Könyvek

Ashley Woodfolk – Ami utánad maradt

Kevés olyan könyvvel találkoztunk eddigi pályafutásunk során, ami már az első oldalak után ennyire megfogott volna minket. Amiről már ilyen rövid idő után is tudtuk volna, hogy kedvenc lesz. Ennél a kötetnél azonban mégis minden kétséget kizáróan éreztük, hogy ilyen lesz. Nem is kellett csalódnunk.

A GABO Kiadó gondozásában megjelent Ami utánad maradt egy rendkívül fontos könyv. De, hogy miért mondjuk ezt? Kezdjük a történettel, a központi témával, ami már önmagában is hiánypótló. Ez nem más, mint a halál, a gyász és a veszteség hatékony feldolgozása. Három különböző emberen keresztül ismerhetünk meg, három különböző történetet, amelyeket látszólag semmi más nem köt össze, mint a gyász. Rövidesen azonban mégis összefutnak a szálak, és minden értelmet nyer.

Első főszereplőnk Autumn, az ázsiai származású, örökbefogadott lány, aki a legjobb barátnőjét, Taviát veszíti el egy szerencsétlen baleset folytán. A három főszereplő közül ő a legvisszahúzódóbb, aki pont ebből a tulajdonságából adódóan még nehezebben küzd meg a fájdalommal. Második fontosabb szereplőnk Logan, az érzékeny művészlélek, aki szerelme elvesztését nem tudja feldolgozni, ezért folyamatosan az elhunyt barátja YouTube videóit nézi és az elfogadhatónál sokkal többször nyúl az alkoholhoz. Harmadik főszereplőnk Shay, az afroamerikai lány, aki az ikertestvérét gyászolja.

Hármuk sorsa találkozik a lapokon és ahogy halad előre a történet, úgy válnak egyre nyilvánvalóbbá az összefüggések, tisztázódnak a kapcsolatok, lepleződnek le a titkok.

A könyv remekül mutatja be a gyász folyamatát, a kezdeti depresszió fázisától egészen az elfogadásig, a továbblépésig. Rendkívül fontos téma ez, mégis méltatlanul kevés regényben szerepel vagy kerül egyáltalán megemlítésre.

Azt hihetné az ember, hogy ha már egy ennyire fontos kérdést boncolgat a könyv, az írónő, Ashley Woodfolk megáll ennyinél, nem erőlködik tovább. Ez azonban hatalmas tévedés. A történetszál mellett rendkívüli módon kidolgozottak a karakterek is, akik nemcsak rassz, de személyiség szerinti hovatartozás szempontjából is nagyon sokszínűek, az írónő páratlanul mély merítéssel dolgozik. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb állót, akinek vonásaiban, gondolataiban magára ismerhet.

Ami még szintén sokat ad az olvasásélményhez, az az, hogy minden fejezet az adott elhunytra jellemző internetes formátummal indul. Például Autumn és Tavia esetében, Autumn barátnőjének írott leveleit olvashatjuk, vagy Shay Shay részei elején a nővére által írt zenei kritikákba nyerhetünk bepillantást. Ez  nemcsak egy plusz drámai faktort ad külön, de másik oldalról nézve még korszerűbbé teszi az egész leírást, ezzel szintén közelebb hozva azt célközönségéhez, a fiatalokhoz.

Összességében elmondható, hogy az Ami utánad maradt egy csodálatos könyv, kezdve a gyönyörű borítóval egészen a hiánypótló témafeldolgozásáig. Csak ajánlani tudjuk mindenkinek, akinek elege van az egy sémára épülő, semmitmondó tucatkönyvekből és végre valami valódira vágyik.

A recenziós példányért hálás köszönet illeti a GABO Kiadót!

Matt Haig – Ha megáll az idő

Hozzászólások