AHdvent

AHdvent 5. nap: Szent Miklós napja – A legenda eredete

December 6-a a magyar kultúrában elterjedt Szent Miklós püspök eredete, amikor az éj leple alatt megjelenik a házaknál és a csizmácskákba ajándékokat tesz. Ez a hagyomány azonban hosszú időkre nyúlik vissza és számos népi hiedelemben másképp jelenik meg a püspök.
Erre keressük most a választ.

 

De ki is volt Szent Miklós?

A gyerekek védőszentje. Krisztus után a 3. században született, feltehetően Kis-Ázsiában. Gyermekkorában árván maradt, ezért a nagybátyja nevelte fel, aki a patarai érsek volt. Szent Miklós ezáltal egy kolostorban nevelkedett fel, a papi hivatást választotta, emberszeretete, segítőkészsége kiemelkedő volt. Segítette és támogatta a szegényeket, jótékonykodott, az egyház pénzét az éhezőknek ajánlotta. A keresztényüldözéskor elfogták, kínozták, éheztették, de nem végezték ki. Végül kiszabadult, békés, öregkort élt meg, 80 évesen távozott, a legenda szerint angyalok vitték végső nyughelyére az 52 évig püspökként élt Miklóst.

Szent Miklós története egy legendakincsből épül fel, miszerint egy szegény embernek volt három lánya, akik hozomány hiányában nem tudtak férjet találni. A püspök, hogy segítsen rajtuk az éj leple alatt egy-egy arannyal teli erszényt tett a szegény ember ablakába, másutt úgy ismerik a történetet, hogy három különböző éjjelen tette mindezt. Az egyik éjszaka azonban az ablakot zárva találta, emiatt a kéményen dobta be az erszényt. Az apa, hogy megköszönje az ajándékot éjjel megleste a jótevőt.   Az egyházi legenda a 19. századra lett elterjedt, amikor minden ablakban csizmák, zoknik voltak.

 

Mikulás más népek hagyományaiban

Az angolszász területeken Santa Claus néven lett elterjedt, de leginkább a karácsonyi hagyományokhoz köthető, így például Amerikában a Mikulás december 25-én látogatja meg a gyerekeket. A történet szerint Santa Claus az Északi-sarkon lakik, rénszarvasaival járja körbe a világot karácsonykor.

A skandináv országokban a lappföldi Mikulás hozza az ajándékot, névszerint Joulupukki, aki hazánkba is ellátogat minden évben, míg Oroszországban a Fagy Apó az, aki újév napján meglepi a gyerekeket.

Hazánkban leginkább a karácsonyváráshoz kapcsolhatjuk. December 6-án, Miklós napján ajándékozza meg a gyermekeket a Télapó. A 18. századtól a népi hagyományokban lánccsörgető Miklós alakja jelent meg. Őt inkább olyannak képzeljük, aki büntet. A szokás az volt, hogy a fiatalok házról házra jártak, láncot csörgettek, beöltöztek, álarcot húztak, így vonultak végig a falun. Ennek leginkább gonosz űző jelentősége volt.

Mára már azért a jóságos, piros palástos, fekete csizmás, hosszú szakállú, puttonyos Mikulást képzel el mindenki, aki segítőivel éjszaka meglátogatja a jó gyerekeket, kiknek kitisztított csizmácskáiba meglepetést tesz.

 

Hozzászólások