Hogyan tudok pontokat szerezni a felvételihez?

Mint tudjátok a felvételi pontokat idén még kétféleképpen tudja kalkulálni a felvi.hu. Ez a jövő tanévtől nem tudom, hogy hogyan lesz, de idén még lehet duplázni, így ha valakinek nem jók az év végi jegyei, az érettségi százaléka átlagban, akkor a két fő érettségi tárgyát a kalkulátor duplán számítja.
Mielőtt megmutatom, hogy a pontszámító kalkulátor hogyan működik, azért elmondom, hogyan lehet pontokat szerezni. Az első és legfontosabb, hogy az érettségi pontjaidba a 11., illetve a 12. év végi eredményed számítanak. Sokan azt hiszik 12.-ben a félévi jegyek a fontosak, de ez marhaság, maximum egy-két egyetem/főiskola kéri, de ez igen ritka és a honlapjukon feltüntetik valahol.
Összesen 500 pont gyűjthető. Ebből száz az öt tantárgy, tehát az irodalom, a nyelvtan, töri, matek, angol, illetve most már egy darab természettudományi tantárgy (földrajz, kémia, biológia, fizika). Ha ezekből olyat választasz, ami tizedikben kiment az órarendből, akkor logikusan az utolsó két évi eredmény számít, tehát a 9. és a 10. osztályos év végi eredmény. További száz pont gyűjthető az érettségi átlagából, majd az érettségi pontokból kétszáz pont. Ez így összesen négyszáz. Az utolsó száz pont a többletpontokért kapható. És akkor most mindenki számolja össze hányszor írtam le az egész bejegyzésben a pont szót.
Többletpontok szerzésénél a lehetséges opciók:

1, Nyelvvizsga: Ha középszintű nyelvvizsgával rendelkezel, akkor plusz 28 pontot kapsz a már meglevő pontjaid mellé, ami szerintem nem kis szám, hiszen itt mint tudjuk, minden darab számít. Ezzel szemben, ha emelt szintű nyelvvizsgát teszel, az már +40 pont. Megéri tanulni, nem?
2, Emelt szintű érettségi: Ha emelt szinten érettségizel az azt jelenti, ha eléred a 45 százalékot, akkor az elért százalékodért kapott pont mellé kapsz még plusz ötvenet. Viszont ez még nem számít elég jónak, szóval azt tanácsolom ezt a lehetőséget csak akkor válaszd, ha minimum a 60%-ot eléred.
3, OKTV: Azaz az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken részt vett eredményekért, ha az első 10.-ben benne vagy 100 pont, 11-20-ig 50 pont, illetve ha az első 21-30-ban vagy benne +25 pont jár. Szerintem ez tök jó! Ha nem felejtem el leadni a jelentkezési lapot, akkor teljesen biztos, hogy indulok magyarból, még ha nem is nyertem volna. Egy próbát megér!
4, SZÉTV: Őszintén szólva lövésem se volt mi ez, de egy kis nézelődés után rájöttem, hogy ez a Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén részt vett eredményekről szól és a pontszámítás ugyan úgy van, mint az OKTV-nél.
5, TUDOK: Na erről olyan hosszú szöveg volt, hogy nem bírtam végigolvasni, ez a Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciájának a rövidítése és aki erről többet szeretne tudni, az ITT megtekintheti.
6, OKJ-s képzés: Bizony, ha valaki azután jelentkezik egyetemre/főiskolára, hogy OKJ-s képzésen vett részt, többletpontot kap. Ez kicsit bonyolult és attól is függ, hogy milyen szakirányú képzést végzett el az illető, valamint attól is, hogy a képzést biztosító szakemberek, hogyan határoznak. Szerintem ez egy kicsit szemétség, de hát ez van sajnos.
7. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny: Igen, sikerült ezt leírnom és nagyon büszke vagyok magamra. Tehát az itt elért legalább harmadik helyezésért plusz harminc kapható.
8, Országos Művészeti Tanulmányi Verseny: Ezért sajnos csak plusz húsz többletpont kapható, annak ellenére, hogy minimum országos harmadik helyezettnek kell lenni.
9, Sportteljesítmény: Az olimpián való részvételért – amibe a sakkolimpia is beletartozik – plusz 50 többletpont jár. Ha világ-, illetve Európiai-bajnokságon részt vett és legalább 3.helyezést ért el, az +30 többletpont; korosztályos világ- és Európa-bajnokságon való részvételért, amelyben szintén legalább 3. helyezést ért el, húsz többletpont; ugyan így Országos bajnokságon való részvételért plusz 15 többletpont és végezetül újfent így, diákolimpia döntőjében elért legalább 3. helyezésért 10 többletpont kapható.
10, Esélyegyenlőség: Tehát ha segélyezett vagy, terhes vagy gyermeket gondozó vagy, illetve fogyatékossággal élő, akkor plusz negyven pontot érdemelsz. Ha mindhárom, akkor is csak ennyi.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?

4 thoughts on “Hogyan tudok pontokat szerezni a felvételihez?

 • 2016-01-20 at 19:25
  Permalink

  Szia!
  Az emelt érettségihez egy apró gondolat; lehet, hogy minél jobb, annál jobban jársz, de aki annyira nem jó tanuló, az se ijedjen meg, és annak üzenném; számolj utána. Ha írsz mondjuk egy 95%os közepet, akkor van 95 pontod. Ha viszont írsz egy 45%os emeltet és rádobod még azt az 50 pontot, akkor ugyanott vagy – és ha elérnéd közepen a 95-öt, akkor nem írsz emelten sem 45 százalékot, tehát az emelttel, ha csak egy kicsit is érted az anyagot, jobban jársz – és fontos, hogy csak a megjelölt szakhoz illeszkedő tárgyakat számítják be; szóval anglisztikán nem fogják elfogadni a te 80%os emelt tesi érettségidet.

  Reply
 • 2016-01-20 at 19:41
  Permalink

  Én azért még annyit hozzátennék, hogy nem mindegy, hogy milyen emelt érettségit teszünk – csak azt fogadják el, ami a felsorolt elfogadott érettségik között van. Szóval ha például föciből érettségizik valaki, azt nem fogadják el mondjuk egy nyelvi szakon mint többletpont.
  És annak is megéri utánanézni, hogy elfogadják-e ezeket a plusz pontokat nyújtó lehetőségeket, például mint az emelt érettséginél, nem mindegy, hogy miből OKTV-zel.
  ÉS arra is érdemes figyelni, hogy egy nyelvi emelt érettségi és egy nyelvvizsga (ugyanazon nyelvből) nem összevonható. Szóval, ha van egy emelt angol érettségid és egy angol felsőfokú nyelvvizsgád, akkor csak a nyelvvizsga pluszpontját kapod meg (ami ugyebár kevesebb, mint az emelt érettségiért járó)

  Reply
 • 2016-01-21 at 15:51
  Permalink

  Igen, teljesen igazatok van abban, hogy nem mindegy miből érettségizünk, ezt a következő részben szerettem volna leírni, mikor a kalkulátor használatát írom. 🙂
  Viszont az OKTV-s gondolatot köszönöm szépen, ezt nem is tudtam, nagyon jó, hogy írtad! Igen, az angolnál igaz, hogy kevesebb többletpont járt a nyelvvizsgáért. Viszont ha van egy emelt szintű érettségid (legalább 60%-os) én úgy tudom, hogy ahhoz automatikusan jár egy középszintű (B2) érettségi, nem?

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .