Könyvek

Dark academia könyvajánló

A dark academia trend rengeteg könyvmolyt meghódított az elmúlt egy-két hónapban. Nem is olyan meglepő, ha közelebbről megvizsgáljuk ezt az irányzatot, a dark academia egyik központi eleme ugyanis a folyamatos tanulás és az olvasás. Nagy hangsúlyt fektet a klasszikus irodalomra, az európai és a gótikus művészetre és a mitológiára. Témák tekintetében előnyt élveznek a komoly, elgondolkodtató művek a halálról és a filozófiáról.

 

Donna Tartt – A ​titkos történet

Témáját, hangulatát és a helyszínét tekintve is tökéletesen illik a dark academia világához. A Vermonti Egyetemen járunk, ahol rejtélyesnek tűnő főhőseink klasszika-filológia szakon tanulnak ógörögöt. Nem csak tanulják, de át is élik az ősi kultúrát és vallást. Egy elszigetelt kis csoportot követhetünk nyomon, akiket egy különc, megszállott professzor tanít. Lélektani és egyben bűnügyi regény is, mely a bűn, lelkifurdalás és halál kérdéseit boncolgatja.

 

Oscar Wilde – Dorian ​Gray arcképe

Újabb lélektani, filozofikus regény, a gótikus irodalom egyik gyöngyszeme és nem utolsósorban egy igazi, verhetetlen klasszikus. Dorian Gray egy feltűnően jóképű, szép ifjú, aki viszont rögeszmésen ragaszkodik az örök fiatalság gondolatához. Az időtlen szépségért pedig bármire képes, akár a lelkét is eladná érte. Az ártatlannak tűnő fiatalember lassan átadja magát a hedonizmus élvezeteinek és egyre jobban elzüllik. Ám a legkülönösebb, hogy kívülről ugyanolyan érintetlennek és szépnek tűnik.

N. H. Kleinbaum – Holt ​Költők Társasága

Ha belegondolunk, az se véletlen, hogy a dark academia éppen mostanában lett népszerű. Elvégre az ódon iskolák épülete, a könyvtárban töltött hosszas órák ismét aktuálissá váltak. A Holt Költők Társasága minden bizonnyal felizzítja bennünk a tudásszomjat és a vágyat, hogy elvesszünk az irodalom rejtelmeibe. Az új irodalomtanár szokatlan tanítási módszereivel nemcsak, hogy felkelti a diákok érdeklődését a versek iránt, de egyben arra is biztatja őket, hogy ragadják meg a napot és vegyék kezükbe életük irányítását.

Bram Stoker – Drakula

Mit szóltok egy klasszikus viktoriánus rémtörténethez? Bram Stoker méltán híres regénye nem véletlenül állta ki az idő próbáját. Drakula gróf története a Vlad Tepesről szóló legendák hatására született meg, amit már az egész világ ismer. Az egészen biztos, hogy a Kárpátok bércei között meghúzódó hátborzongató várkastély tökéletes helyszínt biztosít. Az érzékletes leírásoknak köszönhetően pedig a kísérteties hangulat sem marad el.

Elizabeth Kostova  – A ​történész

Következzen egy izgalmas krimi, mely folytatja a Drakula-történetet. Főhősnőnk apja könyvtárszobájában bukkan rá egy rejtélyes régi könyvre és megsárgult levélcsomóra, ami alapján úgy tűnik, a vámpírlegenda végig igaz volt. Úgy dönt, folytatja apja kutatását és elindul Európát átszelő nyomozására. Gyönyörű városokba, kolostorokba, könyvtárakba és levéltárakba kalauzol el a könyv, tökéletes olvasmány könyvmolyoknak és bölcsészeknek egyaránt.

Edgar Allan Poe – A ​holló

Térjünk át egy kicsit a versekre. A holló kétségkívül Poe leghíresebb költeménye, mely rejtélyes, melankolikus hangulatával és zeneiségével tűnik ki. Keveredik benne a látomás és a vízió, ráadásul remek példa a Poe-ra jellemző sötét atmoszféra illusztrálására is. Ez a 2003-mas kiadású kötet Poe versei mellett legismertebb elbeszéléséit is tartalmazza, így nagyobb betekintést nyerhetünk a romantikus szerző munkásságába.

Maggie Stiefvater – The ​Raven Boys – A Hollófiúk

Rejtély, romantika és természetfeletti  – valahogy így lehetne jellemezni A Hollófiúkat. Maggie Stiefvater könyvsorozata rengeteg rajongót gyűjtött szerte a világon izgalmas, kalandos történetének köszönhetően. A tizenéves Blue anyja egy látó, aki Szent Márk éjszakáján minden évben végignézi a holtak útját. Ilyenkor azoknak a szelleme vonul végig, akik a következő egy évben fognak meghalni. Blue nem rendelkezik ezzel a képességgel, mégis megpillant egy fiút. Ez csak egyet jelent: vagy ő az igaz szerelme vagy ő ölte meg.

 

Hozzászólások