Könyvek

Pam Jenoff – Elvesztek Párizsban

Minden alkalommal elmondom, hogy hatalmas kedvenceim azok a könyvek, amelyek igaz történet alapján íródtak – vagy játszódnak. Ilyen például Pam Jenoff regénye is, az Elvesztek Párizsban, amely a második világháború alatt szolgáló angol titkosszolgálatnál dolgozó nőket veszi alapul. A kötet az elejétől a végéig fogva tartott és egyszerűen imádtam!

Sok történelmi regényre jellemző, hogy több idősíkon játszódik, több szemszöggel. Ez itt is így van. Az egyik szál 1944-ben játszódik, ahol Eleanor Trigg vezetésével létrejön az angol titkosszolgálat női hálózata. Ezen a szálon ismerhetjük meg, hogy hogyan találták meg, illetve képezték ki a fiatal lányokat, asszonyokat a bevetésekre, hogyan ruházták fel őket francia jellemvonással. Valamint, hogy hogyan küldték őket a terepre, majd ott, hogyan teljesítettek.

A másik szál 1946-ban játszódik, ahol Grace munkába menet a pályaudvaron egy bőröndöt talál, benne tizenkét nő fényképével. A fényképeket magához is veszi, a bőröndöt pedig visszacsúsztatja a pad alá. Később, mikor visszatér oda, a bőrönd már nincs ott és elhatározza, kideríti kié volt a táska és kik is vannak azokon a képeken. Grace-nek itt még fogalma sincsen arról, milyen nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen ebben az időben még erősen érezhető a háború hatása…

Ahogyan az a címből is sejthető, ez nem egy könnyed történet, ugyanakkor kétség kívül fordulatokban és csavarokban gazdag, elképesztően izgalmas kémsztori. Különösen tetszett benne, hogy bár igaz történet alapján íródott, mégis egy történelmi fikcióról beszélünk, amely nagyon hitelesen és reálisan adja át a cselekményt. Egyszerre izgulunk és borzongunk az olvasása alatt.

– A múlttal már senki se foglalkozott szívesen. Minden megváltozott, összekavarodtak az oldalak, a játékszabályok. Az oroszok hirtelen szovjetekké változtak. A német tudósokat, akik nem sokkal korábban emberek millióinak kiirtásában segédkeztek, az amerikaiak az Államokba csábították, hogy az atombombán dolgozzanak. Őket nem állították bíróság elé, hiába szolgáltak rá. A brit kormány is a legszívesebben mélyen elásta volna az ügyet.
– Csak épp Eleanor nem.

Nagyon tetszettek továbbá a karakterek, akik a lehető legkülönbözőbbek voltak. Eleanor például egy kelet-európai bevándorló, aki valahogy mégis felküzdötte magát odáig, hogy a háború utolsó éveiben a brit SOE-nál ő legyen a női titkos ügynökség megalapítója. A nőben hatalmas bizonyítási vágy van, az elejétől a végéig igazán lenyűgöző személyiség, akinek a szemszögét mindig nagyon vártam.

Grace kíváncsisága és bátorsága is igazán meggyőző. Az igazán végső sakkfigura, aki az igazságot próbálja megtudni. Habár érzi a kockázatot, mégis hajthatatlan elszántsággal próbál rájönni, ki volt az a bizonyos Trigg, mi lett a képeken szereplő titkos ügynök lányokkal? Ki okozta a vesztüket?

Igazán csavaros történelmi fikció, női sorsok szövevényes hálózatával.

Nagyon tetszett, hogy bár már több hasonló történetet olvastam, az Elvesztek Párizsban mégis tudott újdonságot mutatni. Izgalmas politikai játszmák, kockázatok és bátor nők sorsfordító döntéseivel. A leginkább mégis az nyűgözött le, hogy a szereplők nem tudták, mire vállalkoznak, mégis képesek voltak az ismeretlenbe lépni az igazság érdekében, a békéért.

Az olvasása során sokszor elgondolkodtam. Vajon ha lenne egy kislányom, ott  tudnám hagyni, hogy részt vegyek egy olyan életre szóló kalandban, amely bár jól fizet, lehet az életembe kerül? Vagy csak úgy általánosságban, elvállaltam volna? Lettem volna olyan bátor, mint Marie Roux?

Eleanor az eltűnt Marie után kezd nyomozni, akik után pedig Grace. Izgalmas és szövevényes történet, tele meglepő fordulattal. Ez a három nő annyi izgalmat tartogat számunkra, hogy egy pillanatig sem fog unatkozni az olvasó. Ráadásul egytől-egyig lenyűgözőek, ami miatt könnyű velük azonosulni egy együtt érezni. Ha tehát szívesen olvasol női kémekről, szabotázs akciókról, szívesen olvasol olyan fikciót, amiben az ő küzdelmüket írják le, akkor ez egy remek olvasmányélmény lehet számodra is.

A recenziós példányért köszönet az Agave Könyveknek!

Blake Crouch – Menekülj

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?