Filmek

Vadlovak-Hortobágyi mese november 4-től a mozikban

Éppen tíz évvel ezelőtt mutatta be Török Zoltán előző mozifilmjét Vad Magyarország címmel. Most új vizekre evezett, ugyanakkor csodálatos képi világgal mutatja be országunk vadlovait. A magyar-német-osztrák-svéd koprodukciós dokumentumfilm 2021. november 4-től látható a mozikban. 

Török Zoltán Vad Magyarország című dokumentumfilmje is milliós nézettséggel bírt, bemutatva Magyarország tájait, állatvilágát. Ezúttal a rendező a hortobágyi vadlovak – akikről talán sokan nem tudnak – életét szeretné bemutatni a nagyközönségnek.

Izgalmas látványvilág 

Köszönhetően a mai technikáknak, Török Zoltán és csapata közel négy évet töltött a vadlovak megfigyelésével, forgatással. A másfél órás dokumentumfilmben ismerhetjük meg  Cseppkét is, akinek a mindennapjain keresztül követhetjük nyomon a vadlovak életét. Akárcsak a Hortobágyon megtalálható vadvilágot (sas, róka stb), illetve, hogyan küzdenek meg a Przewalski-lovak az elemekkel, egymással és a végtelen rónasággal.

Az alkotók háromszáz napot töltöttek terepen, nem megrendezett, nem forgattak mesterséges körülmények között. A vadlovakat folyamatosan követték, illetve  Olyan élményben lehet része a nézőnek, amit talán soha nem tapasztalhat meg.

Eldugott területen élő vadlovak

Az ázsiai vagy mongol vadló, a háziasított fajtársaik élő rokona. Ők az egyetlen igazi vadlovak a világon. Nevüket egy orosz tábornokról, Nyikolaj Przsevalszkijról kapta, aki 1881-ben elsőként számolt be róluk. A mentésüket állatkertekkel közösen sikerül Országunkban a Hortobágyi Nemzeti Park területén található meg a legnagyobb állomány, amely egyedülálló a világon. Ide csak kutatók, a park gondozói mehetnek, turisták nem, nehogy megzavarják az állatok életét. A több száz egyedből álló rezervátum, egyedülálló, a világon az egyik legnépesebb állománya közé tartozik. A Przewalski-ló valamivel kisebb, zömökebb, mint a házi ló. Lábuk csíkozott, gerincükön hosszú csík vonul végig. Háremcsapatokban élnek, egy csődörnek több kancája is van. A csődörök egy éves koruk körül külön vonulnak, csapatot hoznak létre, ahol megtanulják a csődör életet: játszanak, harcolnak egymással. A kancák számára fontos a szimpátia, illetve az is jellemző rájuk, elkerülik a beltenyészetet.

Cseppke és a vadlovak történetét Pokorny Lia meséli el a természetfilmben. A Vadlovak-Hortobágyi mese már számos elismerést kapott. Németországban a Green Screen Fesztiválon megkapta a legjobb filmnek járó díjat, az észtországi Matsalu-i Nemzetközi Fesztiválon pedig a legjobb rendezőnek járó elismerést, és a közönségdíjat is elhozta. Amerikában is remekelt, Animal Behavior Society filmes versenyén a legjobbnak választották a vadlovakról szóló természetfilmet.

 

Hozzászólások