FilmekMédia

„Én nem túlélni akarok, hanem élni!”- WALL-E

A Wall-e egy amerikai animációs film, amit gyerekként nem értettem, felnőttként pedig már megkönnyezem. Anno azt hittem két robot szerelméről szól a történet, de annál sokkal többről.

A 22. században járunk, a Földet olyannyira belepte az emberek által termelt szemét, hogy élhetetlenné vált.  Következményképp a megmaradt emberiség űrcirkálóbba kényszerült, ahol minden szükségletüket a robotok elégítik ki. A Földön több százezernyi WALL-E (WATT-takarékos Lánctalpas Limlom- és hulladékkezelő, E-sorozat) robotot hagytak hátra, hogy feltakarítsák a bolygót, a hulladékot kockákká formálva, s ezeket magasba nyúló hegyekké összehordva, ami megkönnyíti az eltávolításukat.

Hétszáz évvel később, a 2815. évben, csupán egyetlen WALL-E üzemel, akinek ez idő alatt érzelmei lettek. A legjobb barátja egy csótány, mindenféle kacatokat gyűjt és pótalkatrészeket gyűjt magának.  Idő közben  érkezik egy ÉVA (Élőhely- és Vegetáció Analizáló) nevű női intelligenciával rendelkező robot az Axiomról a leghíresebb csillaghajóról, hogy az élet jeleit kutassa. WALL-E első látásra szerelmes lesz, azonban ÉVA nem viszonozza. A kis robot minden próbálkozást bevett, megmutatja a gyűjteményeit, azonban nem jár sikerrel. Azonban nem adja fel, a korábban elültetett növényét is beveti, ÉVA elvesz és elraktározza magába, ugyanis ez az, amiért jött. Ezután mozdulatlanul várja, hogy az anyahajó megjöjjön, mindeközben WALL-E gondoskodik arról, nehogy sérülést szerezzen a mozdulatlan szerelme. A hajó megjött és felteleportálja a lány robotot, ahova WALL-E rendíthetetlenül követi, így elhagyva a Földet, és egy új helyen találja magát.

Axiomon az emberek helyett mindent, tényleg mindent a robotok végeznek. Járásra képtelenek, helyette repülős székeken közlekednek, ami miatt gyengék és elhízottak. Virtuális világban élnek, egymást és a környezetüket figyelmen kívül hagyják.  Minden feladatot automatikus kezelő lát el, így a hajó kormányzása is robotpilóta, AUTO hatásköre. Állatott csak hologramon láttak, növényt, földet, koszt még sose tapintottak. ÉVA minden áron elakarja juttatni az életet jelentő apróságot a kapitánynak, ám ezt AUTO mindenáron megakarja hiúsítani. Ha kíváncsi vagy a történésekre, less bele a mesébe.

Nem vagyok egy érzelgős fajta, ez mégis meghatott. Talán azért mert ez lenne a jövőnk? A műanyag palackok és egyéb tárgyak 200-1000 év alatt bomlanak le. Azonban vannak olyan dolgok, amik nem teljesen, a részecskéi olyan anyagot tartalmaz, ami megmarad, ami bekerült az óceánba, tengerbe a hallak megeszik, mi meg a halakat. Tehát a mi szemetünk a szervezetünkbe van, és belülről betegít meg. Ezzel a mértéktelen szemeteléssel és pazarlással az állatvilágot is pusztítjuk, mint ahogy a mesében is észrevehető. Állatott csak hologramról látnak. Változtatásra van igény, és sosem késő környezet tudatosan élni.

képek forrása: x x

Hozzászólások