FilmekMédia

Egy hentelős horror – You are next kritika

Sokan nem szeretik a slasher horror filmeket. Ez az alfaja a rémisztő moziknak ugyanis annyit jelent, hogy a mélyebb, komplexebb részt kihagyják a rendezők, és csak a darabolást és az ijesztgetést hagyják meg a nézőnek. A szó maga is innen ered, a to slash ugyanis annyit jelent, széthasítani, felhasítani. Ma egy ilyen alkotást szeretnénk bemutatni, az Adam Wingard rendezte You are next című horror-vígjátékot. 

forrás

A történet szerint négy testvér látogat el párjaikkal szüleikhez a családi nyaralóba, hogy hosszú idő után újra találkozzanak. Ez a nyaraló valójában egy hatalmas kúria, ugyanis egy nagyon pénzes család összejövetelét követhetjük figyelemmel. A szereplőket nem ismerjük meg igazán. A bevezetés során megtudhatjuk, hogy a testvérek között feszült a légkör, de ez még nem fajul vitába, valami mindig félbeszakítja a marakodást. A család leül vacsorázni, és a négy testvér közül kettő újra egymásnak feszül. Nem tudnak sokáig veszekedni, mert egy nyíl repül be az ablakon.

Ebből a leírásból kiderül, hogy a You are next nem egy lassú mű. Az akció már az elején beindul, végig feszült tempóban halad, és a lezárás sem hagy csalódott nézőket maga után. Ez egy óriási pozitívum lenne, ha minden más is a helyén volna. Észrevehető, hogy a karakterek neveit nem említettük a történet ismertetésekor. Ennek igazán egyszerű oka van: a film után tíz perccel már fogalmunk sem volt, hogy ki kicsoda. Egy ilyen műfajú hentelős-horrortól nem vártuk azt, hogy a legrészletesebben kidolgozott karakterek darabolják egymást, de nehéz akár csak egyetlen olyan vonást találni bármelyik szereplőben, amely elhatárolná őt a többiektől. A motivációik egyszerűek és sablonosak, az indokaik és tetteik kevés kivétellel kiszámíthatóak. Ennek ellenére a film mégis egy kellemes, másfél órás kikapcsolódást nyújt. Hogy miért?

Ez a mozi horror-vígjátékként mutatkozott be. A darabolás stimmel benne, néhány rémisztőnek szánt jelenet is akad, de mi van a poénokkal, a vígjáték résszel? Ha már ilyen műfaji besorolást adott magának ez a film, akkor néhány feszült résznél elvárnánk néhány poént. Sajnos, ennek ellenére csak elvétve volt benne egy-egy vicc, és ezek sem voltak annyira jók és erősek, hogy minőségükkel ellensúlyozzák a mennyiséget. Jól esett az a néhány humormorzsa, ami volt benne, de közel sem volt elég ahhoz egy horror-vígjátéknak mondjuk. Fentebb már említettük, hogy a darabolás rendben van. Nincs eltúlozva, nem egy Fűrész-szint, éppen megfelelő mennyiségben fröcsög a vér. Nem undorító, nem kell eltakarni a szemünket, de egy-egy fájdalmas grimaszt kicsikar belőlünk a You are next. A rémisztgetésre is legjobb esetben azt mondhatjuk, hogy oké. Nem fogunk remegve elaludni utána, de beküzdi magát a horror kategóriába.

Összességében egy középszerű moziról van szó, ami “egyszernézhetős“. Nem alkot műfajt, nem emelkedik ki a műfajból, nem fogunk rá emlékezni – de szórakoztat.

Hozzászólások