Filmek

Encanto: Mitől lesz valaki különleges?

Ki ne szeretne különleges lenni és kilógni a sorból? Ki ne akarná, hogy az emberek egy pozitív tulajdonsága miatt az eszükbe véssék? Valahol mind vágyunk erre. Sok más mellett ezért is esünk szerelembe, barátkozunk, emeljük fel a hangunkat. De az élet nem éppen arról híres, hogy mindent megad nekünk. Épp ellenkezőleg.

Üdv a Madrigal családban!

A világ többi részétől elzártan, varázslatos hegyek-völgyek között egy első látásra teljesen hétköznapi falucskában él Mirabel, a Madrigal család egyik legfiatalabb tagja. Rokonai egytől egyig különleges képességeket, úgynevezett ajándékokat kaptak kiskorukban. Pepa nagynénije irányítani tudja az időjárást, édesanyja főztje szó szerint gyógyír mindenre, egyik nővére bármit képes felemelni és még sorolhatnánk. A lány azonban valamilyen okból nem kapott képességet.

Amikor unokaöccse, Antonio ajándékozási ceremóniáján egy látomásában a képességeket adó gyertya elalszik és az elvarázsolt ház összeomlik. Mirabel esélyt kap arra, hogy valamiben hasznára legyen családjának. Hogy a látomás ne valósulhasson meg, fel kell keresnie nagybátyját, Brunot, aki évekkel azelőtt maga mögött hagyta a családot.

Noha az első vetítések során nem aratott nagy sikert, később rendkívül népszerű lett. A részletes animáció és a Lin-Manuel Miranda (Moana, Hamilton) által írt betétdalok mellett a reprezentációban bővelkedő történet is elnyerte a nézők tetszését.

Amikor a múlt beárnyékolja a jövőt…

Leginkább azonban a szerethető főszereplők és a velük való azonosulás hozta meg a készítőknek a sikert. Mirabel, mint a második legfiatalabb, a testvéreihez és unokatestvéreihez képest átlagos, láthatatlan Madrigal gyermek nővérével, a fizikailag természetfeletti erővel rendelkező, de mentálisan szorongó, bizonytalan Luisa is sokak szíve csücske lett.

Annak ellenére, hogy az Encanto gyerekmese, mindenkinek ajánlott. Ha nem a karakterekkel, akkor a dalok egy-egy sorával lehet azonosulni. Persze, a vége a műfajhoz illően más, mint amilyet az ember várna, de a téma ugyanaz marad.

Az Encanto minden korosztály számára szórakoztató, ugyanakkor szívfacsaró módon mutatja be, milyen egy generációs trauma, ami egy emberrel történik, ám annak családtagjaira is kihathat, ha nem foglalkoznak vele. Mit jelent erősnek lenni? Lehet-e valaki tökéletes? Mi tesz téged különlegessé? És megmenthető-e a mindenki által istenített varázslat?

Ha a fenti kérdések közül bármelyikre is választ szeretnél találni, az Encanto neked ajánlott!

20 érdekesség a születésnapos Jim Carreyről

Hozzászólások