Könyvek

Egy anya fájdalmas titka

„Mindenképpen el kell olvasnod!”-áll Lucy Dawson Temetetlen múlt című könyvének borítóján. Alapvetően szkeptikusan szoktunk állni az ilyen konkrét felszólításokhoz a borítón, elolvasva a könyvet azonban mi is csak hasonlót tudunk tanácsolni.

A történet Jessicáról szól, aki egy baleset következtében elveszíti óvodás kislányát, Beth-t. Érthető módon nem tud megbékélni a veszteséggel, mert úgy érzi megelőzhette volna. Ezért hosszas vívódás és egy fenyegetés hatására úgy dönt elhagyja a férjét és új életet kezd. A háttérben ugyanis egy olyan titok lappang, ami családokat tehetne tönkre, ha kiderülne.

Így hát Jess inkább menekülőre fogja és elhagyja a várost. Évekkel később azonban, mikor már újraházasodott, sőt újra lett egy gyermeke is, aggasztó dolgok kezdenek történni körülötte. Úgy tűnik, mintha valaki úgy gondolná, még nem fizetett meg eléggé Beth haláláért.

A történet bővelkedik titkokban, hús-vér szereplőkben és fordulatokban, így minden adott egy lebilincselő könyvhöz. Klasszikus lélektani thriller, melyben lapról-lapra fokozódik a feszültség és semmi sem az, aminek először látszik. A főszereplő karaktere egy pillanatra se válik hiteltelenné, viselkedése és tettei végig hűen tükrözik mindazt a fájdalmat és bűntudatot, amit csak egy anya érezhet gyermeke elvesztése után. Az anya mellett mindenki más is megküzd valahogyan a saját fájdalmával, persze mindenki a maga módján.

“Teljesen új élete lett a kapcsolatunk után, ahogy nekem is, de ennek ellenére habozás nélkül lépek előre és fogom meg a kezét. Éppúgy, ahogy évekkel ezelőtt tettem a kórházi szobában, másodpercekkel Ben keserves üvöltése előtt, amit soha nem fogok tudni elfelejteni. Pontosan ilyen hangja lehet az összetörő szívnek.”

Míg az első részben a gyász különböző fázisain van a hangsúly, illetve a veszteség elfogadásán, addig a könyv második felében igazán felpörögnek az események. Szinte folyamatosan lélegzetvisszafojtva pörgettük a lapokat, mert egyik csavar következett a másik után és mikor már azt hittük tisztázódtak a dolgok és minden  rendben van, akkor az írónő ledobta az utolsó, legnagyobb bombát, ami az egész addigi elképzeléseinket szétzúzta.

Összességében elmondható, hogy a könyv remekül mutatja be milyen mély lehet egy ember vesztesége, mennyire derékba törheti egy anya életét gyermeke elvesztése és milyen az, mikor hiába próbálnád feldolgozni a történteket a múltad rád talál.

“(…) már más nő vagyok.

Ez alkalommal meg fogom védeni a családomat. 

Ez alkalommal nem követek el semmilyen hibát.”

Mindenkinek ajánlott ez a könyv, aki egy igazi borzongós, lélektani thrillerre vágyik és kíváncsi arra, mit is jelent a megbocsátás és a valódi újrakezdés.

A könyvért köszönet az Álomgyár Kiadónak! 

Hozzászólások