Könyvek

Érkezik az utóbbi évek legjobb fantasy debütálása!

Október 9-én érkezik magyarul Ed McDonald Éjszárny című regénye, ami 2017 egyik legjobb grimdark fantasy regénye lett. A kötetet a műfaj legnagyobb alakjai – pl. Mark Lawrence, Anthony Ryan, Brian Staveley – rendkívüli módon méltatták. A szerző azóta elkészült már a folytatással is, a Hollódal várhatóan 2019 márciusában érkezik a magyar könyvesboltok polcaira.

Az Éjszárny egy gonoszságtól romlott világot tár az olvasó elé, amiben a jók és rosszak nagy harca van kilátásban, de az ismerős elemek ellenére végig az új ötleteket alkalmaz. A világ felépítése megfelel az általában ismert grimdark fantasy világok szintjének, de minimálisan ismerkedik már a modern technológiákkal, például különleges képességű emberek fonják a vil nevű anyagot, ami a helyi áramnak felel meg. Földrajzi értelemben a Birodalommal szemben áll a Kárhozat, egy gonosz mágiával fertőzött pusztaság, ahol a Mély Királyai és rettenetes seregük él, akik az elmúlt évszázadok, évezredek során többször nekimentek már a Birodalmat védelmező Névteleneknek, de eddig rendre sikerült visszaverni őket és tartani az így kialakult patthelyzetet.

Ebben a világban él Ryhalt Galharrow parancsnok és a különféle bűnözőkből, zsoldosokból összeverbuvált serege, az Éjszárnyak. Galharrow gyakran teljesít küldetéseket a Kárhozatba – az egyik Névtelen a legfőbb megbízója, aki egy hollón keresztül kommunikál Galharrow-val, ami a férfi karján lévő hollótetoválásból szokta kitépni magát –, a legújabb útja azonban olyan katasztrófába torkollik, amire sosem gondolt volna. A könyvben ugyanolyan jól megismerhetjük a Kárhozat világát, mint Valengrad városának intrikákkal teli életét, a világépítést egyenlő arányban váltják az izgalmas harcok. McDonald nem fél nagy kockázatokat vállalni és kemény döntéseket hozni a történetén keresztül, így a tétek komolyabbak, a feszültség tapinthatóbb.

A szerzőről

Ed McDonald az írói karrierje előtt különféle munkákat végzett, többek közt dolgozott kalandmesterként a Blizzard Entertainmentnek. Az Éjszárny az első regénye, aminek a jogait mostanra tíz országban adták el, és zajos kritikai sikert aratott. A szerző magát hatalmas fantasy geeknek vallja, a szabadidejét különböző hosszúkardok, rapírok és bárdok forgatásával tölti.

Ed McDonald – Éjszárny

A széttört és szenvedő égbolt alatt terül el a Kárhozat végtelen és fertőzött sivataga, a halhatatlan Mély Királyai ellen vívott könyörtelen háború sötét mementója. A féktelen pusztítás lassan száz éve ért véget, amikor a Birodalom bevetette a Nall-gépezetet, az ismert világ leghatalmasabb fegyverét. Legyőzni azonban nem sikerült vele a királyokat, csupán kordában tartani – a mostanra romlott mágiával és vérszomjas démonokkal teli pusztaságban a halhatatlan uralkodók nagyon is éberek. Csak a megfelelő pillanatra várnak.

A fejvadász Ryhalt Galharrow jól ismeri a Kárhozatot. Amikor a hollót ábrázoló tetoválása életre kel, hogy előadja sürgető üzenetét, Galharrow az Éjszárnyakként ismert csatlósaival egy titokzatos nemesasszony keresésére indul az egyik távoli helyőrségbe. Egyikük sincs azonban felkészülve arra, amit ott találnak: a Mély Királyai nem félik többé a Nall-gépezetet, és óriási seregükkel megindulnak a Birodalom felé. Az egyetlen reményt egy rég halott varázsló öröksége jelentheti, ám az Éjszárnyak ideje fogytán van.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?