Könyvek

Agatha Christie – Őszi borzongás

A 2023-as Könyvfesztiválra magyarul is elérhetővé vált Agatha Christie őszi hangulatú novellagyűjteménye. Az izgalmas detektívtörténeteket felvonultató Őszi borzongás a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg. A novellákat Borbás Mária, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Kada Júlia, Kállai Tibor, Katona Tamás és Sipos Katalin fordításában olvashatjuk.

Ősszel a nyári forróságot felváltják a ködös reggelek és a bekuckózós esték, de az árnyak is egyre sötétebbé válnak. Ez a novellaválogatás borzongató kalandra invitálja a krimi királynőjének rajongóit. A bűnözők ősszel sem tétlenkednek, így kedvenc nyomozóink sem pihenhetnek. A detektívzseni Hercule Poirot, az éles eszű Miss Marple, valamint a kalandvágyó Tommy és Tuppence mind felbukkannak ebben az őszi hangulatú kötetben.

A novellák olvasásakor ellátogathatunk a napfényes Rodoszra, a szürke Londonba, vidéki villákba, sőt egy tárgyalóterembe is. A magányos házikók és baljós kastélyok falain belül kószáló kísértetek és elátkozott családok történetei elevenednek meg előttünk.

Az Őszi borzongás a nyári és az adventi válogatáshoz hasonlóan 12 novellát tartalmaz, illetve kapunk néhány oldalt Agatha Christie Életem című memoárjából is bevezetőként. Az erdő mélyen című részletben megismerhetjük az írónő iskolához való viszonyát, sőt egy gyerekkori versét is elolvashatjuk. Sajnos az őszi hangulat nem igazán érződik a novellák többségében, de szerencsére az izgalmas rejtélyek és a kedvenc nyomozóink kárpótolnak minket.

A legizgalmasabb rejtélyek és a legfurfangosabb gyilkosok

Hercule Poirot és Miss Marple szokás szerint brillíroznak a nyomozások során, viszont a különc Parker Pyne, illetve a paranormális ügyekhez vonzódó Mr. Satterthwaite és Mr. Quin párosa már könnyebben feledhető. Agatha Christie kevésbé ismert nyomozópárosa, Tommy és Tuppence is fenn tudják tartani a figyelmet, bár ők csak egy novella erejéig jelennek meg a kötetben.

Az Őszi borzongás novellái közül számomra kiemelkedik a leghosszabb történet, a Gyilkosság a csendes házban. Hercule Poirot és Japp felügyelő egy öngyilkosságnak álcázott gyilkosság ügyében nyomoznak, amit a Guy Fawkes-napi tűzijáték idején követettek el. Kétségtelenül ez a legösszetettebb rejtély, de a belga detektívzseni még három esetben – Rodoszi háromszög, A Lemesurier-örökség, A szedertorta – bizonyítja, hogy megérdemli a hírnevét.

Két novella is a kis angol faluban, St. Mary Meadben játszódik, így Miss Marple sem pihenhet az őszi estéken. A Halál a patakban című novellában meggyilkolnak egy fiatal lányt, és az apró, árulkodó nyomok hamar elvezetik a ravasz idős hölgyet a megoldáshoz. A Gyilkosság méretre című történetben Miss Marple pedig egy bosszúszomjas gyilkossal találja szemben magát.

Csavaros rejtélyekről és kegyetlen bűnözőkről olvashatunk továbbá A Lemesurier-örökség, A szedertorta és A vád tanúja című novellákban, amelyek garantáltan próbára teszik még a legtapasztaltabb krimiolvasókat is.

A borító tökéletesen átadja az őszi hangulatot!

A Helikon Kiadó átvette az eredeti borítót, és keménykötésben jelentette meg a könyvet. Mindkét borítón egy gyönyörű őszi képet láthatunk, csak más színekben. Míg a védőborító egy világosabb hátteret kapott, addig az alatta rejtőző kemény borító sötétebb színekben pompázik.

Az Őszi borzongás rejtélyei izgalmas kihívás elé állítják a krimirajongókat, de az őszi hangulat elmarad.

Agatha Christie novellagyűjteményei általában vegyes színvonalú történeteket kínálnak. Ezúttal szinte minden rejtély izgalmas és érdekes volt, viszont a cím, a borító és a fülszöveg által előrevetített őszi hangulat teljesen hiányzott a kötetből. A novellák többségében nem is derült ki, hogy mikor játszódnak, így elmarad az „őszi borzongás”. Ettől függetlenül az írónő rajongóinak mindenképpen ajánlom ezt a könyvet, mert a kedvenc nyomozóink kalandjait kár lenne kihagyni.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Ellery Adams – Titkok Könyvklubja

Hozzászólások