Gasztro

Gasztro könyvajánló

Manapság nagyon híresek a gasztronómiai könyvek, szakácskönyvek, amelyekben számtalan recept, tipp megtalálható és amelyek gyakran egy-egy diétára is épülnek. Mind a magyar, mind a külföldi szerzők remek kötetekkel állnak elő, ezekben gyűjtik össze, az ő általuk képviselt és előtérbe helyezett fogásokat. Gondoljunk csak Jamie Oliverre vagy Gordon Ramsey-re.

Hoztunk most nektek néhány könyvet, hátha ti is kedvet kaptok ezekből csemegézgetni!

Magyarország hagyományos ételeivel kell kezdenünk a sort. Ha hazánk konyhájára gondol valaki, rögtön a gulyásleves, a paprikás csirke és a halászlé azok, amik eszébe jutnak, pedig a paletta széles és igen változatos. Nagyanyáink remek és kiváló ízű ételeket tettek mindig az asztalra, pedig ők nem receptes könyvekből, hanem a szüleiktől lesték el a praktikákat, illetve egyszerű alapanyagokból is változatosan tudtak főzni. A nehezebb elkészítésű kelt tésztás ételektől, egészen a főzelékekig. Ezeket szépen lejegyezték egy füzetbe, és ráhagyták az utókorra. Nekem személy szerint, nagyon jó olvasni nagymamám által írt kis receptes füzetet, amelyben sokféle finomság megtalálható.

Az ilyen kis jegyzetekhez hasonlít Horváth Ilona Szakácskönyve, amelyben a recepteken kívül az alapokról is szó esik, például a konyhatechnikai eljárásról, a fűszerekről, városi és vidéki konyháról, gyakorlati tippekről. Az ételek főbb témákra vannak bontva, így az olvasó és a főzni vágyó könnyedén tud keresgélni különböző húsok, zöldségek, levesek és sütemények közül.
Horváth Ilona szakácskönyve szinte alapmű hazánkban, szinte a legtöbb háztartásban megtalálható.

Séfek könyvei

A második szakácskönyv az ausztrál étteremtulajdonos, tévészakács és gasztronómiai író házias receptjeiről ismert. Elfoglaltságai miatt Bill Granger olyan recepteket talált ki, amelyek házias ízeket jelentenek, elkészítésük mégsem kerül sok időbe. Ezzel igyekezett inspirációt adni az olyan családok részére, akiknek a rohanó hétköznapjaik miatt, gyorsan kell összeütniük valamit. Bill Granger szakácskönyvében olyan ételek találhatóak, amelyekhez kevés alapanyag szükséges, mégis ízletesek. Reggeli, tízórai ebéd, illetve vacsora tippek, továbbá vendégváró fogások-és csipegetések is helyet kapnak a Most te főzz című könyvben.
Bill Granger két tévésorozatot készített eddig, amelyet 27 országban is sugároztak. Magyarországon mindkét „Bill, Sydney szakácsa” címmel vetítette a Spektrum tv, majd a tv Paprika is.

Végül egy magyar könyvvel folytatnánk a sort, ez pedig nem más, mint a Kossuth Kiadó által bemutatott, Bernáth József által írt, Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren című kötete. Ebben a séf szintén segíteni szeretne azok számára, akik még nem próbálták ki magukat a konyhában vagy akik gyorsan elkészíthető ételeket szeretnének enni. Ezeket a recepteket az ő ízlése szerint írta meg könyvében, de bátran buzdít mindenkit akár a kísérletezésre, változtatásra. A kötetben kétszáz ételt mutat be, például levesek, főételek (csirkepörkölt, Csáky-rostélyos), köretek (burgonyapüré, rizs, házi tészta), szendvicsek, de találhatunk benne édességet is. Az egyes ételeket egytől-egyig aprólékosan, fotókkal kiegészítve mutatja be. Aki most kezd bele a főzés tanulásba, bátran fogja kezébe ezt a szakácskönyvet is, hiszen nagyon hasznos tippeket és recepteket talál benne.

Aki szeretne megtanulni főzni, vagy csak néhány különlegesebb, gyorsabb fogásokra vágyik, bátran ajánljuk számukra ezeket a könyveket.

 

Hozzászólások