AHdvent

AHdvent 9. nap – Így ünneplik a karácsonyt Amerikában

Ha félretesszük az ünnep vallási eredetét, akkor valószínűleg Amerika jut eszünkbe először a karácsony kapcsán. Hatalmas karácsonyfák, rengeteg ajándékcsomag, finomságokkal teli vacsoraasztal, imádnivalóan ronda mintás pulcsik és persze a fülbemászó dalok. Ha kíváncsiak vagytok, hogy tényleg olyan-e egy igazi amerikai karácsony, mint amilyennek a filmekben mutatják, tartsatok velünk!

A dekorálás már hálaadáskor kezdődik

Az Egyesült Államokban a karácsonyra való készülődés valamivel hamarabb kezdődik, mint nálunk. Az amerikaiak általában már hálaadást követően, vagyis november vége felé felállítják és feldíszítik a karácsonyfát, amely alatt az ünnepek közeledtével egyre nő az ajándékcsomagok száma. A családi házakban élők a benti dekoráció mellett az ünnepi hangulatú külső világításról és a kerti díszekről is gondoskodnak, sőt gyakran egyfajta verseny is zajlik egy utca lakói között.

Az ünnepnapok menetrendje

Míg mi december 24-ét Szentestének nevezzük, és jellemzően családi körben töltjük ezt a napot, addig az Egyesült Államokban teljesen más az ünnepnapok menetrendje. Az amerikaiak csak 25-én (Christmas Day) kezdik az igazi családi ünneplést, az azt megelőző nap (Christmas Eve) inkább még a baráti vacsorákról és a kisebb házibulikról szól. Az USA-ban a családokhoz általában csak karácsony utolsó napján látogatnak el a távolabbi rokonok.

A Mikulás karácsonykor érkezik

Az egyik legfontosabb különbség a magyar és az amerikai hagyományok között egyértelműen a Mikulás érkezésének ideje. Míg nálunk a Mikulás december hatodikán megajándékozza a gyerekeket, akik karácsonykor már a Jézuskát várják, addig az USA-ban a Mikulás csak Szenteste éjszakájára várható. A gyerekek számára Santa Claus néven ismert jótevő rénszarvasokkal és hatalmas szánnal járja a kontinenst, az ajándékokat pedig általában a kéményen keresztül juttatja el a gyerekekhez, akik általában egy pohár tejjel és egy tányér sütivel várják a Mikulást. A karácsonyfa alatt összegyűlt ajándékokat másnap reggel, pizsamában, vidám családi körben szokták kibontani.

Amerikai karácsonyi ételek és italok

Minden országnak megvannak a maga jellegzetes ünnepi ételei és italai, nincs ez másként az Egyesült Államokban sem. A hálaadási szokásokhoz hasonlóan általában töltött pulykát fogyasztanak karácsonykor is. Az ünnepi menüben gyakran szerepel még sonka, marhasült, többféle sült zöldség, és persze a desszertek sem maradhatnak el. Hagyományos karácsonyi sütemény a Yorkshire-puding, valamint gyakoriak az őszi termésekből készült finomságok is, például a sütőtökpite. Az ünnepek alatt jellemzően forrócsokit, kakaót, tojáslikőrt és egyéb alkoholos italokat fogyasztanak.

Amerikai karácsonyi szokások és érdekességek

Hozzánk hasonlóan az amerikaiak is tartanak adventi vásárokat, ahol lehetőséget biztosítanak a gyerekeknek a Mikulással való találkozásra. Rengeteg amerikai alapítvány szervez adománygyűjtést és ételosztást is az ünnepek közeledtével. Bár sok család részt vesz az ünnepélyes éjféli miséken, a betlehemezés helyett az ún. „Christmas carolling” hagyomány terjedt el, amely Charles Dickens Karácsonyi Ének című regényéhez köthető. A szokás lényege, hogy kisebb csoportok, amatőr kórusok karácsonyi dalokat adnak elő.

Feltehetően minden amerikai állam rendelkezik egyedi ünnepi szokásokkal. Arizonában például ördögszekérből készítenek karácsonyfát, Kaliforniában a Télapó rénszarvasok által húzott szán helyett szörfdeszkán érkezik, legalábbis a Laguna Nigelben tartott versenyre. Delaware államban a gyerekek a Mikulás helyett a huncut Tomte manónak tesznek ki tejet karácsony estéjén. A manók a svéd hagyomány szerint eredetileg csintalan és bosszúálló lények, akik a tanyákat őrizték. Ma azonban jószándékú lényként ismertek, és ajándékot hoznak a jó gyerekeknek.

Reméljük, hogy érdekesnek találtátok az amerikai karácsonyi hagyományokat. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy más országokban hogyan zajlik az ünnep, tartsatok velünk adventi cikksorozatunkban!

AHdvent 6. nap – 3 finom sütirecept az ünnepekre

Hozzászólások