Könyvek

Sally Rooney – Hová lettél, szép világ

Amikor azt hinnénk, hogy a Normális emberek után Sally Rooney már nem tud újat mutatni, akkor megjelenik a Hová lettél, szép világ és mindent megváltoztat. Az írónő nevéhez emellett olyan regény fűződik továbbá, mint a Baráti beszélgetések, ami a másik kettőhöz hasonlóan hatalmas sikernek örvendett. De mi a helyzet a 21. Század Kiadó mostani újdonságával? 

A történet Alice-ről szól, aki egy fiatal, 30-as írónő és megismerkedik Felixszel, a szintén korabeli raktéri dolgozóval. A páros úgy dönt, hogy Rómába utazik, miközben megismerkedünk a lány legjobb barátnőjével is. Eileen Írország fővárosában, Dublinban él és éppen egy hosszú kapcsolatának lett vége, amikor újra flörtölni kezd egy régi, gyerekkori ismerősével, Simonnal. Az igazi hús és vér embereknek leírt karakterek egyszerűen levettek a lábamról, hiszen szinte nem tudnék belekötni egyetlen mondatukba sem.

Meg fogom kérdezni, hogy te is szoktál-e rám így gondolni, és te azt fogod felelni, hogy nem, nem igazán.

Sally-nek már korábban is sajátságos volt a stílusa az írás terén, hiszen amellett, hogy huszonévesen lett napjaink egyik legsikeresebb alkotója, nagy szerencséje volt, hogy jókor volt jó helyen. A Normális emberekből ugyanis sorozat is készült, amit talán nem is nagyon van olyan fiatal, aki ne ismerne. Nem véletlen, hogy rövid idő alatt lett akkora rajongótábora és, hogy megalkotta a Hová lettél, szép világ című regényét. A tömör írásmód azonban kicsit sem vesz el a kötet nagyságából. A rendkívül gyors lefolyású könyv nem váltja meg a világot, de közelebb hoz bennünket a valódi élethez. Nem kalauzol el bennünket egy teljesen más világba, olyan, mintha egy kis időre elköltöztünk volna egy másik városba.

A középpontban az élettapasztalat, illetve annak hiánya áll, hogy a fiataloknak mennyi mindennel kel még tisztába kerülniük ahhoz, hogy igazán felnőhessenek. A szereplők viszonya egymással eléggé bonyolult, amit csak és kizárólag maguknak köszönhetnek. Sajnos a mai világban nehezen fejezzük ki az érzéseinket, így ezeket sokszor túl hosszú ideig tartjuk meg. Éppen erről szól ez a kötet is, hiszen Alice, Felix, Simon és Eileen sem túlzottan szószátyárok, rengeteg hibát vétenek, amit nem minden esetben tudnak gyorsan helyrehozni.

Nagyon tetszett benne, hogy bár a két fiú és a két lány folyamatosan tartós kapcsolatról álmodozik, rengeteg dologtól félnek, ami az élet velejárója. Kivel ne fordult volna elő már mindez? Mindenki szeretne szerelmes lenni anélkül, hogy bármi miatt aggódna. De sajnos ez nem így megy és ez az, amiért ez a regény annyira magával ragadó. Nem akar olyat mutatni, ami nem létezik. Rendkívül könnyen bele tudtam magam élni, hiszen hasonló élethelyzetben vagyok én magam is.

Simon egy igazán őszinte, ámde csendes karakter volt, míg Felix volt kettejük közül a fondorlatosabb és vagányabb. A két lány még a Trinity Collage irodalmi szakán találkozott össze és azóta ápolnak nagyon jó kapcsolatot. Alice ugye író, míg Eileen főszerepkesztő újságíró, ezen felül azonban nem sok közös van bennük, mégis megtalálták a közös hangot. Az életben is így van, nekem is vannak olyan barátaim, akikkel nem sok közös van bennünk, mégis valamiért órákig el tudunk beszélgetni és számíthatunk egymásra. Ez egy bizonyos kor felett szerintem elkerülhetetlen.

Jobb annak, akit páran nagyon szeretnek, mint annak, akit sokan kedvelnek.

A kötetben sokszor téma a szexualitás, ami nem lett sem túl erotikus, sem túl zavaró. Pont annyit kaptunk belőle, amennyire szükség van ahhoz, hogy a Hová lettél, szép világ valóságos és hiteles lehessen. Éppen ezért írtam már az elején, hogy egyszerűen nem tudok mibe belekötni vele kapcsolatban, mert bár nem szól túl sokról, aki igazán akar, rengeteg dolgot láthat bele és tanulhat belőle. Ajánlom tehát minden fiatal felnőttnek, aki szeretne egy kis megértésre találni az életben!

A recenziós példányért köszönettel tartozunk a 21. Század Kiadónak!

Jill Mansell – Minden kezdet nehéz

Hozzászólások