Könyvek

Simone St. James – Alkony motel

A megmagyarázhatatlan rejtélyek mindig is foglalkoztatták az embereket. Hiszen az ismeretlen mindig a legizgalmasabb, főleg ha közben a valóság határai is elmosódni látszanak. Simone St. James Alkony motel című története is egy folyamatosan a kézzelfogható és a misztikus világ között ingadozó városkát és hotelt mutat be, ahol természetesen semmi sem az, aminek elsőre látszik.

A történet két idősíkon játszódik. Váltakozó fejezetekben kísérhetjük figyelemmel szereplőink életét. 1982-ben Viv Delaney-t, aki az álmait követve New York-ba igyekszik, ám végül kénytelen egy nyomasztó kisvárosban Fell-ben maradni, ahol éjszakai recepciós állást vállal, a szintén nem kifejezetten barátságos Alkony motelben. 2017-ben pedig az unokahúgát Carly-t, aki megpróbálja kinyomozni, hogy mi történhetett vele váratlan eltűnése után. Ennek érdekében a lány Fell-be költözik és állást vállal a motelben, bízva abban, hogy közelebbről vizsgálva a rejtélyt, képes lesz rájönni annak nyitjára. Rövidesen ki is derül, hogy az Alkony szinte semmit nem változott a korábbiakhoz képest és egy titokzatos erő még mindig nem nyugszik a falak között.

A történet felütése szerint minden adott egy igazi ütős, vérbeli horrorsztorihoz: egy szinte elhagyatott motel fura vendégekkel, egy kíváncsi recepciós és valami titokzatos, ami a falak között bujkál. A történet mégis inkább a thriller műfaj felé hajlik, a misztikum inkább csak mint hangulatfokozó van jelen a történetben. A fő hangsúly a nyomozáson van: azon, amit Carly folytat eltűnt nagynénje után és azon, amit Viv folytatott, mielőtt nyoma veszett volna.

Nagyon izgalmas volt az egész cselekmény, ahogy fejezetről-fejezetre haladva rajzolódtak ki előttünk a történések. A váltott szemszögnek köszönhetően pedig csak még gyorsabban lehetett haladni, mivel az írónő mindig ügyelt rá, hogy lehetőleg a legizgalmasabb pillanatban váltson egyik szereplőről a másikra.

A történet nagyon erős női karakterekkel operál. Ott van elsőként Viv, aki kikerülve a szülői házból szembesül vele, hogy nem minden sikerül mindig úgy, ahogy azt eltervezi az ember és néha kompromisszumokat kell kötni ahhoz, hogy előrébb jussunk. Az, hogy hogyan talál önmagára és kezdi el felépíteni az életét szinte a nulláról, az akár követendő példa is lehetne. Amikor pedig szembe találja magát a motel rejtélyeivel sikerül leküzdenie a félelmét és a kezébe ragadni az irányítást.

Az, aki képes igazán egyedül lenni, összezárva a saját gondolataival-erősebb  bárkinél. Az készen áll. Jöhet bármi.

Unokahúga Carly sok szempontból hasonlít rá. Ő is szívesen megy a saját feje után, nem törődve az esetleges következményekkel és csak egy dolog motiválja, mégpedig az, hogy kiderítse mi történt nagynénjével annyi évvel ezelőtt, és pontot tegyen az ügy végére.

Rajtuk kívül azonban találkozhatunk még erős női karakterekkel, akik nagyban hozzájárulnak a cselekmény előre mozdításához. Ilyen például a fotós Marnie és a rendőrnő Alma. Ők ketten megmutatják Viv-nek milyen is az igazi barátság és mit jelent az, hogy jóban-rosszban kitartanak egymás mellet, úgy hogy nekik is megvannak a maguk problémái. Marnie a fekete fotós, akit mindenféle kétes munkára bérelnek fel, Alma pedig az egyetlen rendőrnő Fell-ben, aki folyamatos zaklatásnak van kitéve férfi kollégái részéről.

A regényben egyébként is kiemelt szerepet kap a nők hátrányos helyzete: számtalan alkalommal, számtalan szereplő utal rá, vagy mint Alma esetében konkrét szituáció is bemutatásra kerül. A Viv által kinyomozni kívánt gyilkosságok áldozatai is kivétel nélkül nők.

A történet izgalmasságára tehát nem lehet panasz, a végső csavarra én személy szerint egyáltalán nem számítottam, pedig nem egy thriller könyvet elolvastam már. Az írónő stílusa is segít a gyors olvasásban: Simone St. James nagyon gördülékenyen, olvasmányosan ír és természetesen ő is szereti az orránál fogva vezetni az olvasóit.

Mindenképpen szót kell ejtenünk a borítóról is, ami nagyon kifejezőre sikerült, remekül megadja a történet misztikus, kicsit nyomasztó alaphangulatát.

Összességében tehát elmondható, hogy az Alkony motel egy remek választás lehet azoknak a thrillerrajongóknak, akik szeretik a szövevényes rejtélyeket és azt, ha egy kis természetfeletti is bekacsint a történésekbe.

A recenziós példányért köszönet az Agave Könyveknek!

Jasper Dewitt – A beteg

 

 

Hozzászólások