik velük, és másokkal is. Úgy érzi, mindenki más alatta – és a nagymenő ügyvédek alatt – van, legyen az a szerelme vagy éppen az édesanyja. Letorkollja őket, kamu kifogásokat talál ki, ez pedig nagyon nem tetszett.

A kapcsolatom pedig azért érdekes a Fiúk klubjával, mert úgy érzem, kellett ez az ellenszenv ahhoz, hogy hiteles legyen ez az egész. Vajon átéreztem volna a könyv minden egyes kérdését és mondanivalóját, ha Alex végig aranyos és naiv lett volna? Ha nem lett volna olyan beképzelt, mint amivé vált? Ha nem sajnáltam volna a párját, akit teljesen elhanyagolt és leépített?

 A Fiúk klubja számtalan érdekfeszítő, kifejezetten izgalmas férfi embereket mutat be, amiket érdemes elemezni is olvasás közben. Ahány ember, annyiféle karakter, mégis van mindegyikben valami hasonlóság. Ebbe az izgalmas világba csöppen Alex, mi pedig ezt követhetjük nyomon.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Így végezetül pedig hozzátenném, észrevettétek, hogy mostanában egyre több ilyen könyvel találkozom, ahol nem szimpatikus a főszereplő (a Mákháború például kifejezetten a kedvenceim közé tartozik, a főszereplőt mégis idegesítőnek tartom)? Vagy legalább is ellenszenvet vált ki belőlem, a kötet pedig mégis tetszik? Nektek volt ilyen élményetek?

Lucy Foley – Vadászparti

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?