AHdvent

AHdvent 19. nap: Hogy ünneplik a karácsonyt a világ többi országában?

Azt tudjuk, hogy idehaza milyen hagyományok vannak, de érdemes tájékozódni arról, hogy a világ többi pontján, miként ünneplik a karácsonyt. Ezt amolyan kultúrkörutas részként is lehet tekinteni, hiszen átlépjük a határainkat. 

Ausztrália

A világ déli részén a nyári szünetre esik a karácsony, amely az év legmelegebb időszaka is egyben. December 25-én mindenki kitelepszik a tengerpartra és grillpartit tartanak, de még táborokat is szerveznek és ott éjszakáznak az óceán mellett. Karácsonyfaként a Christmas Bush-t használják, amely egy krémszínű virágú fa, ám az ünnepekre fényes pirossá válik. Ez minden ausztrál számára egyfajta ajándék. A meglepetésekről szót említve itt is jár a Mikulás, aki Rudolfék helyett kengurukkal járja a vidéket.

Madagaszkár

Térjünk át Afrika délkeleti partjaihoz, ahol szintén a legnagyobb forróságban ünnepelnek. Szenteste az emberek hozzánk hasonlóan éjféli misére mennek, esetleg otthon töltik az időt. A templomok pont ezért már reggel ötkor kinyitnak, hogy bárki betérhessen. Az asztalt csirkével vagy sertéssel töltik meg, amely után egy sajátos jellegű tortát esznek. Akinek még maradt egy kis pénze a világ negyedik legszegényebb országában, az még sört is pakol maga elé.

Grönland

A világ egyik legészakibb területén nem nagyon marad meg semmilyen fenyőfa, így már a karácsonyfáikat is Dániából szerzik be. Míg a déli területeken hőség van, itt ilyenkor a legszürkébb az időszak, hiszen egész nap sötét van. Az eszkimók az ünnepi “asztalra” nyers húsféléket tesznek, mint a karibu- és a fókahús, illetve zsíros bálnabőrt vágnak kockára és szójaszószba forgatják. Ráadásul az étkeket fél évig készítik, hiszen erjesztett búvármadarat is levadásznak, hogy csőröstül, tollastul egy kibelezett fókába teszik, majd pedig az egészet elássák hat hónapra. Nem sokkal karácsony előtt kiszedik onnan a kissé megrohadt finomságot. Nyami!

Írország

Térjünk vissza Európába. Írországban például december 13-án kezdődik a karácsonyi időszak. Az írek ünnepe ötvözi az ír katolikus szokásokat, a kelta pogány valamint az anglikán protestáns hagyományokat. Az országban szinte mindenki feldíszíti a házát, az ablakba örökzöldeket tesznek, amiket gyertyákkal tesznek egyedivé. Ezek a szent családnak mutatják az utat az éjszakába. Az itteni gyerekeknek a Christmas Father hozza az ajándékokat karácsony éjjelén, amikor amúgy éjféli misére is mennek a családok. Indulás előtt egy pohár whiskeyt és tejet készítenek ki a Télapónak, de nem feledkeznek meg a rénszarvasokról, akiket pedig egy csokor sárgarépával lepnek meg.
Az asztalra Plum Pudding-ot tesznek, amely egy fűszeres-mazsolás karácsonyi desszert, de esznek zsírral összekevert és konyakkal leöntött mazsolát, almát, cukrozott narancshéjat, mandulát is. Sajátos ételük még a Spiced Beef, amely többnapos pácoláson esik át a főzés előtt. Mindezek mellett persze pár számunka sem ismeretlen étel, mint a pulyka, az áfonyaszósz és a sonka is az asztalra kerül.
December 25-én kezdődik az igazi ünnep, hiszen St. Stephen’s Day-en indulnak a nagy utcai népünnepélyek. Az emberek ilyenkor beöltöznek, és különféle jeleneteket adnak elő egymásnak.

Portugália

Egy kicsit délebbre haladva a portugáloknál kicsit máshogy zajlik az ünnep, mint nálunk, hiszen december 26-án ők már dolgoznak. Az ország lakosai keresztények, akiknek az ajándékot a Karácsony apó hozza 24-én éjjel. A portugálok bejgli helyett bolo rei-t esznek, ami egy kicsit keményebb édesség a mi süteményünknél. Egyfajta gyümölcskenyér, amely kerek és a közepén lyukas, mint egy koszorú. Ennek a tetejére rengeteg kandírozott finomságot tesznek, ettől lesz igazán színes. Emellé tőkehalat fogyasztanak, hiszen ez van náluk hatalmas mennyiségben. Ezt azonban nem ízesítik, szimplán megfőzik és úgy helyezik az asztalra, amelyhez ízetlen főtt zöldséget társítanak.
A vacsora után néhányan ellátogatnak az éjféli misére, amelyet kakasmisének hívnak. Sajnos ezen már egyre kevesebben vesznek részt, szinte már el is felejtették.

Sok helyen azonban egyáltalán nem ünneplik a karácsonyt. A buddhistáknál például nem létezik ez az ünnep, nekik ezek a napok ugyanolyanok, mint bármelyik másik az évben. India, Mongólia és számos ázsiai ország ezt a vallást gyakorolja, így onnan nem tudok információkat hozni.

Hozzászólások