Könyvek

Marco Malvaldi – Da ​Vinci gyilkos találmánya

A történelmi regények nagy kedvenceim, pontosan ezért örültem meg, mikor kiszúrtam, hogy az Alexandra Kiadó egy számomra nagyon izgalmas időszakról hoz új kötetet. A Da Vinci gyilkos találmánya egyszerre mutatja be a híres festő korát, és egy nagyon izgalmas krimiszálat.

Marco Malvaldi története Ludovico il Moro, Milánó urának korában játszódik, 1493-ban, mikoris a herceg már türelmetlenül várja édesapjának dicső szobrát Leonardo Da Vincitől. A híres mesterember már jó ideje dolgozik a megrendelésen, Ludovico il Moro pedig már türelmetlen hol késlekedik. Ettől függetlenük, mikor egy holttestet találnak kastélyának kertjében, mégis hpártfogoltjához, Leonardo Da Vincit hívatja.

A halott férfin semmi külsőleges jel nincsen, ami arra utalna, hogy gyilkosság lenne, ugyanakkor míg a kastély asztrológusa betegségre esküszik, DaVinci alapos vizsgálat után megállapítja, hogy a halál oka csakugyan emberölés. Az viszont, hogy pontosan hogyan ölték meg, nagy talány, akárcsak a miért. Ráadásul az is lehet, hogy a híres Leonardo Di Ser Piero Da Vinci találmányainak is köze van hozzá, amire több embernek is fáj a foga.

Da Vinci mindeközben próbál megélni, ugyanis hiába híres mesterember, akinek képei hatalmas összegeket érnek, mégsem veszik a műveit Milánóban. Az emberek vagy nem engedhetik meg maguknak vagy pedig meg akarják tartani a pénzüket, ezért nem vásárolnak tőle. Vannak olyanok is, akik tartoznak neki, Leonardo Da Vincinek pedig hitelért kell, hogy folyamodjon emiatt.

Európa folyamatosan fejlődik, egyre több tudományos és földrajzi felfedezések vannak, a legnagyobb művészek és feltalálok ugyanakkor Itália, ahol az emberek bizony sokszor türelmetlenek. Van itt minden, politikai játszma, orgyilkosság, kémkedés, titkolózás és megannyi ármánykodás.

A regény akár egy színmű, veszi kezdetét.

Marco Malvaldi az első oldalakon a különböző szereplőket mutatja be felsorolásszerűen, külön bontva az udvar lakosait, a kereskedőket, az udvart, stb. Ez már önmagában meglepett, picit meg is ijedtem, hogy egy drámát vásároltam meg, de nem. Ez egy különösen felépített regény, ami meglepően humorosan írja le a cselekményt.

Ahogyan halad előre a történet, folynak a párbeszédek, az elbeszélő időről időre kitekint az olvasóhoz és tesz egy-egy megjegyzést, magyaráz el egy kifejezést, esetleg egy kis történelemleckét ad. Ezt pedig mind elképesztően olvasmányosan és szórakoztatóan teszi, külön élményt nyújtva ezzel. Ezek sokszor nagyon informatívak és segítik az események megértését. Például a regény során tudtam meg, hogy régen azt hitték a szelek terjesztik a betegséget és fújják is el azokat, így a kórházak ajtaja azért nézett mindig a Vatikán felé, hogy a Szentlélek könnyebben bejuthasson. Érdekes, nem?

“- Nem azért hozták ide a holttestet, hogy ön lefesthesse, Leonardo mester – közölte szárazon Ludovico. Ambrogio magiszter azt állítja, hogy a pestist terjesztő szelek keletről nyugat felé fújnak, és akkor tesszük ki legkevésbé a várost a fertőzésnek, ha itt helyezzük el a testet.”

A kötet tehát nagy hangsúlyt fektet a korabeli szokásokra, tudományokra, így Leonardo több, zseniális találmányát is megismerhetjük. A mester igazi hóbortos figurára sikeredett, egy réveteg gondolkodóra, aki kilóg az átlagos emberek közül, akit ettől függetlenül mindenki tisztelt és csodált. Hasonlóképpen érdekesre és egyedire van megformálva például Ludovico és a felesége, Beatrice D’Este, az asztrológus Ambrogio Varese Da Rosate és Giacom Trotti nagykövet is. Egytől-egyig izgalmasak és említésre méltók, hiába van köztük olyan, aki negatívabb szereplő.

A Da Vinci gyilkos találmánya egy sokszínű, pörgős olvasmány, amit nagyon ajánlok a történelmi regények kedvelőinek.

Marco Malvadi regénye olvasmányos, pörgős, lebilincselő történelmi krimi, ami garantáltan mosolygásra késztet majd. A vastagsága kissé becsapós, ugyanis nagyobb betűmérettel rendelkezik, tehát hiába közel négyszáz oldal, elég gyorsan végezni lehet vele.

A recenziós példányért köszönet az Alexandra Kiadónak!

Juan Francisco Ferrándiz – Az elátkozott föld

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?