Hogyan tudok pontokat szerezni a felvételihez?

Mint tudjátok a felvételi pontokat idén még kétféleképpen tudja kalkulálni a felvi.hu. Ez a jövő tanévtől nem tudom, hogy hogyan lesz, de idén még lehet duplázni, így ha valakinek nem jók az év végi jegyei, az érettségi százaléka átlagban, akkor a két fő érettségi tárgyát a kalkulátor duplán számítja.
Mielőtt megmutatom, hogy a pontszámító kalkulátor hogyan működik, azért elmondom, hogyan lehet pontokat szerezni. Az első és legfontosabb, hogy az érettségi pontjaidba a 11., illetve a 12. év végi eredményed számítanak. Sokan azt hiszik 12.-ben a félévi jegyek a fontosak, de ez marhaság, maximum egy-két egyetem/főiskola kéri, de ez igen ritka és a honlapjukon feltüntetik valahol.
Összesen 500 pont gyűjthető. Ebből száz az öt tantárgy, tehát az irodalom, a nyelvtan, töri, matek, angol, illetve most már egy darab természettudományi tantárgy (földrajz, kémia, biológia, fizika). Ha ezekből olyat választasz, ami tizedikben kiment az órarendből, akkor logikusan az utolsó két évi eredmény számít, tehát a 9. és a 10. osztályos év végi eredmény. További száz pont gyűjthető az érettségi átlagából, majd az érettségi pontokból kétszáz pont. Ez így összesen négyszáz. Az utolsó száz pont a többletpontokért kapható. És akkor most mindenki számolja össze hányszor írtam le az egész bejegyzésben a pont szót.
Többletpontok szerzésénél a lehetséges opciók:

1, Nyelvvizsga: Ha középszintű nyelvvizsgával rendelkezel, akkor plusz 28 pontot kapsz a már meglevő pontjaid mellé, ami szerintem nem kis szám, hiszen itt mint tudjuk, minden darab számít. Ezzel szemben, ha emelt szintű nyelvvizsgát teszel, az már +40 pont. Megéri tanulni, nem?
2, Emelt szintű érettségi: Ha emelt szinten érettségizel az azt jelenti, ha eléred a 45 százalékot, akkor az elért százalékodért kapott pont mellé kapsz még plusz ötvenet. Viszont ez még nem számít elég jónak, szóval azt tanácsolom ezt a lehetőséget csak akkor válaszd, ha minimum a 60%-ot eléred.
3, OKTV: Azaz az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken részt vett eredményekért, ha az első 10.-ben benne vagy 100 pont, 11-20-ig 50 pont, illetve ha az első 21-30-ban vagy benne +25 pont jár. Szerintem ez tök jó! Ha nem felejtem el leadni a jelentkezési lapot, akkor teljesen biztos, hogy indulok magyarból, még ha nem is nyertem volna. Egy próbát megér!
4, SZÉTV: Őszintén szólva lövésem se volt mi ez, de egy kis nézelődés után rájöttem, hogy ez a Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén részt vett eredményekről szól és a pontszámítás ugyan úgy van, mint az OKTV-nél.
5, TUDOK: Na erről olyan hosszú szöveg volt, hogy nem bírtam végigolvasni, ez a Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciájának a rövidítése és aki erről többet szeretne tudni, az ITT megtekintheti.
6, OKJ-s képzés: Bizony, ha valaki azután jelentkezik egyetemre/főiskolára, hogy OKJ-s képzésen vett részt, többletpontot kap. Ez kicsit bonyolult és attól is függ, hogy milyen szakirányú képzést végzett el az illető, valamint attól is, hogy a képzést biztosító szakemberek, hogyan határoznak. Szerintem ez egy kicsit szemétség, de hát ez van sajnos.
7. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny: Igen, sikerült ezt leírnom és nagyon büszke vagyok magamra. Tehát az itt elért legalább harmadik helyezésért plusz harminc kapható.
8, Országos Művészeti Tanulmányi Verseny: Ezért sajnos csak plusz húsz többletpont kapható, annak ellenére, hogy minimum országos harmadik helyezettnek kell lenni.
9, Sportteljesítmény: Az olimpián való részvételért – amibe a sakkolimpia is beletartozik – plusz 50 többletpont jár. Ha világ-, illetve Európiai-bajnokságon részt vett és legalább 3.helyezést ért el, az +30 többletpont; korosztályos világ- és Európa-bajnokságon való részvételért, amelyben szintén legalább 3. helyezést ért el, húsz többletpont; ugyan így Országos bajnokságon való részvételért plusz 15 többletpont és végezetül újfent így, diákolimpia döntőjében elért legalább 3. helyezésért 10 többletpont kapható.
10, Esélyegyenlőség: Tehát ha segélyezett vagy, terhes vagy gyermeket gondozó vagy, illetve fogyatékossággal élő, akkor plusz negyven pontot érdemelsz. Ha mindhárom, akkor is csak ennyi.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?

Change Language To: Hungarian