Kultúra

Hogyan kell jelentkezni az egyetemre?

Most már az egyetemre/főiskolára való jelentkezés is elektronikus úton történik. A felvi.hu-n nagyon egyszerű megtalálni, viszont bármi meglepő, csak akkor tudod ezt megtenni, ha korábban már regisztráltál az oldalra. A jelentkezés kizárólag akkor történik, ha február 15.-e éjfélig teszed ezt meg. Sokan kérdezték, ha már beküldted a jelentkezésedet, lehet-e változtatni rajta. Igen lehet, amíg ez a határidő le nem jár . Akár egyetemet is tudsz cserélni, illetve sorrendet változtatni.
Összesen három képzést jelölhettek meg ingyenesen, viszont kétezer forintonként ezeknek a száma növelhető, de ebből csak kettőt jelölhetsz meg. Ezeknek a hitelesítési időpontja február 23.-a postai, illetve internetes úton. Ahhoz, hogy te ezt online is megtudd tenni, el kell menni az okmányirodába és ügyfélkaput kell nyitnod. Ez egy tök szuper dolog, kell hozzá a lakcímkártyád és a személyigazolványod, megmondod az ott dolgozó emberkének, hogy miért jöttél és baromi gyorsan el is készítik, így lesz egy elektronikus aláírásod. Ha ez kész van, nem kell a postával szórakoznod, egyszerűen fogod magad és mindent betáplálsz a gépedbe és csókolom.
A jelentkezés során nem kell attól félned, hogy valamit elütsz vagy kihagysz, mert a rendszer jelezni fogja és érvénytelennek tekinti, így nem lép tovább, ha kifelejtesz dolgokat.
Ha adatmódosítás történik, például éppen költözés folyik, akkor azt kizárólag te, a felvi.hu-n meg tudod változtatni, de ha gondban vagy vele, nem vagy biztos magadban, fordulj az ilyen ügyeket intéző tanárodhoz! Ezt azért kell megtenned, mert ha lezárult a változtatási határidő, a (pl.) a címed nem elérhető a jelentkezésed érvénytelen lesz. A mi iskolánkban is előfordult hasonló szituáció és a tanulmányi igazgatóhelyettesünknek sikerült elérnie hosszas papírmunka és telefonálgatások során a változtatást, bár egy kicsit nehéz volt. Szóval figyeljetek oda!
A végső hiánypótlás július 12.-e, ugyanis eddig kapja meg mindenki az érettségi bizonyítványát, ha éppen nyelvvizsgázott akkor az arról szóló dokumentumokat, valamint a többi többletpontos dolgokat pótolhatjátok. Ha nem akartok ügyfélkaput nyitni az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190 címre kell postáznotok a papírokat (itt ne felejtsétek el kinyomtatni a hitelesítő adatlapot). Fontos, hogy mindent az előírtak szerint töltsétek fel!
A következő fontos dátum az július 26.-a, amikor kihirdetik a ponthatárokat és megtudod bekerültél-e az adott intézetbe.
Nézzük az űrlapokat. Ne feledjétek, hogy mindenre figyeljetek oda, olvassatok el és semmit se hagyjatok ki. A különböző lapoknál megállhattok, nem kell egyszerre kitölteni őket.
Az első lap nagyon egyszerű, csupán a személyes adatokat kell megadni, semmi extra. Születési név, hely, lakhely, a szokásos dolgok. Ne aggódjatok az adataitokat diszkréten kezelik, az Oktatási Hivatal vezeti az oldalt, szóval nem tanácsos felhasználónévnek beírni, hogy ‘fikuszkukisz’.
Mint láthatjátok teljesen degenerált módon, minden le van oda írva jobb oldalra a súgóban, hogy mit kell csinálni. Oda van írva szó szerint, hogy hova kattints, mivel tudsz törölni, hogyan tudsz görgetni stb. Lehetetlenség elrontani, szóval nem kell aggódni. Még azt is kiírja – ahogy a képen láthatjátok – mennyi képzést tudsz ingyenesen megjelölni. Ha az adott szakra kattintasz, megtudod tekinteni a felvételi követelményeit, tehát ha nem vagytok benne biztosak mik kellenek, nézzétek meg nyugodtan.
Ne ijedjetek meg ahogy az egyik barátnőm. Először a kart tudjátok kiválasztani és csak utána a szakot!
Ahol a kis x-et látjátok, ott tudjátok törölni a hibás adatokat (tudom, nagyon meglepő), tehát mint látjátok, van mód a cserére. Amint beírtatok több szakot, a zöld nyilak megjelenése után változtathatjátok a sorrendet, ezért nem muszáj az egyetemek beirkálását sorrendbe megtenni. Csak azután tudsz továbbhaladni, hogy mind a három szakra jelentkeztél, ezután jelenik meg a ‘sorrend mentése’ gomb.
A következő menüpontnál található olyan, hogy a középiskolai OM kódja. Én néztem mint borjú az új kapura, mi lehet ez, aztán rájöttem (na meg oda is volt írva, csak PONT elkerülte a figyelmem), hogy az év végi bizonyítványon ez rajta szerepel. Tehát mielőtt elkezditek a kitöltést tanácsos elkérni a bizonyítványaitok fénymásolatát, ahol OM azonosítóként szerepel.
Nos az érettségi eredményig, lezárásig és a hitelesítés idejéig én csak ezeket töltöttem ki a felvin, tehát egyenlőre ennyit tudtam nektek segíteni. Ha bárkinek bármi kérdése van írjatok nekem, ahogy eddig tettétek, akár facebookon, akár itt kommenben, szívesen olvasom őket, ahogy a megjegyzéseiteket, hozzászólásaitokat is! Hamarosan érkezem a következő információadaggal.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .